G4Media.ro

Jandarmeria și-a cumpărat a treia zi de Crăciun pistoale mitralieră și lansatoare…

Jandarmeria și-a cumpărat a treia zi de Crăciun pistoale mitralieră și lansatoare de gaze lacrimogene. Cine este firma care a câștigat contractul de peste 3, 4 milioane de lei

Peste 3,4 milioane de lei a cheltuit Jandarmeria Română de Crăciun, atunci când instituția a atribuit două contracte pentru înarmare, după cum rezultă din site-ul de achiziții publice. Jandarmeria a acordat cele două contracte prin cerere de ofertă unei firme condusă de un personaj care promovează discursul împotriva firmelor străine.

În a treia zi de Crăciun, pe 27 decembrie, în jurul prânzului, Jandarmeria Română a anunțat că a cumpărat pistoale automate, pistoale mitralieră și lansatoare de calibru 40 mm în valoare totală de puțin peste 3,4 milioane de lei. Informațiile au fost publicate de Jandarmerie pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP).

Ora 11.47, primul contract. Primul contract a fost acordat la ora 11.47 în a treia zi de Crăciun, 27 decembrie, și a constat în semnarea unui „acord cadru de furnizare produse militare – Armă lansator calibru 40 de milimetri”.

Valoarea înțelegerii este de 1.715.000 de lei. Contractul a fost acordat de Jandarmeria Română prin cerere de ofertă către firma Transcarpat Sportours International SRL din București, Sectorul 2. Administratorul și acționarul majoritar al societății este Dinu Solojan.

Firma sa a fost de fapt singura care a participat la acest concurs de oferte prin cerere. Criteriul principal al desemnării câștigătorului a fost prețul cel mai scăzut.

În schimbul celor 1,7 milioane de lei, firma lui Dinu Solojan trebuie să asigure furnizarea a cel mult 400 și a minim 50 de „armă lansator cal. 40 mm”, conform caietului de sarcini.

Ora 12.18, al doilea contract. Cel de-al doilea contract de înarmare a Jandarmeriei a fost acordat la 31 de minute după primul. Altfel spus, la ora 12.18, tot în a treia zi de Crăciun. Iar banii, este vorba de o sumă de 1.683.630 de lei, au ajuns tot la firma Transcarpat Sportours International SRL.

În schimbul celor 1,68 milioane de lei, Jandarmeria Română va primi pistoale automat calibrul 9×19 și pistoale mitralieră. Și acest contract a fost acordat prin cerere de ofertă. Și tot Transcarpat a fost singurul participant, iar firma a primit contractul. În schimbul banilor, societatea înregistrată în Sectorul 2 într-un apartament trebuie să ofere minimum 15 bucăți și maximum de 45 de bucăți din ambele modele de pistoale.

„Nu e nimic în neregulă”. Un reprezentant al conducerii Jandarmeriei Române ne-a asigura că aceste contracte au fost acordate, din punctul său de vedere, corect. „Faptul că au fost atribuite la jumătate de oră unul după altul, înseamnă doar că în ziua aceea s-a întrunit comisia de licitație sau comisiile, dacă au avut componență diferită. Oamenii au decis să nu se întâlnească de mai multe ori și s-au întâlnit o dată și au analizat ofertele. Cum a fost una singură, nu au avut prea mult de ales”, ne-a declarat acesta. Cât despre faptul că deciziile s-ar fi luat de Crăciun, reprezentatul Jandarmeriei ne-a transmis că nu știe exact de ce a fost făcut anunțul pe 27 decembrie.

„Oricum, se vor cumpăra pistoale și lansatoare care au mai fost folosite”, ne-a mai asigurat sursa. Întrebat și pentru motivul pentru care Jandarmeria se înarmează, și dacă instituția se pregătește de alte revolte, acesta a spus „nu cred că acesta este motivul. Jandarmeria trebuie să fie echipată”.

Firma Transcarpat, abonată la contracte cu Jandarmeria. Transcarpat Sportours International are în acționariat trei persoane, așa cum reiese din datele obținute cu ajutorul aplicației termene.ro. Este vorba de Dinu Solojan – cu peste 69%, soția sa – cu sub 1% și Bogdan Diaconu – cu 20%. Cifra de afaceri a companiei specializată în vânzarea de armament a fost de nouă milioane de lei pe anul 2017, așa cum reiese din datele publicate de Ministerul de Finanțe.

Firma lui Solojan reprezintă de fapt mai mulți producători internaționali de armament a căror produse le vinde apoi, de obicei, Jandarmeriei Române, dar și altor unități militare sau chiar la Serviciul de Protecție și Pază. Nu am putut să-l contactăm pe Dinu Solojan pentru a ne oferi date legate de contractele pe care le-a câștigat de curând.

El a devenit mai cunoscut din 2017, după ce site-ul luju.ro l-a promovat când acesta a atacat SRI-ul pentru că nu îi dădea contracte. El era supărat că SRI apela direct la producătorii de armament din afară.

Mai mult, Solojan a declarat în presă că se încearcă o acțiune de manipulare pusă la punct de SRI și firmele străine care vor să strice reputația societății sale atunci când firma sa a fost amendată de Consiliul Concurenței.

O astfel de retorică practică și PSD-ul lui Liviu Dragnea, liderul Camerei Deputaților atacă des companiile străine care ar face profit și ar dori să-i mențină pe români săraci.

Ce arme a cumpărat Jandarmeria. În ceea ce privește pistoale automat calibrul 9×19, este vorba de o armă aflată în dotarea polițiștilor și jandarmilor. Forțele Ministerului de Interne au început să fie dotate în ultima perioadă cu pistoale Glock. Este util datorită dimensiunilor reduse, în comparație cu mărimea pistolului standard. Cu un calibru dovedit de 9×19, este folosit de forțele de ordine publica și pază. În plus de faptul că este folosit ca arma convențională de serviciu. Sunt eficiente pentru o apărare eficientă în situații de urgență.

Când trecem la pistoale mitralieră, surprinzător Jandarmeria Română a început să fie dotată în ultimul an cu arme de acest gen de tipul Uzzi. Anul trecut, Oana Dobre Dimofte a  publicat pe Facebook un scurt filmuleț cu jandarmi din dispozitivul trimis în Piața Victoriei care purtau la vedere pistoale-mitralieră de tip UZI.

Lansatoarele de calibru 40 sunt cele folosite de Jandarmerie pentru a arunca gaze lacrimogene și nu numai în grupurile pe care jandarmii trebuie să le împrăștie.

(Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. 1907 este Aproape

  • Ma intreb: la 1907 oare ce fel de ceai se servea prin ceainarii, de coada de matura sau de coada hamsterului?
   PS. Probabil ca ai aflat ca am mutat locul unde serveam ceaiul, nu-i asa?

  • Nu, Jandarmeria se pregateste de macelul de pe 10 august 2019.

 2. La armată au sistat tot,dar pentru jandarmerie ca să bată mai bine populația României sau găsit bani.

 3. Uzi ca Uzi, dar ceasul o fi antiacvatic? Dupa o zi intreaga de purtat uniforma aia fabricata din PET 100%, cui i-ar conveni sa intre la dus cu un ceas care nu rezista…?

  • Crezi ca ar fi cumparat Luminor Panerai ?

  • O fi vreun model nou, cu declanșator wireless integrat pentru butelia cu gaz lacrimogen, altfel de ce l-ar purta cu așa mândrie, dacă n-ar avea și vreo utilitate practică…?!
   PS. Poate treci măcar să-ți alegi modelul de ceașcă, de data asta voi comanda din cele personalizate…

 4. Romani baia de sange ratata pe 10.08.2018 ne asteapta in viitorul apropiat. Uzul de arma a fost modificat ,ministrul priza face scandal ca presedintele intarzie legislatia modificata cu utilizarea electrsocurilor si alte nazbatii. Ne asteapta vremuri grele ,sangeroase

  • De la un regim CRIMINAL cum e cel PSD+ALDE= FSN += PCR e posibil orice. Dar sa nu uitam – un Târgoviste e posibil si el – atentie dei Dracneo, CPT, Carmen Dan, Toade, Ciordache si ceilalti ticalosi ca voi !

 5. Tancuri si bombe nucleare le mai lipsesc.

 6. Dacă e bal, bal să fie. Nu mă îndoiesc că CRIMINALII din actuala mafie PSD+ALDE sunt capabili sa repete 1989! Cât despre JANDARMERIE, nu mai e nimic de așteptat – o institutie de brute care nu se dau inapoi de la orice SAMAVOLNICIE pentru a-si apara stapânii ca niște slugi odioase cu sunt. Mai devreme sau mai târziu, vor răspunde pentru ticalosia lor.

 7. Sper doar ca Augustin Lazăr să-și exercite atribuțiile mai repede, ca să zic așa. Au trecut deja prea multe luni, peste 5…Nu mă așteptam să fie dosarul 10 august atât de în urmă. Pe secretara din Videle a chemat-o cineva la Parchet până acum în acest dosar? Dacă da, cu ce rezultate??
  Mai stăm mult să o ascultăm cum elucubrează despre cum poate ea să afle cine a inițiat o petiție sau alta?

 8. Jandarmeria trebuie sa fie echipata!! Protestatarii cu mâinile goale sunt cei mai periculoși, au fost antrenați de mosad sa își folosească corpul pe post de arma mortală. Bieții jandarmi, fără armament ar fi omorâți de flori!!

 9. Si astia trebuie sa participe la spaguirea banului public.
  E jale ce te asteapta popor roman, dar cum acesti borfasi fara carte au ajuns acolo sus prin selectia de partid ramane problema ta

 10. PENTRU SPITALE NU SUNT BANI.
  PENTRU BATAUSII CETATENILOR SUNT. CA SA II CASAPEASCA MAI BINE DACA SUNT NEMULTUMITI.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.