G4Media.ro

Jacinda Ardern a fost înlocuită oficial în funcția de premier al Noii…

Foto: Facebook Chris Hipkins

Jacinda Ardern a fost înlocuită oficial în funcția de premier al Noii Zeelande de Chris Hipkins

Prim-ministrul neozeelandez demisionar Jacinda Ardern a fost înlocuit oficial miercuri, odată cu învestirea succesorului ei Chris Hipkins, în cursul unei ceremonii la Wellington, scrie AFP, citată de Agerpres.

„Este cel mai mare privilegiu şi cea mai mare responsabilitate a vieţii mele”, a declarat cu acest prilej Hipkins, 44 de ani, spunând că este „motivat” şi „entuziast” în faţa „provocărilor care se prezintă”.

Chris Hipkins a fost salutat pentru mandatul său de aproape doi ani ca ministru responsabil cu lupta împotriva COVID-19, într-o ţară care şi-a închis frontierele pentru a evita pandemia şi le-a redeschis abia în august 2022.

Jacinda Ardern a uimit Noua Zeelandă anunţându-şi retragerea bruscă de la putere, la mai puţin de trei ani după ce a câştigat un al doilea mandat într-o victorie electorală zdrobitoare.

Ardern, 42 de ani, a afirmat săptămâna trecută că „nu mai are suficientă energie” pentru a-şi exercita funcţia, după cinci ani marcaţi de o erupţie vulcanică mortală, cel mai grav atentat comis vreodată în ţară şi pandemia de COVID-19.

„Plec cu un sentiment de gratitudine după ce am îndeplinit acest rol minunat atât de mulţi ani”, a declarat ea reporterilor în satul maori Ratana (nord), în timpul ultimei deplasări publice ca prim-ministru.

Popularitatea guvernului laburist s-a degradat în ultimele luni din cauza recesiunii ameninţătoare şi renaşterii opoziţiei conservatoare.

Demisia ei a declanşat o dezbatere la nivel naţional despre denigrarea femeilor lideri, în special pe reţelele sociale.

Chris Hipkins a descris drept „absolut odioase” atacurile suferite de Jacinda Ardern în timp ce era şefa guvernului.

Jacinda Ardern a spus, însă, marţi că „ar detesta” ca plecarea ei bruscă să fie văzută ca o critică la adresa ţării sale.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...