G4Media.ro

Jacheta pe care astronautul american Buzz Aldrin a purtat-o în călătoria lui…

Sursa foto: Captură video - Twitter / USA Today

Jacheta pe care astronautul american Buzz Aldrin a purtat-o în călătoria lui spre Lună în timpul misiunii Apollo 11, vândută cu 2,7 milioane de dolari

Jacheta pe care astronautul american Buzz Aldrin a purtat-o în călătoria lui spre Lună în timpul misiunii Apollo 11, în iulie 1969, a fost vândută cu 2,7 milioane de dolari la o licitaţie organizată marţi la New York, au anunţat reprezentanţii casei Sotheby’s, informează AFP.

Acea jachetă albă, pe care sunt aplicate sigle cu drapelul american, logoul NASA şi cel al misiunii Apollo 11, precum şi numele „E. ALDRIN”, a făcut parte dintr-o colecţie personală de obiecte, pe care celebrul astronaut, în prezent în vârstă de 92 de ani, a decis să le scoată la vânzare.

„Acest articol vestimentar, excepţional de rar, a fost disputat între mai mulţi colecţionari timp de aproape 10 minute, înainte de a fi cumpărat de un colecţionar care a licitat prin telefon”, a precizat casa Sotheby’s într-un comunicat.

„După o analiză atentă, se pare că a sosit momentul să împărtăşesc cu lumea întreagă aceste obiecte care, pentru mulţi oameni, reprezintă simboluri ale unui moment istoric, dar care, pentru mine, au rămas mereu suvenire personale ale unei vieţi dedicate ştiinţei şi explorării spaţiale”, a declarat Buzz Aldrin, ultimul membru supravieţuitor al trioului de astronauţi care au participat la misiunea Apollo 11.

În total, licitaţia a generat încasări totale de 8,2 milioane de dolari pentru cele 68 de loturi vândute dintre cele 69 propuse, inclusiv suma de 819.000 de dolari pentru rezumatul planului de zbor al acelei misiuni pe Lună.

În catalogul licitaţiei, Buzz Aldrin a precizat că jacheta pusă în vânzare este diferită de costumul spaţial pe care l-a purtat atunci când a coborât pe suprafaţa Lunii alături de Neil Armstrong. Buzz Aldrin a purtat acea jachetă în timpul celor trei zile ale zborului spre Lună şi, apoi, pe parcursul celor trei zile ale călătoriei de întoarcere pe Terra.

Costumele spaţiale purtate pe Lună de Neil Armstrong şi Buzz Aldrin fac poarte din colecţiile Muzeului Naţional al Aerului şi Spaţiului din Washington.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...