G4Media.ro

Izvoarele de ape minerale din Sf. Gheorghe au fost inscripționate cu informații…

Sursa foto: Pixabay

Izvoarele de ape minerale din Sf. Gheorghe au fost inscripționate cu informații despre compoziția lor / Inițiativa i-a aparținut unui localnic / ”Dacă bei apă cu calciu mult timp, poți să faci nisip, de exemplu, sau pietre la rinichi, în timp”

La șapte izvoare de apă minerală de la Șugaș Băi și din Sfântu Gheorghe au fost amplasate plăci de granit inscripționate cu denumirile populare ale izvoarelor, dar și cu informații despre compoziția chimică a acestora. Inițiativa a aparținut unui covăsnean pe care autoritățile locale din Sf. Gheorghe au pus-o în practică, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Târgu Mureș.

O parte din aceste izvoare suferă din cauza secetei, în timp ce altele sunt frecvent utilizate de cetățeni, aflăm de la administratorul public al Primăriei Sfântu Gheorghe, Czimbalmos Csaba. „Sunt în Municipiul Sf. Gheorghe, în special spre Șugaș Băi și spre Vâlcele câteva izvoare de apă minerală care sunt folosite destul de des de populația, în special din municipiu. Am făcut o colaborare cu Institutul de Sănătate Publică de la noi care au făcut măsurători pe baza cărora am reușit să aflăm aceste date și am pus aceste plăcuțe de piatră inscripționate pe vreo șapte izvoare. N-am reușit, și ar fi mult mai complicat, să inscripționăm și la ce se pot folosi pentru că în acest caz trebuie făcute studii cu instituții de specialitate pe baza cărora să putem trece indicații terapeutice”, spune primarul.

Specialiștii în sănătate publică recomandă utilizarea apei minerale doar pe anumite perioade și în funcție de recomandări. Este vorba atât de apa minerală de la izvoarele publice, dar și de cea îmbuteliată. Apa de rețea, chiar dacă are clor, este mai indicată pentru uz frecvent, precizează pentru Radio Târgu Mureș medicul de sănătate publică din Sfântu Gheorghe, Alina Băjan. „Depinde și de conținutul izvorului că poate avea un conținut mai mare de fier, de metale… dar, în mod normal, să consumi frecvent e apa potabilă de la rețea. Acum, eu personal, nu aș indica să consumi doar astfel de apă. Nu văd de ce să consumi numai apă minerală care e îmbuteliată. Deci, nu se consumă zilnic 2-3 litri pe zi, ci doar ocazional. Dacă bei cu calciu mult, poți să faci nisip, de exemplu, sau pietre la rinichi în timp. Apa de rețea trebuie să conțină clor pentru că dacă nu conține clor, nu o face potabilă. Apa de rețea dacă are clorul în cantitățile pe care le prevede legea, atunci nu are efect, doar cel mult la gust. Dar, în mod, normal n-ar trebui să se simtă la gust”, a explicat dr. Alina Băjan.

În județul Covasna există 20 de izvoare de apă potabilă, inclusiv de apă minerală, care sunt amenajate și se află în administrarea primăriilor.

La nivel național, 78 de izvoare au fost aprobate în acest an, conform Listei apelor minerale naturale recunoscute în România. 17 dintre acestea se află în județul Harghita, șase sunt în Covasna, și câte trei se găsesc în județele Mureș și Brașov.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...