G4Media.ro

Italia: Se cere interzicerea unui grup de extremă dreapta, organizatorul protestelor violente…

Sursa foto: captură video Youtube

Italia: Se cere interzicerea unui grup de extremă dreapta, organizatorul protestelor violente anti-certificat verde / Site-ul mişcării a fost închis de justiţie

Apelurile s-au înmulţit luni în Italia pentru interzicerea unui grupuscul de extremă dreapta, Forza Nuova, incriminat după violentele manifestaţii care au avut loc sâmbătă la Roma împotriva permisului sanitar, informează Agerpres, care citează AFP.

Mai multe sute de persoane s-au înfruntat sâmbătă seara cu forţele de ordine în centrul Romei, devastând, între altele, sediul principalei confederaţii sindicale a Italiei, CGIL (de stânga).

Asaltul a intervenit după o manifestaţie împotriva obligativităţii permisului sanitar la toate locurile de muncă, începând din 15 octombrie. Printre persoanele arestate se numără responsabili ai acestei mişcări.

Luni, personalităţi politice de pe întreg eşichierul politic au condamnat violenţele, iar Partidul Democrat (PD, centru-stânga) şi Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem), membre ale coaliţiei aflate la putere, au semnat o moţiune în parlament pentru a cere disoluţia Forza Nuova.

În acelaşi timp, site-ul mişcării a fost închis de justiţie, în cadrul unei anchete pentru „incitare la violenţă”.

Potrivit liderului PD, Enrico Letta, fost şef al guvernului, evenimentele survenite sâmbătă sunt comparabile cu asaltul întreprins asupra Capitoliului de la Washington de către susţinătorii lui Donald Trump. „Grupuri neo-fasciste au încercat să profite de delicata situaţie (legată de coronavirus) pentru a se deda unor acte de insurecţie. Exact ceea ce s-a întâmplat în SUA pe 6 ianuarie”, a declarat el.

Forza Nuova este un partid radical de dreapta neo-fascist, înfiinţat în 1997 şi al cărui program prevede, printre altele, interzicerea avortului, oprirea imigraţiei şi abrogarea legilor care pedepsesc incitarea la ură din motive politice, rasiale sau religioase.

Liderul său actual, Roberto Fiore, 62 de ani, tată a 11 copii, a fost declarat în anii 1980 vinovat de crimă subversivă şi de fondarea unei mişcări politice armate de extremă dreapta.

La diversele scrutinuri la care a participat, singur sau în coaliţie cu alte grupuscule de extremă dreapta, el nu a reuşit să adune mai mult de 0,5% din voturi.

Pe plan naţional, partidele de extremă dreapta se clasează în fruntea sondajelor, în special Liga al lui Matteo Salvini şi Fratelli d’Italia (Fraţii Italiei) condus de Giorgia Meloni.

Matteo Salvini a declarat luni că Liga nu va semna moţiunea parlamentară, în timp ce în opinia Giorgiei Meloni guvernul dispune deja de prerogativele necesare pentru a dizolva grupusculele vizate.

Sursa foto: captură video Youtube

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. LIbertatea la ea acasa :)))

 2. ce ar fi facut xi jinping?

 3. Neo-marxistii de azi sunt trotskistii chekisti de ieri.Tovarasi,cine nu e cu noi e impotriva noastra .

 4. Dreapta e considerată extrema dreapta , stânga e bine mersi!!! Lumea se îndreaptă spre stânga, adică partea rea a realității de orice fel!

 5. „să profite de delicata situaţie (legată de coronavirus)” nu de introducerea pașaportului!!
  Pe modelul: „Stalin și poporul rus/libertate ne-a adus!”
  Nu că poporul rus nu a fost decît un măgar încălecat de un altul.

 6. Cu cat ii interzici mai mult, cu atat le oferi mai multe argumente si adeziuni. Si ii vei radicaliza si mai mult. Paradoxal, dar adevarat de fiecare data. Penibil.

 7. Sau speriat neo marxisti…….

 8. Mereți mă și vaccinați-vă!

 9. Comunistii italieni ar face bine sa retraga pasaportul sau au impresia ca daca s-au „inoculat” 80%, gata, sunt toti comunisti. Sa nu se mire dupa aia ca „radicalii” ii agata de gard in piete.