G4Media.ro

Italia sancționează Amazon cu o amendă record de peste un miliard de…

Sursa foto: Unsplash / Bryan Angelo

Italia sancționează Amazon cu o amendă record de peste un miliard de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piață

Organismul de protecție antitrust al Italiei a transmis joi că a amendat compania Amazon cu 1,13 miliarde de euro pentru abuz de poziție dominantă pe piață, una dintre cele mai mari sancțiuni impuse unui gigant tehnologic american din Europa, relatează Reuters.

Amazon a spus că „respinge puternic” decizia autorității italiene de reglementare și va face recurs.

Controlul de reglementare global al giganților tehnologiei a crescut după o serie de scandaluri privind confidențialitatea și dezinformarea, precum și plângerile unor companii că marile corporații abuz de putere pe piață.

Pe lângă Amazon, Google Alphabet, Facebook Inc, Apple Inc și Microsoft Corp au atras o atenție sporită în Europa.

Organismul de protecția antitrust al Italiei a transmis într-o declarație că Amazon și-a valorificat poziția dominantă pe piața italiană a serviciilor de intermediere pe piețe pentru a favoriza adoptarea propriului serviciu de logistică – Fulfillment by Amazon (FBA) – de către vânzătorii activi pe Amazon.it.

Autoritatea a spus că Amazon are legătură cu utilizarea accesului FBA la un set de beneficii exclusive, inclusiv eticheta Prime, care ajută la creșterea vizibilității și la creșterea vânzărilor pe Amazon.it.

„Amazon împiedică vânzătorii terți să asocieze eticheta Prime cu oferte care nu sunt gestionate cu FBA”, se arată în comunicat.

Eticheta Prime facilitează vânzarea către cei peste 7 milioane de consumatori abonați ai programului de loialitate Amazon.

Autoritatea antitrust a mai spus că va impune măsuri corective care vor fi supuse revizuirii de către un mandatar de monitorizare.

Amazon a spus că FBA „este un serviciu complet opțional” și că majoritatea vânzătorilor terți de pe Amazon nu îl folosesc.

„Când vânzătorii aleg FBA, o fac pentru că este eficient, convenabil și competitiv din punct de vedere al prețului”, a spus grupul american într-un comunicat.

„Amenda și remediile propuse sunt nejustificate și disproporționate”, a adăugat Amazon.

Sursa foto: Unsplash / Bryan Angelo

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Amazonul are o poziție dominantă în fiecare țară în care operează. Pur și simplu nu au competiție.

  2. Pacat ca la noi cine isi face treaba e dat afara a doua zi … Sume modice, cateva zeci de mii de lei pt. bartai escrocheria. Ganditi-va ca din 3 laptopuri „d’alea bune” si plateau amenda … Altex, Emag & Co. meritau adusi in Instanta, nu doar amendati cu un chilipir.

  3. Si asta doar pt. ca Romania e o tara de Stelute … In special majoritatea firmelor facute pana-n ’00. E din ce in ce mai clar ca doar trisorii dispretuiesc competitia. E un fenomen global dar nu o scuza.

    Doar C*pitalismulAntiC*pitalistic(probleme interne…) Ca d’aia Statul trebuie sa aiba partea Leului in tot ce inseama Afaceri.

    Statul trebuie sa fie Centrul de Greutate al Democratiei. Unde ‘hatana’ e si Dezechilibru. (AbsoluteDot).