G4Media.ro

Italia: Președintele Sergio Mattarella le cere partidelor de la putere să încheie…

Italia: Președintele Sergio Mattarella le cere partidelor de la putere să încheie negocierile în patru zile, pentru formarea noului Guvern.

Preşedintele italian, Sergio Mattarella, a dat vineri seară patru zile partidelor de la putere pentru a negocia în vederea formării unui nou guvern, după demisia premierului Giuseppe Conte care a scufundat şi mai mult ţara în criză politică, relatează Agerpres, conform AFP.

Sergio Mattarella a afirmat că poate fi găsită o majoritate parlamentară pe baza „aceloraşi grupuri care au sprijinit guvernul anterior”. El l-a însărcinat pe şeful Camerei Deputaţilor, Roberto Fico, să deschidă negocieri mai detaliate până marţi.

Giuseppe Conte a fost constrâns să demisioneze marţi, la aproape două săptămâni după retragerea din coaliţia sa a fostul prim-ministru Matteo Renzi şi a micului său partid, Italia Viva (IV), indispensabil pentru a avea o majoritate parlamentară.

Premierul continuă să gestioneze problemele curente în plină pandemie de COVID-19. Aceasta a făcut peste 87.000 de morţi şi a cauzat o recesiune profundă.

Actuala criză politică ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea Italiei de a gestiona pandemia şi a pune în aplicare un plan de relansare de 222,9 miliarde de euro care trebuie prezentat Bruxellesului până la 30 aprilie.

Vineri seară, Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem înainte de instalarea la putere), principalul sprijin al lui Giuseppe Conte, s-a declarat dispusă în cele din urmă să discute cu Matteo Renzi, după ce iniţial a exclus categoric o astfel de posibilitate.

O schimbare salutată imediat de partidul lui Renzi, care riscă să ducă la fracturi în cadrul M5S, unde va fi greu de acceptat.

„Pentru Mişcare, singura persoană capabilă să conducă ţara cu seriozitate şi eficienţă prin această fază deosebit de complexă este Giuseppe Conte”, a insistat Vito Crimi, un responsabil cu rang înalt al M5S.

Preşedintele Sergio Mattarella a demarat miercuri consultări cu principalii lideri politici ai ţării pentru a căuta o soluţie la criza politică.

Alt pilon al coaliţiei guvernamentale, Partidul Democrat (centru-stânga) şi-a reafirmat joi sprijinul pentru Giuseppe Conte în vederea formării unui nou guvern, în contextul în care opoziţia de dreapta şi extremă dreapta doreşte alegeri anticipate din cauza sondajelor favorabile.

Sergio Mattarella a prezentat în faţa presei rezultatul întrevederilor sale şi a subliniat necesitatea ca ţara să aibă un guvern „cu un sprijin corespunzător” în parlament pentru a putea înfrunta criza sanitară, socială şi economică.

El a dat de înţeles că există „perspectiva unei majorităţi politice alcătuite din aceleaşi grupuri care au constituit guvernul precedent”.

Sursa Foto: captura video/Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.