G4Media.ro

Italia își redeschide treptat sectoarele economice afectate de restricții

Italia își redeschide treptat sectoarele economice afectate de restricții

Italia își începe drumul spre normalitate din 26 aprilie. Treptat, până în iulie, vor fi redeschise restaurantele, teatrele, sălile de sport, piscinele și târgurile, transmite Rai News, citată de Rador.

Printre elementele-cheie ale repornirii economice se numără un document care va permite deplasările, chiar și între regiuni aflate în scenarii pandemice diferite, precum și posibilitatea de a avea acces pe stadioane, la concerte și la alte evenimente.

Decretul – care va fi semnat în Consiliul de Miniștri marți sau miercuri – va introduce posibilitatea de deplasare liberă între regiunile clasificate „galbene” și reluarea diferitelor activități, în special în aer liber. Iată câteva dintre măsurile anunțate, care ar trebui să fie cuprinse în următorul decret, în vigoare din 26 aprilie.

Zona galbenă

Este reluată după mai bine de o lună de oprire, dar cu unele schimbări față de trecut. Printre acestea, posibilitatea de a circula liber între regiunile clasificate în această culoare și reluarea diverselor activități, în special în aer liber începând cu 26 aprilie.

Școală cu prezență

În „zona galbenă” și „portocalie” se vor efectua cursuri cu prezență în toate școlile. În „zona roșie”, lecții în prezență până la clasa a VIII-a, în timp ce la liceu activitatea se va desfășura cu cel puțin 50% prezență.

Permis

Noul decret prevede instituirea unui „pass”, care să certifice existența uneia dintre următoarele condiții: vaccinarea, efectuarea unui test Covid negativ într-un interval de timp care urmează să fie definit, vindecarea de Covid. Cei care obțin permisul au posibilitatea de a circula liber pe întreg teritoriul național și de a avea acces la anumite evenimente – culturale și sportive – rezervate celor care le dețin. Totuși, nu este încă clar dacă va fi vorba despre un certificat care va fi eliberat de Autoritatea Sanitară Locală, Regiune sau altă autoritate sanitară, având în vedere că teritoriile în acest moment nu par toate organizate în același mod, în special privind eliberarea pașaportului de vaccinare.

Deplasare între regiuni

Deplasările vor fi permise începând cu 26 aprilie între regiunile „galbene”. Deplasarea între regiuni de culori diferite va fi posibilă cu „pass”, care de fapt ar anticipa așa-numitul „green pass” european prevăzut pentru iunie în UE și care, în acest caz, va implica deplasarea între țările UE. În toate zonele, ar trebui să se dea stingerea la ora 22:00.

Restaurante și baruri

În „zona galbenă”, din 26 aprilie până în întreaga lună mai, va fi posibil să se ia prânzul sau cina numai în restaurantele cu mese în aer liber. De la 1 iunie se poate mânca în restaurante cu mese în interior doar la prânz. În „zona portocalie” va fi menținută opțiunea de livrare la domiciliu, la fel ca și în „zona roșie”. În ghidurile elaborate de Regiuni și care vor trebui examinate de Comitetul Tehnico-Științific (CTS), a fost propusă o distanță de un metru între mese în restaurantele în aer liber sau în interior, dacă situația pandemică o va permite.

Teatre, cinematografe, muzee și târguri

Din 26 aprilie, teatrele, cinematografele și spectacolele sunt din nou permise în „zona galbenă” în aer liber. În interior, spectacolele vor fi permise cu limitele de capacitate stabilite pentru săli prin protocoale anti-contaminare. Muzeele se deschid în „zona galbenă”. Activitățile târgurilor se vor redeschide pe 1 iulie. În ghidurile propuse de Regiuni se presupunea cel puțin un metru de distanță – frontal sau lateral – între spectatorii de la cinematograf sau teatru dacă poartă masca și cel puțin doi metri distanță dacă dispozițiile prevăd să nu fie purtată.

Săli de sport

Începând cu 26 aprilie, sporturile în aer liber vor fi permise, în timp ce pe 1 iunie, de asemenea, sălile de sport vor fi redeschise în spații închise. Accesul la aparatele sportive s-ar putea face cu o distanță de cel puțin un metru între persoanele care nu desfășoară activitate fizică și cel puțin doi metri în timpul activității fizice și să fie evitat sportul de contact fizic.

Piscine, spa-uri, parcuri tematice

Piscinele în aer liber se vor redeschide pe 15 mai, la fel și stabilimentele balneare. De la 1 iulie, spa-urile și parcurile tematice își reiau activitatea. Regiunile au propus rezervări pentru accesul la piscine și liste care trebuie păstrate timp de cel puțin 14 zile, precum și o distanțare de cel puțin doi metri între oameni.

Traducerea Rador: Oana Avram

Foto: Proteste pentru deschiderea școlilor în Italia / Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Se pare ca economia inchisa are efecte mult mai grave.

  2. Si la toamna spun ca iar e alta varianta de covid si mai periculoasa si iar inchid afacerile mici pana ii baga pe toti in faliment. Si-au eliminat corporatistii aproape toata competitia.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.