G4Media.ro

ISW: Trebuie să ne așteptăm la intensificarea luptelor în regiunea Donețk /…

captura google maps

ISW: Trebuie să ne așteptăm la intensificarea luptelor în regiunea Donețk / Rușii ar putea recuceri Bahmut, dar cu prețul unor pierderi uriașe

Ucraina a obținut o victorie importantă în operațiunea de eliberare a părții vestice a regiunii Herson, care a culminat cu retragerea trupelor rusești din oraș, încheiată în 11 noiembrie, arată raportul periodic al Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW), citat de BBC.

Președintele rus Vladimir Putin era hotărât să păstreze această zonă-cheie, ceea ce i-ar fi permis să își reia ofensiva în Ucraina de pe pozițiile de pe malul vestic al Niprului. Acest considerent a fost probabil mai important în calculele lui Putin decât valoarea simbolică a păstrării singurului centru regional pe care trupele sale îl capturaseră de la 24 februarie 2022.

Succesul Ucrainei a fost în mare parte rezultatul utilizării pionierești de către Forțele Armate Ucrainene (UAF) a sistemelor de rachete HIMARS de înaltă precizie furnizate de SUA, care au fost folosite pentru a întrerupe liniile de aprovizionare rusești.

Munițiile HIMARS pe care Statele Unite le-au dat Ucrainei nu sunt potrivite pentru distrugerea podurilor, focoasele lor fiind prea mici și nefiind optimizate pentru astfel de lovituri.

Armata ucraineană a dezvoltat o tactică pentru a ocoli această limitare, lansând mai multe lovituri țintite asupra podului cheie Antonovski și a drumului peste barajul Kahovka, astfel încât să avarieze carosabilul și să îl facă inutilizabil, fără a distruge efectiv podurile și fără a deteriora grav barajul în sine.

Operațiunile ofensive rusești în regiunea Donețk se vor intensifica în următoarele săptămâni, pe măsură ce vor sosi mai multe trupe mobilizate, împreună cu forțele retrase din vestul Hersonului.

Forțele ucrainene din zonă vor fi într-o situație dificilă, iar Kievul va trebui probabil să deturneze trupe pentru a se apăra împotriva noilor ofensive rusești.

Este puțin probabil ca rușii să obțină câștiguri operaționale semnificative, în ciuda eforturilor reînnoite, deși este probabil ca, în timp, cu prețul unor pierderi uriașe, să reușească să captureze Bahmut.

Rușii mobilizați s-au dovedit a fi insuficient antrenați, slab echipați și foarte reticenți în a se angaja în luptă.

Ei nu sosesc în unități mari cu un grad ridicat de coeziune, ci sunt trimiși în principal singuri sau în unități mici pentru a înlocui unități care au luptat fără odihnă timp de nouă luni, au suferit pierderi grele în efective și echipamente și sunt ei înșiși în mare parte demoralizați, potrivit Institutului American pentru Studiul Războiului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dar sa se retragă naibii la ei acasă, au cel mai mare teritoriu, le ce le mai trebuie atâta pământ?