G4Media.ro

Istoricul Dennis Deletant: Măsurile luate de PSD pentru a bloca separația puterilor…

Istoricul Dennis Deletant: Măsurile luate de PSD pentru a bloca separația puterilor în stat amenință să submineze democrația în țară

”Protestele din august sunt un simptom al unei indispoziții din ce în ce mai mari în societatea românească, indispoziție generată de PSD, care îndepărtează cetățenii de stat”, scrie istoricul Dennis Deletant, specialist în studii ale spațiului românesc și al celui slav, pe blogul The London School of Economics and Political Science, într-o analiză extinsă a situației politice și economice din România.

”Măsurile recente adoptate de PSD pentru a anula separarea puterilor în stat, între guvern și justiție, amenință să submineze democrația în țară și să slăbească capacitatea sa de a rămâne un aliat credibil în NATO și de a respecta valorile fundamentale ale UE”, mai scrie Deletant.

Istoricul atrage atenția că scara emigrării din ultimii ani ”are consecințe grave asupra bugetului țării și asupra pieței forței de muncă și, prin urmare, asupra creșterii economice”

”Un declin net al forței de muncă afectează declarațiile fiscale către stat. În același timp, creșterea continuă a raportului dintre persoanele din grupele de vârstă dependente în raport cu cele din grupurile de vârstă activă mărește presiunea financiară asupra sistemelor de sănătate și securitate socială. Fără măsuri eficiente de rezolvare a acestor probleme, dezvoltarea economică și socială a României va fi împiedicată”, se arată în analiza istoricului.

Deletant amintește în analiza sa că scânteia care a aprins protestelor, cele mai mari de la revoluței, a fost intenția de a dezincrimina abuzul în serviciu. ”PSD este acuzat din acest motiv că nu este un partid care reprezintă interesele grupurilor sociale defavorizate, ci unul pentru oligarhi și birocrați corupți. Se poate spune că Guvernul PSD a căutat să legalizeze corupția, transformând-o dintr-o situație de facto într-o situație de jure”.

Vezi analiza pe larg intitulată Romania’s protests and the PSD: Understanding the deep malaise that now exists in Romanian society

Nota: Dennis Deletant – University College, London / Georgetown University. Dennis Deletant is Emeritus Professor at the School of Slavonic Studies, University College, London and Visiting ‘Ion Rațiu’ Professor of Romanian Studies in the School of Foreign Service, Georgetown University, Washington DC.

(Sursa Foto: Revista 22)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. PSD = PeSta Democratiei

  2. Care democratie?
    Din moment ce in urma cu 3 ani institutia de control suprem a cheltuirii banului public, Curtea de Conturi, si-a permis, cu de la ea putere, sa calce in picioare o lege (OUG) si alte reglementari din domeniul bancilor pentru locuinte, lasand cu destu-n gura sute de mii de cetateni prin abuzul ei cras, adica incalcandu-le drepturile legitime, despre care democratie vorbim ca este subminata?!
    Este o prosteala si o vorbarie goala, e doar o joaca de-a statul de drept si atat.
    E doar mizerie.