G4Media.ro

Israelul solicită ca reprezentanţi ai Crucii Roşii să poată avea acces la…

Sursa foto: Mohammed ABED / AFP

Israelul solicită ca reprezentanţi ai Crucii Roşii să poată avea acces la ostaticii deținuți de organizația teroristă Hamas

Armata israeliană a cerut miercuri ca reprezentanţi ai Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR) să poată avea acces la ostaticii israelieni şi străini deţinuţi din 7 octombrie de către mişcarea palestiniană islamistă Hamas şi de aliaţii acesteia în Fâşia Gaza, teritoriul vizat de intense bombardamente israeliene, informează AFP, citată de Agerpres.

„Fiecare minut în captivitate pune în pericol viaţa” ostaticilor, „comunitatea internaţională trebuie să acţioneze. Crucea Roşie trebuie să aibă acces la ostatici”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, Daniel Hagari.

„Organizaţiile internaţionale ştiu care este mandatul lor şi cunosc de asemenea faptele: Hamas le împiedică să-şi facă munca”, a adăugat el.

Vizat de critici în Israel, CICR a declarat la sfârşitul lui noiembrie pentru AFP că nu ştie unde se află ostaticii şi că nu poate avea acces la ei în lipsa unui acord din partea celor care îi ţin ostatici.

Hagari a subliniat că „138 de ostatici, copii, femei şi persoane în vârstă, se află în mâinile Hamas de peste 60 de zile, în condiţii brutale şi inumane. Unii suferă de boli cronice. Unii au fost răniţi” pe 7 octombrie, „unii au fost răniţi între timp”. „Fiecare zi, absolut fiecare minut este critic”, a subliniat el.

Circa 240 de ostatici israelieni şi străini au fost duşi cu forţa în Fâşia Gaza de către combatanţii palestinieni care au atacat pe 7 octombrie sudul Israelului, ucigând de asemenea peste 1.200 de persoane, majoritatea civili, potrivit autorităţilor israeliene.

Armata israeliană a răspuns imediat cu bombardamente intense asupra Fâşiei Gaza, urmate din 27 octombrie de operaţiuni terestre. O săptămână de armistiţiu, la sfârşitul lui noiembrie, a permis eliberarea a 105 de ostatici, dintre care 80 israelieni şi persoane cu dublă cetăţenie, în schimbul a 240 de deţinuţi palestinieni din închisorile israeliene, în cadrul unui acord între Israel şi Hamas, încheiat sub egida Qatarului.

Ostaticii şi deţinuţii palestinieni eliberaţi erau încredinţaţi personalului CICR şi transportaţi în vehicule ale organizaţiei.

Acum Hamas a exclus orice eliberare suplimentară de ostatici fără un armistiţiu permanent.

„Armata israeliană va face tot ce stă în puterea ei pentru a salva ostaticii şi a-i readuce acasă. Îi îndemnăm pe ceilalţi să facă acelaşi lucru”, a spus Hagari.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Animalele hamas nici nu vor să audă de așa ceva.