G4Media.ro

Israelul se retrage din spitalul al-Shifa după un asediu de două săptămâni,…

Sursa foto: Bashar TALEB / AFP

Israelul se retrage din spitalul al-Shifa după un asediu de două săptămâni, potrivit Hamas

Ministerul Sănătății din Fâșia Gaza, controlată de Hamas, a declarat luni că armata israeliană și-a retras tancurile de la spitalul al-Shifa, cel mai mare din teritoriul palestinian asediat, și a afirmat că a descoperit zeci de cadavre acolo, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Armata israeliană, care a lansat în urmă cu două săptămâni o operațiune militară împotriva acestui complex din orașul Gaza, în nordul teritoriului, nu a confirmat imediat retragerea.

Un jurnalist AFP și martori aflați la fața locului au văzut tancuri și vehicule părăsind complexul spitalicesc, acoperite de focuri de artilerie și lovituri aeriene.

„Zeci de cadavre de martiri, unele în stare de descompunere, au fost găsite în spitalul al-Shifa și în jurul acestuia”, a precizat Ministerul Sănătății al Hamas într-un comunicat, adăugând că pagubele materiale la toate clădirile au fost „foarte mari”.

Un medic a declarat pentru AFP că au fost recuperate peste 20 de cadavre. Potrivit acestuia, unele dintre cadavre au fost călcate de vehiculele militare care se retrăgeau.

Armata israeliană, care îi acuză pe combatanții Hamas că se ascund în spitale, a lansat la 18 martie ceea ce a descris drept o „operațiune țintită” împotriva al-Shifa.

Acesta a afirmat că de atunci a „eliminat aproximativ 200 de teroriști” din zonă. Operațiunea a început în timp ce sute de persoane strămutate s-au refugiat în incinta spitalului.

Duminică, directorul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, a declarat că 21 de pacienți de la spitalul al-Shifa au murit de la începutul operațiunii israeliene.

Potrivit acestuia, 107 pacienți sunt încă internați în spital, inclusiv patru copii și 28 de pacienți în stare critică. „Mulți au răni infectate și sunt deshidratați”, iar de sâmbătă, „nu mai există decât o sticlă de apă la fiecare 15 persoane”, a adăugat șeful OMS pe rețeaua de socializare X.

Armata israeliană a efectuat o operațiune similară la al-Shifa în noiembrie, acuzând Hamas – care neagă acest lucru – că folosește spitalul ca centru de comandă.

Noi lovituri

La aproape șase luni de la începutul războiului declanșat la 7 octombrie de un atac fără precedent al mișcării islamiste palestiniene împotriva Israelului, ofensiva israeliană de represalii s-a derulat fără oprire în Fâșia Gaza asediată, cu un bilanț greu de 32.782 de morți, potrivit Hamas, o catastrofă umanitară și distrugeri imense.

În data de 7 octombrie, comandouri Hamas infiltrate din Gaza au comis un atac în sudul Israelului care s-a soldat cu moartea a cel puțin 1.160 de persoane, în principal civili, potrivit unui bilanț al AFP bazat pe date oficiale.

Potrivit Israelului, aproximativ 250 de persoane au fost, de asemenea, răpite, iar 130 dintre acestea sunt încă ostatici în Gaza. 34 de ostatici au murit.

Ca răspuns, armata israeliană a lansat o campanie de bombardamente aeriene intense deasupra Gaza, urmată de o ofensivă terestră care le-a permis soldaților săi să avanseze de la nord la sudul micii fâșii de pământ, până la porțile orașului Rafah.

Armata israeliană a anunțat luni că 600 dintre soldații săi au fost uciși de la 7 octombrie, dintre care 256 în Fâșia Gaza.

Teritoriul palestinian a fost vizat duminică de noi lovituri israeliene, dintre care una, potrivit ONU, a lovit un spital.

Un acord de armistițiu între Israel și Hamas este încă departe, în ciuda apelurilor organizațiilor internaționale care avertizează asupra riscului de foamete pentru majoritatea celor 2,4 milioane de locuitori din Fâșia Gaza, care se află sub asediul Israelului.

„Încă nu se pune problema unei noi runde de negocieri”, a declarat duminică, într-un comunicat, Osama Hamdan, oficial al Hamas.

În ultimele luni, discuții indirecte prin intermediul unor mediatori internaționali – Egipt, Qatar și Statele Unite – au avut loc la Doha și la Cairo.

Netanyahu a acuzat Hamas că și-a „înăsprit” poziția în vederea unui armistițiu, în timp ce Israelul a dat dovadă, în opinia sa, de „flexibilitate”.

În centrul țării, în apropiere de Ashdod (centru), trei tineri au fost grav răniți duminică într-un atac cu cuțitul, potrivit serviciilor de urgență.

Poliția a confirmat că un „terorist” a „înjunghiat trei persoane” cu „două cuțite” înainte de a fi „neutralizat” de poliția municipală, adăugând că acesta era din Dura, în apropiere de Hebron, în Cisiordania ocupată.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...