G4Media.ro

Israelul își retrage trupele terestre din sudul Fâșiei Gaza, din „motive tactice”

sursa foto: Facebook / Israel Defense Forces

Israelul își retrage trupele terestre din sudul Fâșiei Gaza, din „motive tactice”

Israelul și-a retras toate trupele terestre din sudul Fâșiei Gaza din „motive tactice”, a anunțat armata țării, ridicând astfel semne de întrebare cu privire la viitoarea direcție a războiului, în timp ce delegații Hamas și israelieni se deplasează în Egipt pentru o nouă rundă de negocieri de încetare a focului, transmite The Guardian.

Două brigăzi vor rămâne în jumătatea nordică a Fâșiei Gaza și în noul coridor care acum bifurcă teritoriul palestinian la Wadi Gaza, au declarat duminică Forțele de Apărare Israeliene, pentru a „păstra libertatea de acțiune a IDF și capacitatea sa de a efectua operațiuni precise bazate pe informații”.

Se crede că această reducere este în primul rând pentru a elibera rezerviștii după aproape patru luni de lupte intense în orașul Khan Younis din sudul decimat, mai degrabă decât pentru o schimbare semnificativă a strategiei.

Un oficial al armatei care a vorbit cu cotidianul israelian Haaretz a declarat: „Nu este nevoie să rămânem în Khan Younis. Divizia 98 a dezmembrat brigăzile Hamas din Khan Younis și a ucis mii de membri ai acesteia. Am făcut tot ce am putut acolo”.

Palestinienii strămutați din oraș ar putea acum să se întoarcă la casele lor, au spus ei.

Analiștii militari au declarat duminică că o ofensivă terestră israeliană asupra orașului Rafah, cel mai sudic oraș din Gaza, unde se adăpostesc aproximativ 1,5 milioane de persoane, nu este exclusă.

Dar momentul anunțului coincide cu începutul unei runde de negocieri mediate la Cairo, capitala egipteană, care vizează asigurarea unui al doilea armistițiu și a unui acord de eliberare a ostaticilor, și este primit ca un semn pozitiv că ultimele negocieri – după multe eșecuri – ar putea în sfârșit să dea roade.

Israelul a confirmat duminică că va trimite o delegație pentru a lua parte la noile discuții, după ce grupul Hamas a anunțat cu o zi înainte că va trimite negociatori.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...