G4Media.ro

Israelul intenţionează să-şi extindă operaţiunea militară la Rafah, transmite ministrul israelian al…

Sursa foto: SAID KHATIB / AFP

Israelul intenţionează să-şi extindă operaţiunea militară la Rafah, transmite ministrul israelian al apărării către Washington

Israelul intenţionează să îşi extindă operaţiunea militară la Rafah, i-a comunicat luni ministrul israelian al apărării, Yoav Gallant, unui consilier de rang înalt al preşedintelui american Joe Biden, care a avertizat împotriva unei acţiuni majore în acest oraş din sudul Fâşiei Gaza ce riscă să provoace victime civile în masă, relatează Reuters, transmite Agerpres.

Yoav Gallant i-a transmis consilierului preşedintelui american pentru securitate naţională Jake Sullivan, aflat într-o vizită în Israel, că ţara sa are „datoria” de a-şi extinde ofensiva militară terestră în Rafah, notează AFP.

„Am insistat pe lângă el asupra datoriei Israelului de a-şi extinde operaţiunea terestră la Rafah până la destructurarea completă a Hamas şi recuperarea ostaticilor”, a indicat ministrul israelian într-un mesaj pe X (ex-Twitter).

Israelul consideră Rafah, situat la graniţa cu Sinaiul egiptean, ca fiind ultimul bastion al islamiştilor Hamas, ale căror capacităţi de guvernare şi de luptă a încercat să le destructureze în cursul războiului ce durează de peste şapte luni.

După săptămâni întregi de dezacorduri publice cu Washingtonul în legătură cu planificarea de la Rafah, Israelul a ordonat civililor palestinieni la 6 mai să evacueze părţi din oraş şi a început incursiuni cu trupe şi tancuri.

Israelul consideră că zeci de ostatici capturaţi de comandourile Hamas în raidul din 7 octombrie s-ar afla în Rafah.

Puterile occidentale şi Egiptul şi-au exprimat îngrijorarea cu privire la soarta a sute de mii de palestinieni care s-au refugiat la Rafah, în pofida asigurărilor israeliene privind garanţii umanitare.

Agenţia ONU pentru refugiaţii palestinieni UNRWA a declarat luni că estimează la 810.000 numărul persoanelor care au fugit din Rafah începând cu 6 mai, potenţial peste jumătate din populaţia de până atunci a oraşului.

Administraţia americană nu a făcut deocamdată niciun comentariu cu privire la discuţiile purtate cu Gallant.

În comunicatul biroului lui Gallant se precizează că acesta „i-a prezentat consilierului (pentru securitate naţională) Sullivan dispoziţiile pe care Israelul le-a pus în aplicare pentru evacuarea populaţiei din zona Rafah şi pentru instituirea unui răspuns umanitar adecvat”.

Israelul afirmă că forţele sale la Rafah au descoperit zeci de tuneluri dinspre Sinai, ceea ce ar pune în încurcătură autorităţile de la Cairo. Serviciul de stat de informaţii din Egipt a respins anterior speculaţiile privind contrabanda transfrontalieră către Gaza, catalogându-le drept „minciuni”, notează Reuters.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...