G4Media.ro

Israel: Knessetul adoptă legea care îl protejează pe premierul Netanyahu de recuzarea…

Foto: Knesset

Israel: Knessetul adoptă legea care îl protejează pe premierul Netanyahu de recuzarea ordonată de Curtea Supremă. Premierul este judecat sub acuzații de corupție

Parlamentul unicameral al Israelului a adoptat definitiv un proiect de lege care îl protejează pe prim ministrul Benjamin Netanyahu de un ordin judecătoresc de recuzare, într-un vot final joi dimineața devreme, realtează Times of Israel. Pentru lege au 61 de membri ai Knessetului, în timp ce 47 au votat împotrivă, 108 de participanți la vot din totalul de 120 de deputați, unde coaliția de dreapta/extrema dreaptă/ultra-ortodocși deține o majoritate de 64 – 56 .

Proiectul de lege a trecut de a doua și a treia lectură (finală) după discuții aprinse în plen, care au durat ore în șir și s-au prelungit până la primele ore ale dimineții.

Legislația blochează în mod explicit dreptul Curții Supreme de a ordona unui prim-ministru să se auto-suspende și este privită în general ca o reacție la temerile că Înalta Curte de Justiție l-ar putea forța pe Netanyahu să demisioneze, din cauza potențialului conflict de interese creat de faptul că acesta supraveghează încercarea coaliției sale de a revizui în mod dramatic sistemul judiciar, în timp ce el însuși este judecat pentru multiple acuzații de corupție.

Netanyahu este judecat în trei cazuri separate și se confruntă cu acuzații de mită, fraudă și abuz de încredere pentru că ar fi acceptat cadouri scumpe de la binefăcători și ar fi încercat să aranjeze înțelegeri secrete cu companii media pentru o acoperire mai pozitivă. El neagă faptele ilegale.

Conform legii privind recuzarea, doar un vot majoritar de trei sferturi din miniștrii guvernului sau deputați îl poate obliga un premier să își ia un concediu temporar și, în acest caz, doar din motive de sănătate mentală sau fizică.

Liderul opoziției, Yair Lapid, a criticat adoptarea legii, precum și pe membrii coaliției care, „ca niște hoți în noapte, au adoptat o lege personală obscenă și coruptă împotriva unui zvon nefondat privind recuzarea”.

„Cetățenii Israelului știu – chiar înainte de sărbătoarea [Paștelui], în timp ce costul vieții crește vertiginos – că, încă o dată, lui Netanyahu îi pasă doar de el însuși”, a declarat Lapid.

Deputatul Avigdor Liberman a declarat că partidul său, Yisrael Beytenu, va depune o petiție la Înalta Curte pentru ca legea să fie anulată: „Nu vom permite ca statul Israel să devină o monarhie a lui Netanyahu”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Curat democratie, coane Benny!