G4Media.ro

Iranul şi Pakistanul s-au înţeles pentru o aplanare a tensiunilor, după atacurile…

Iranul şi Pakistanul s-au înţeles pentru o aplanare a tensiunilor, după atacurile aeriene reciproce din ultimele zile

Iranul şi Pakistanul s-au înţeles pentru o aplanare a tensiunilor, au anunţat vineri ministerele de externe iranian şi pakistanez, după ce aceste ţări au efectuat fiecare pe teritoriul celeilalte raiduri aeriene despre care ambele afirmă că au ţintit grupări teroriste în regiunea Balucistan, relatează France Presse conform Agerpres.

„Cei doi miniştri de externe au convenit că trebuie consolidate cooperarea şi coordonarea în combaterea terorismului şi în alte domenii comune de preocupare”, a transmis Ministerul de Externe pakistanez după o convorbire telefonică între miniştrii de externe ai celor două ţări.

„Cooperarea între cele două ţări pentru neutralizarea şi distrugerea taberelor teroriste din Pakistan este esenţială”, a comunicat de partea sa Ministerul de Externe iranian.

Iranul şi Pakistanul se confruntă de decenii cu insurecţii de-a lungul frontierei lor comune, ce are o lungime de circa o mie de kilometri, şi adesea se acuză reciproc că permit grupărilor rebele să acţioneze în ţara vecină pornind de pe teritoriul celeilalte.

Provincia Balucistan, cea mai mare, dar cea mai puţin populată şi cea mai săracă a Pakistanului, este de mult timp scena violenţelor etnice, sectare şi separatiste. Balucistanul are totuşi resurse bogate de hidrocarburi şi minereuri, însă populaţia sa – de circa 12 milioane de locuitori – se plânge că este marginalizată şi spoliată de resursele sale naturale.

O insurecţie în care s-a remarcat gruparea denumită Armata de Eliberare a Balucistanului (BLA) revendică o mai bună împărţire a acestor resurse. Potrivit organizaţiilor de apărare a drepturilor omului, represiunea militară condusă de armata pakistaneză în Balucistan a dus la numeroase dispariţii şi execuţii extrajudiciare.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...