G4Media.ro

Iranul le cere țărilor musulmane să se unească împotriva Israelului / SUA…

sursa foto: Captura video

Iranul le cere țărilor musulmane să se unească împotriva Israelului / SUA i-a avertizat pe liderii de la Teheran să nu încerce să ducă războiul dincolo de Fâșia Gaza

Iranul a lansat joi un apel către „ţările musulmane şi arabe” să facă front comun împotriva Israelului, în timp ce lideri occidentali, cu preşedintele Joe Biden în frunte, au avertizat Teheranul „să fie atent” şi să nu încerce să extindă dincolo de Gaza războiul care a făcut deja mii de morţi şi de răniţi, relatează France Presse conform Agerpres.

Republica islamică Iran se află în centrul atenţiei din cauza sprijinului său fără rezerve pentru organizația teroristă Hamas, pe care o susţine de ani de zile.

După ce a salutat „succesul” atacului de sâmbătă asupra teritoriului israelian, cel mai sângeros de la crearea Israelului în urmă cu 75 de ani, Teheranul încearcă să organizeze o mobilizare internaţională împotriva raidurilor aeriene israeliene efectuate ca represalii în Gaza.

Preşedintele Ebrahim Raissi a chemat „ţările musulmane şi arabe să se coordoneze” pentru a bloca acțiunile Israelului.

„Republica islamică va încerca să pună la punct această coordonare cât mai repede posibil, contactând lideri ai ţărilor musulmane”, a adăugat el, potrivit preşedinţiei de la Teheran.

Preşedintele Raissi a avut miercuri seara discuţii cu prinţul saudit Mohammad bin Salman şi cu preşedintele sirian Bashar al-Assad, iar pe ministrul său de externe Hossein Amir-Abdollahian l-a trimis joi în Irak şi în Liban vineri, potrivit media iraniene şi libaneze.

Teheranul s-a oferit să găzduiască o reuniune de urgenţă a Organizaţiei de Cooperare Islamică (OCI) a cărei misiune este promovarea cooperării între cele 57 de ţări membre.

Până în prezent, nu a fost anunţată nicio decizie cu privire la această propunere sau la alte iniţiative concrete de sprijinire a a Hamas, notează AFP.

Deoarece nu este o ţară arabă, Iranul nu face parte din principalele organizaţii din Orientul Mijlociu, cum ar fi Liga Arabă, care s-a reunit miercuri la Cairo.

Republica islamică conferă tradiţional o dimensiune religioasă apărării cauzei palestiniene, care a devenit unul din pilonii diplomaţiei sale după revoluţia din 1979, în paralel cu dorinţa sa de a vedea dispărut Israelul, a cărui existenţă nu o recunoaşte.

Preşedintele Raissi a acuzat joi Israelul că „aruncă bombe asupra unor oameni lipsiţi de apărare” în Fâşia Gaza pentru că „nu-i poate învinge pe combatanţii palestinieni Hamas”.

„Aceste acte ale regimului sionist nu sunt un semn de victorie, ci de înfrângere”, a spus el în timpul unui discurs la Shiraz (sud).
În convorbirea sa telefonică cu preşedintele al-Assad, el a condamnat „genocidul continuu al palestinienilor”.

Ziarele oficiale iraniene au publicat joi pe prima pagină imagini cu distrugerile provocate de bombardamentele israeliene care au făcut peste 1.350 de morţi în Gaza, dar fără nicio menţiune a împrejurărilor în care peste 1.200 de persoane, în cea mai mare parte civili, au fost ucişi în atacurile Hamas în Israel, potrivit autorităţilor.

Prudent faţă de Iran de sâmbătă, Occidentul a ridicat tonul şi a avertizat Teheranul să nu extindă conflictul. Preşedintele american Joe Biden a declarat miercuri că a trimis un „semnal clar iranienilor: Fiţi atenţi!”.

Washingtonul se teme în special de deschiderea unui al doilea front în nordul Israelului la frontiera cu Libanul, dacă Hezbollah, mişcarea şiită aliată cu Hamas şi susţinută de Iran, ar decide să intervină pe scară largă.

În timpul discuţiei cu Raissi, prinţul moştenitor saudit a declarat că Riadul comunică „cu toate părţile internaţionale şi regionale pentru a pune capăt escaladării actuale”.

Este un obiectiv pe care preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care s-a oferit ca mediator, şi ţări precum Egiptul, care se învecinează cu Fâşia Gaza, susţin că îl urmăresc.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Ii mananca sub coada pe jihadisti.

  2. Uniți-vă și-i luați la voi pe toți trântorii musulmanii din UE…

  3. Iranul este o tara terorista,condusa de cei mai mari teroristi ai planetei. La ce sa te astepti de la ei?

  4. Iran protectoare Al Qaeda

  5. Ce facem cu slava Ucraina au scos pe frați lor. Rușii din țară.??!

  6. Se ocupa cu asta chiar acum,totusi in fata lor se afla „a doua armata a lumii” in defensiva de un an la 200 de km de propria granita.
    Acum cu Iranul ocupat sa inarmeze Hamas ,cine le mai da mujicilor munitie pentru atacuri teroriste?Si acolo excelau rusii : la terorism,ca militar ocupau Kievul in trei zile si la doi ani de atunci sunt mai aproape de Moscova decat de Kiev.

  7. Mi se pare mai periculoasă acesta „bubuitură” dintre Israel și Palestina decât parca cea dintre Ucraina și Rusia. In spate ascunde atâtea variabilele care nu dau corect „PACE” după egal și care poate arunca lumea Intr un război global încât aproape că văd negru in fața ochilor.