G4Media.ro

Iranul dă vina pe Statele Unite, în calitate de aliat al Israelului,…

Sursa foto: © Victoria Schaal | Dreamstime.com

Iranul dă vina pe Statele Unite, în calitate de aliat al Israelului, pentru atacul din Siria

Ministrul de externe al Iranului, Hossein Amir-Abdollahian, a declarat marţi că a transmis Statelor Unite un mesaj în care le face răspunzătoare, în calitate de principal aliat al Israelului, pentru atacul care a distrus consulatul iranian la Damasc şi în care au murit şapte membri ai Gărzii Revoluţionare, informează EFE, transmite Agerpres.

Amir-Abdollahian a explicat că la primele ore ale dimineţii a convocat-o pe ambasadoarea Elveţiei la Teheran, care reprezintă interesele Statelor Unite pe teritoriul iranian, pentru a transmite un mesaj către Washington despre atacul de luni din capitala Siriei.

„În această convocare au fost explicate dimensiunile atacului terorist şi ale crimei regimului israelian, iar responsabilitatea guvernului american a fost subliniată”, a explicat înaltul diplomat iranian pe reţeaua de socializare X. „Un mesaj important a fost trimis guvernului american ca aliat al regimului sionist. Statele Unite trebuie să răspundă”, a insistat Amir-Abdollahian.

În atacul care a distrus clădirea consulatului iranian din Damasc, şapte membri ai Gărzii Revoluţionare au fost ucişi, inclusiv şeful Forţei Quds din Siria şi Liban, generalul de brigadă Mohammad Reza Zahedi, şi secundul său, generalul de brigadă Mohammad Hadi Haji Rahimi.

Forţa Quds este considerată unitatea de elită a Gardienilor, care intervine în afara graniţelor pentru a ajuta vecinii Iranului şi pentru a asigura „stabilitatea” regiunii împotriva interferenţelor occidentale. La începutul anului 2020, liderul său carismatic, generalul Qassem Soleimani, a fost eliminat într-un raid american asupra aeroportului din Bagdad, ordonat de fostul preşedinte Donald Trump.

Incidentul de luni este cel mai sângeros atac împotriva armatei iraniene în Siria de la începutul lui 2024, unde până în prezent a fost confirmată uciderea a opt oameni în bombardamentele israeliene, inclusiv a doi generali ai Gărzii Revoluţionare.

SUA au transmis Iranului că „nu au nicio implicare” şi nici nu erau la curent în prealabil cu un atac israelian asupra unui complex diplomatic în Siria, a relatat luni Axios, care a citat un oficial american, potrivit Reuters.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Virba cântecului: americanii-s de vină, etc.