G4Media.ro

Iranul condamnă Statele Unite să plătească 50 de miliarde de dolari pentru…

Sursa foto: Wikimedia Commons / sayyed shahab-o- din vajedi

Iranul condamnă Statele Unite să plătească 50 de miliarde de dolari pentru asasinarea generalului Qasem Soleimani

Un tribunal iranian a condamnat guvernul american să plătească aproape 50 de miliarde de dolari ca despăgubiri pentru asasinarea generalului Qasem Soleimani în Irak în 2020, a anunțat miercuri, 6 decembrie, instanța, citată de Le Figaro.

Această sentință intervine la aproape patru ani de la moartea, la 4 ianuarie 2020, a comandantului forței Al-Quds, responsabil cu operațiunile externe ale Gardienilor Revoluției, armata ideologică a Republicii Islamice, care a fost ucis într-un atac american cu dronă la Bagdad.

Președintele Donald Trump a declarat atunci că a ordonat atacul ca răspuns la atacurile asupra intereselor americane din Irak. Ca represalii, Iranul a lansat rachete asupra bazelor care adăpostesc soldați americani în Irak.

49 de miliarde și 770 de milioane de dolari

„În urma unei plângeri depuse de 3.318 compatrioți din întreaga țară (…), un tribunal din Teheran a condamnat guvernul american să plătească în total 49 de miliarde de dolari și 770 de milioane de dolari în daune morale și materiale”, a relatat agenția de presă a autorității judiciare Mizan Online. Instanța a găsit vinovate 42 de persoane și entități, inclusiv Donald Trump și oficiali din administrația sa, potrivit Mizan.

Această condamnare intervine în contextul în care Teheranul acuză Washingtonul că este „complice” al Israelului în războiul său împotriva mișcării palestiniene Hamas din Fâșia Gaza. Statele Unite acuză Iranul, care susține Hamas, de atacurile comise de grupuri pro-iraniene împotriva trupelor americane aflate în Irak și Siria.

Înghețarea activelor iraniene în Statele Unite

Qasem Soleimani, care a fost arhitectul operațiunilor militare iraniene în Orientul Mijlociu, rămâne o figură îndrăgită printre susținătorii Republicii Islamice. Iranul și Statele Unite nu au mai întreținut relații diplomatice din 1980, la un an după căderea șahului.

În octombrie, un tribunal iranian a ordonat guvernului american să plătească 420 de milioane de dolari drept despăgubiri victimelor unei operațiuni militare lansate în 1980 pentru a încerca să elibereze diplomații ținuți ostatici în ambasada SUA din Teheran.

În 2016, Curtea Supremă a SUA a ordonat înghețarea activelor iraniene din Statele Unite pentru a despăgubi victimele atacurilor puse pe seama Iranului.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

8 comentarii

  1. Cash sau transfer?

  2. Cam ieftina capa.tzana de general. Parca ziceau ca e priceles.s :)))

  3. Sa dea contu’ bancar…cred ca ai gresit zerourile baiatu’ aluinustiucum

  4. Sau la un sfert din preț poate invada Iranul și scapă lumea de niște exaltați religioși.

  5. Poate avea omu asigurare de viata.

  6. Sau clauză ca fotbaliștii

  7. Era M.e.s.si intre teroriști