G4Media.ro

Iranul cere Statelor Unite să prezinte garanții că nu vor mai abandona…

Foto: Pixabay

Iranul cere Statelor Unite să prezinte garanții că nu vor mai abandona acordul nuclear din 2015 și să ridice sancțiunile impuse Teheranului, pentru ca relansarea pactului să aibă succes

Iranul a afirmat luni că SUA trebuie să prezinte garanţii că nu vor mai abandona acordul din 2015 privind programul nuclear iranian, dacă discuţiile prevăzute pentru sfârşitul lui noiembrie în vederea relansării acordului vor fi încununate de succes, relatează Reuters şi EFE, citate de Agerpres.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Ministerului de Externe iranian, Said Khatibzadeh, Washingtonul trebuie să ridice toate sancţiunile impuse Teheranului, în cadrul unui proces verificabil, şi să-şi „recunoască vina pentru abandonarea pactului”.

„Modul de a salva JCPOA (prescurtarea în engleză a acordului din 2015) este clară. Statele Unite trebuie să ridice sancţiunile opresive într-o manieră completă şi efectivă şi să garanteze că nicio administraţie a SUA va sfida lumea şi legislaţia internaţională repetând acest comportament” (de abandonare a acordului – n.r.), a spus Khatibzadeh într-o conferinţă de presă.

Purtătorul de cuvânt a menţionat că Ali Bagheri-Kani, principalul negociator iranian în domeniul nuclear, se va deplasa săptămâna aceasta în capitalele a cel puţin trei state europene, semnatare ale acordului din 2015.

Pe 29 noiembrie urmează să se reia la Viena negocierile cu privire la salvarea acordului nuclear din 2015, întrerupte după alegerile prezidenţiale din iunie şi schimbarea de guvern de la Teheran.

La Viena, Uniunea Europeană şi părţile rămase în acord – China, Rusia, Franţa, Marea Britanie şi Germania – încearcă să obţină revenirea Statelor Unite în înţelegere şi respectarea de către Iran a obligaţiilor tehnice asumate.

Statele Unite au părăsit acordul în 2018, la iniţiativa preşedintelui Donald Trump, care l-a considerat insuficient şi a reintrodus toate sancţiunile împotriva Iranului. Drept răspuns, Teheranul s-a eliberat treptat de restricţiile impuse programului său nuclear, asumate prin pactul convenit în 2015.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...