G4Media.ro

Iran: Noul președinte Ebrahim Raisi l-a numit prim-vicepreședinte pe Mohammad Mokhber, care…

Iran: Noul președinte Ebrahim Raisi l-a numit prim-vicepreședinte pe Mohammad Mokhber, care figurează pe lista cu sancțiuni a SUA

Preşedintele iranian Ebrahim Raisi, care şi-a preluat oficial funcţia săptămâna aceasta, l-a numit duminică în calitate de prim-vicepreşedinte pe directorul unei puternice fundaţii parastatale care figurează pe lista cu sancţiuni a SUA, relatează Agerpres, citând AFP.

Mohammad Mokhber conduce din 2007 Fundaţia pentru executarea ordinului Imamului (Khomeini/Setad), după ce a ocupat mai multe funcţii oficiale în provincia Khuzestan (sud-vest).

Setad a fost fondată la sfârşitul anilor 1980 pentru a gestiona proprietăţile confiscate în urma Revoluţiei islamice din 1979 şi a devenit de-a lungul anilor un important conglomerat economic de stat cu acţiuni în diferite sectoare, inclusiv în domeniul sănătăţii.

Setad, al cărui preşedinte este numit de ghidul suprem iranian, este în special responsabil, prin Fundaţia sa Barekat, de dezvoltarea primului vaccin împotriva COVID-19 în Iran, care în iunie a primit autorizaţie în regim de urgenţă de la autorităţile din această ţară, cea mai afectată de pandemie în Orientul Mijlociu.

Atât fundaţia Setad, cât şi directorul ei se află pe lista neagră a Trezoreriei americane din luna ianuarie, Washingtonul afirmând că Setad „are acţiuni în aproape fiecare sector al economiei iraniene, inclusiv în energie, telecomunicaţii şi servicii financiare”.

Învingător al alegerilor prezidenţiale din 18 iunie, marcate de un absenteism record la urne, Ebrahim Raisi, un ultraconservator, i-a succedat moderatului Hassan Rouhani.

Fost şef al Autorităţii Judiciare, Raisi a fost criticat de către Occident pentru abuzurile în domeniul drepturilor omului şi a fost sancţionat de SUA încă din 2019.

Totodată, preşedintele Raisi l-a ales pe Gholamhossein Esmaili, până în prezent purtător de cuvânt al Autorităţii Judicire, drept şef al cabinetului său.

Fost procuror, Esmaili este vizat de sancţiunile Uniunii Europene şi se află pe lista sa neagră din 2011, pe când era şeful administraţiei penitenciare, pentru „încălcări grave ale drepturilor omului”.

Se aşteaptă ca Ebrahim Raisi să consolideze puterea conservatorilor, care au câştigat alegerile legislative din 2020, marcate de descalificarea de către Comisia electorală a mai multor mii de candidaţi reformişti şi moderaţi.

Un parlamentar ultraconservator (2004-2016, 2020), Alireza Zakani, a fost ales duminică primar al Teheranului, a informat agenţia de presă oficială Irna.

Zakani, care va trebui să renunţe la mandatul de deputat pentru a prelua noua sa funcţie, îi succede lui Pirouz Hanachi, un veteran în administraţia publică, cu experienţă în dezvoltarea urbană şi perceput ca fiind apropiat de tabăra reformatoar

Sursa foto: Facebook/ Ebrahim Raisie.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter