G4Media.ro

Iran: Două femei, atacate de un bărbat cu iaurt, pentru că una…

Captura Twitter

Iran: Două femei, atacate de un bărbat cu iaurt, pentru că una dintre ele nu purta hijab / Bărbatul și cele două femei au fost arestați

Două femei au fost arestate în Iran după ce au fost atacate cu iaurt, aparent pentru că una dintre  ele și-a acoperit părul în public, transmite BBC.

În videoclipul, care a devenit viral, două cliente sunt abordate de bărbat, care începe să vorbească cu ele.

El ia apoi ceea ce pare a fi o cutie de iaurt de pe un raft și o aruncă furios peste capetele lor.

 


Sistemul judiciar iranian a declarat că cele două femei au fost reținute pentru că și-au arătat părul în public, ceea ce este ilegal în Iran.

De asemenea, bărbatul a fost arestat pentru tulburarea ordinii publice.

Arestările au loc după luni de proteste în țară, care au cerut încetarea purtării obligatorii a hijab-ului (vălulul purtat pe cap).

Imaginile arată femeile în magazin, așteptând să fie servite de un membru al personalului. Un bărbat care pare a fi în trecere intră apoi în magazin pentru a le confrunta.

După ce vorbește, le atacă în mod repetat cu iaurt. Atacatorul este apoi împins afară din magazin de către vânzător.

Au fost emise mandate de arestare, iar cei trei au fost ulterior arestați, a relatat agenția de știri Mizan, aparținând sistemului judiciar.

Aceasta a adăugat că „notificările necesare” au fost emise către proprietarul magazinului pentru a asigura respectarea legii.

Nepurtarea hijabului în public este ilegală pentru femeile din Iran, însă în marile orașe, multe se plimbă fără el în ciuda regulilor.

Furia și frustrarea față de această lege au determinat disensiuni în societatea iraniană.

Protestele s-au răspândit în Republica Islamică în septembrie, în urma morții lui Mahsa Amini, o femeie de 22 de ani reținută de poliția morală din Teheran pentru că ar fi purtat hijab-ul „necorespunzător”.

Mii de persoane au fost arestate și patru protestatari au fost executați din decembrie. .

Un deputat iranian de linie dură, Hossein Ali Haji Deligani, a lansat un ultimatum către sistemul judiciar pentru a veni cu măsuri care să pună capăt încălcării regulilor în următoarele 48 de ore.

Iar sâmbătă, președintele iranian Ebrahim Raisi a reiterat faptul că femeile iraniene ar trebui să poarte hijab ca o „necesitate religioasă”.

„Hijab este o chestiune legală și respectarea lui este obligatorie”, a declarat el în citatele citate de agenția de presă AFP.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. 2023 + religie = 1400

  2. Ar trebui sa ia aminte toata lumea la nenorocirile astea din tari ca Iranul sau, si mai grav, ca Afganistanul. Religia nu are ce sa caute in legi si regulamente.

  3. N-o avea și ăla altă treabă decât să stea să caute cu senzoru de batic toată ziua p’acolo?