G4Media.ro

Ion Iliescu, atac voalat la Dragnea în mesajul despre Revoluția din 89:…

Ion Iliescu, atac voalat la Dragnea în mesajul despre Revoluția din 89: Politicul trebuie să reziste tentaţiei autoritarismului, antecamera totalitarismului

Fostul preşedinte, Ion Iliescu, a lansat, sâmbătă, un atac voalat la liderul PSD, Liviu Dragnea, în mesajul său despre Revolția din decembrie 89, precizând că ”politicul trebuie să reziste tentaţiei autoritarismului, antecamera totalitarismului.” Iliescu a scris sâmbătă, pe blogul său, că o revoluţie este în acelaşi timp un eşec şi o victorie, fiind expresia dorinţei de schimbare. Într-un interviu recent pentru Le Figaro, fostul președinte a vorbit despre criza prin care trece PSD sub conducerea lui Dragnea, dar Iliescu a declarat ulterior că nu a spus că partidul trece ”prin cea mai mare criză din istoria sa” așa cum aparea în articol.

Pe de altă parte, mesjaul lui Iliescu vine la o zi după ce procurorii militari au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale faţă de inculpaţii Ion Iliescu (membru și președinte al C.F.S.N.), Gelu Voican Voiculescu (membru C.F.S.N. și fost vice prim-ministru al Guvernului României), Iosif Rus (fost comandant al Aviației Militare) și Emil (Cico) Dumitrescu (fost membru CFSN), sub aspectul săvârșirii infracțiunilor contra umanităţii. Prin punerea în mișcare a urmăririi penale suspecții au deveni inculpați, aceasta fiind o fază premergătoare trimiterii în judecată.

Mesajul lui Ion Iliescu

„Se împlinesc 29 de ani de la Revoluţia Română din decembrie 1989, un act de demnitate al poporului român, care îşi va păstra semnificaţia în timp, indiferent de manipulările mediatice şi politice, indiferent de ceea ce spun şi vor spune detractorii ei. O revoluţie este în acelaşi timp un eşec şi o victorie. Un eşec al vechiului sistem politic, incapabil de dialog cu cetăţenii, incapabil să mai administreze o ţară şi, nu în cele din urmă, rupt de realitate şi surd la vocea poporului. O Revoluţie este o victorie a voinţei populare, a nevoii de schimbare”, afirmă Iliescu.

El consideră că, atunci când se uită ce s-a întâmplat într-un regim dictatorial, pot apărea condiţiile unor schimbări violente, deoarece „ruptura între baza şi elitele societăţilor se adânceşte, iar binele public este pus între paranteze”.

„România trebuia să se schimbe în 1989. Putea s-o facă paşnic, dacă reuşea să construiască o alternativă la guvernarea momentului, iar puterea de atunci ar fi acceptat un partener de dialog pentru o ieşire negociată din totalitarism, precum s-a întâmplat în Polonia. (…) Am avut, în aceşti 29 de ani, începând cu zilele revoluţiei, atât momente impresionante de solidaritate, dar şi momente de vrajbă, de divizare, de confruntare. Cu toate acestea am reuşit să îndeplinim, punct cu punct, Programul Revoluţiei, enunţat în seara zilei de 22 decembrie 1989”, consideră Iliescu.

În opinia sa, ţara noastră s-a schimbat foarte mult, atât în bine, cât şi în rău, iar în prezent cel mai mare pericol pentru democraţie, şi în România, dar şi în Europa, îl reprezintă adâncirea inegalităţilor economice şi sociale, ceea ce ajută mişcările populiste, naţionaliste şi extremiste să atragă simpatizanţi.

„Adevăratul omagiu şi manifestarea recunostinţei faţă de cei care au reusit să ne aducă libertatea după decenii de totalitarisme este păstrarea democraţiei şi a libertăţii. Politicul trebuie să reziste tentaţiei autoritarismului, antecamera totalitarismului. Împreună, şi dincolo de ce ne desparte, până la urmă în mod firesc, putem şi trebuie să apărăm ceea ce am câştigat în decembrie 1989 şi în acelaşi timp să corectăm ceea ce am făcut greşit, de atunci până acum”, a mai scris Ion Iliescu.

(Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea)

Citește și

Ion Iliescu și Gelu Voican Voiculescu au fost inculpați pentru crime contra umanității în dosarul Revoluției

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. CE PERVERS. ASTA E CA AIA CU „TOVARASI, CAPITALISMUL DE CUMETRIE…” SI AIA FURAU DE STINGEAU

 2. Ha ha ha ha – mesajul era pentru Klaus Iohannis care vrea sa preia abuziv si integral puterea in stat prin prezidarea sedintelor guvernulului. Opriti dictatorul !

 3. „It takes one to know one” Si daca nici Iliescu nu e specialist in totalitarism.. nu stiu cine e. Dar nu conteaza. Pulimea votanta pesedista nu citeste carti. Nu stiu ei din astea…

 4. Divortul lui Figaro!

 5. Revolutia initiata de Iliescu, Roman, Stanculescu, Militaru, Tőkés, Brucan, Mazilu, etc, s-a blocat in stadiul de revolta dupa ce planul lui Gorbaciov a esuat.

 6. Bătrânul bolșevic ticălos, care a furat cu clica lui Revoluția. România este consecință acțiunilor lui!

 7. Acelasi Iliescu moscovit, fie in anii 50-60 fie in 2018 se manifesta proletar…!

  Limbaj de lemn, abureala mediatica, manipulare grosiera, nationalism desantat, etc. ! Cam asa se caracterizeaza acest personaj macabru al istoriei Romaniei post-1989.

  Dupa 29 de ani, acest personaj malefic, inculpat si instigator al „terorismului decembrist” care a lasat in urma sa mai mult de 1000 de victime DUPA simulacru de proces intentat Ceausistilor, deci aceasta fosila politica, care de mult isi are loc la groapa istoriei, este la fel de viclean si letal ca si in acele zile!

  Iliescule, cine a tras in cei peste 1000 de romani? Cine a dat ordin?

  Cercetatorii occidentali afirma ca a fost un troc intre acest personaj diabolic si fortele de informatii…in timp ce primul devine presedinte, restul preia economia si structura financiar-bancara…Astfel, Romania s-a prabusit in acei ani 90 in timpul regimurilor iliesciene.

  Autoritarismul si totalitarismul despre care vorbeste acest homoid bolsevic se regasteste tocmai in ceea ce reprezinta el si fantoma sa…dupa cei 29 de ani!

  Bolsevicul iliescian a ramas acelasi nesimtit tupeist fata de acele victime decembrieste…tocmai de aceea PSD nu a facut progrese si dupa acesti 29 de ani, timp in care Romania a fost distrusa structural … aceasi mascota aflata in gunoiul istoriei isi face din nou aparitia…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.