G4Media.ro

Iohannis l-a decorat pe patriarhul Daniel cu cea mai înaltă distincție a…

Iohannis l-a decorat pe patriarhul Daniel cu cea mai înaltă distincție a statului român. Este al treilea român decorat cu ”Steaua României” în grad de Colan

Președintele Klaus Iohannis l-a decorat, joi, pe patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel, cu cea mai înaltă distincție a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan.

Patriarhul Daniel este al treilea român decorat cu cea mai înaltă distincție a statului, după Patriarhul Teoctist, decorat post mortem, și guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, ambii decorați de către președintele Traian Băsescu.

Klaus Iohannis l-a decorat pe patriarhul Daniel „în semn de înaltă apreciere pentru contribuția excepțională la călăuzirea activității pastorale, misionare, culturale, sociale și filantropice a Bisericii Ortodoxe Române, în țară și în diaspora, pentru sporirea binelui comun prin cultivarea dialogului interconfesional și interreligios”.

Ceremonia de decorare a avut loc la Palatul Cotroceni.

Președintele Iohannis a subliniat, în discursul său, că patriarhul Daniel a adus „o contribuție importantă la afirmarea Bisericii Ortodoxe Române ca important partener de dialog al statului român pentru consolidarea societății noastre democratice – o societate a libertății de conștiință, deschisă dialogului și îmbrățișând valorile comune ale solidarității, carității și iubirii aproapelui”.

„Vreau să vă felicit pentru exemplul de echilibru și înțelepciune pe care îl oferiți în domeniul extrem de sensibil al relației dintre Culte, precum și dintre acestea și autoritățile Statului, și să vă urez ca și pe viitor Biserica Ortodoxă Română să se manifeste în apărarea și promovarea acestui model de relații!”, a mai spus Iohannis.

„Îmi doresc ca parteneriatul dintre culte și instituțiile statului, dintre Biserica Ortodoxă Română și autoritățile publice să continue și să se dezvolte pe fundamentul aspirațiilor și al valorilor pe care le împărtășim: libertatea religioasă, dialogul, cooperarea, solidaritatea, caritatea, respectul pentru diversitatea tradițiilor și prețuirea reciprocă, pentru o civilizație a păcii. Aceste valori au creat și consolidat România modernă”, a precizat Klaus Iohannis.

Discursul integral al președintelui Iohannis:

„Cu prilejul împlinirii vârstei de 70 de ani, vă felicit, Preafericirea Voastră, și am bucuria să vă acord cea mai înaltă decorație a statului român, Ordinul Național „Steaua României” în grad de Colan. Vă urez „La mulți ani!”, sănătate, rodnicie în misiunea pastorală și în săvârșirea binelui comun.

Sunteți întâiul Patriarh ales de la aderarea țării noastre la Uniunea Europeană. Ați urmărit în această întreagă perioadă ca Biserica Ortodoxă Română să aibă locul ei pozitiv și bine conturat în parcursul și împlinirea destinului european al poporului român.

Ne amintim prezența activă a Bisericii Ortodoxe Române în cadrul dezbaterilor despre libertatea religioasă și relația dintre state și Culte, prilejuită de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene.

Evoc, de asemenea, rolul fundamental pe care vi l-ați asumat în dezvoltarea dialogului interconfesional și interreligios, în plan național și internațional. Această dimensiune a acțiunii Bisericii Ortodoxe Române se sprijină pe climatul general de armonie dintre cultele religioase legal recunoscute în țara noastră. Este fructificat, astfel, exemplul pozitiv pe care îl oferă România și cadrul nostru legislativ și instituțional în ceea ce privește libertatea religioasă.

Preafericirea Voastră, ați adus o contribuție importantă la afirmarea Bisericii Ortodoxe Române ca important partener de dialog al statului român pentru consolidarea societății noastre democratice – o societate a libertății de conștiință, deschisă dialogului și îmbrățișând valorile comune ale solidarității, carității și iubirii aproapelui.

Vreau să vă felicit pentru exemplul de echilibru și înțelepciune pe care îl oferiți în domeniul extrem de sensibil al relației dintre Culte, precum și dintre acestea și autoritățile Statului, și să vă urez ca și pe viitor Biserica Ortodoxă Română să se manifeste în apărarea și promovarea acestui model de relații!

În același timp, înalta decorație care vă este conferită astăzi vine să recunoască meritul Bisericii Ortodoxe Române în procesul istoric de formare a conștiinței naționale, prin acțiunea și jertfa celor care au păstorit deopotrivă limba, dar și credința poporului român: Varlaam, Dosoftei, Antim Ivireanul, Simion Ștefan, Andrei Șaguna.

Preafericirea Voastră, sunteți puternic implicat în păstrarea tezaurului lăsat moștenire de personalitățile spiritualității românești. În zilele noastre, una dintre provocările cele mai complexe, căreia îi răspundeți cu succes, este păstrarea identității spirituale și a coeziunii în comunitățile românești din diaspora.

Biserica Ortodoxă Română și-a dezvoltat căi mediatice moderne, care duc mesajul pastoral, misionar și umanitar al credinței până în cele mai îndepărtate comunități românești.

Preafericirea Voastră,

Îmi doresc ca parteneriatul dintre Culte și instituțiile Statului, dintre Biserica Ortodoxă Română și autoritățile publice să continue și să se dezvolte pe fundamentul aspirațiilor și al valorilor pe care le împărtășim: libertatea religioasă, dialogul, cooperarea, solidaritatea, caritatea, respectul pentru diversitatea tradițiilor și prețuirea reciprocă, pentru o civilizație a păcii. Aceste valori au creat și consolidat România modernă.

Am convingerea că veți împlini, în continuare, proiectele importante ale Bisericii Ortodoxe Române, că veți susține legătura românilor de pretutindeni cu patria lor și veți inspira tinerele generații sub deviza înaltei distincții care vă este conferită, In fide salus, pentru împlinirea binelui comun!

Întru mulți și fericiți ani, Părinte Patriarh Daniel!”

Sursa foto: captură video

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

41 comentarii

 1. Merite deosebite pentru cum isi conduce turma!

  • Cum să nu fie popii ăștia prea fericiți, când au salarii de fotbaliști la PSG, mercedesuri de ultimă generație, venituri cu ghiotura din botezuri, nunți și înmormântări, lipsa grijei pentru ziua de maine etc etc.
   În plus,au și dosurile bine linse de politicieni farisei, care știu că o limbă pusă unde trebuie, îi aduce câteva voturi in plus.

 2. Ordinul Național „Steaua României” în grad de Golan

  • L-au primit doar 3 romani, toti colaboratori ai Securitatii. 🙂
   Doar nu crede cineva ca Daniel facea studii in Elvetia in anii ’80 daca n-avea „ochi albastri”?
   Despre Teoctist si „Manole” Isarescu se stie demult ca au colaborat cu Securitatea.

  • Unul care traieste in lumea lui il decoreaza pe altul care traieste in lumea lui.
   Noi… spargem seminte dupa mintea lor… ca altfel am lua-o razna daca am vedea cu adevarat ce bani invart ei prin interpusi.

  • Eu cred ca doar tu si cu seful statului traiti in lumea voastra, ca Patriarhul traieste in lumea oamenilor, doar ca te-ai luat cu treaba si nu ai trecut si tu pe la biserica, sau n-ai deschis Radio Trinitas.
   Nu stiu ce bani invarte seful statului, dar banii invartiti de Patriarh se vad in Catedrala. Macar se vede unde s-au dus banii. Eu am mers, am vazut, daca di politicienii nostri ar invarti banii la fel, am intelege si noi ceva. Dar vezi tu, ca unii dintre ei ii invart si inteleg numai ei in ce i-au bagat.

 3. Steaua Romaniei in grad de CIOLAN.

 4. Capi di tutte capi… 😉

 5. Preafericirea Voastră suntem in alta epocă, mai coborîț din merțan si mai mergeti printre oamenii educați sa aflati ce au de spus.
  Da crec le shtie el pe toati.

  Da, stiu, e cam aiurea 😇

 6. Matei 21:13

  Casa Mea, casă de rugăciune se va chema, iar voi o faceţi peşteră de tâlhari!

 7. Unghia in gat la neomarxisti!

  • Hop si sputnicarii, sa se dea religiosi.

  • Daca ai pune mana sa citesti Constitutia ai afla ca singurul drept pe care-l are Biserica e sa o bagam in seama si nu sa-i dam ceva.
   Ciudat cum face statul performanta cu Ea (sau cu El) dar nu face cu cei care merita adevarat: cei care isi asuma functii publice sa fie recompensati mai ceva ca preafericitul

  • Cu mine vorbesti? Care Constitutie, aia care ar trebui rescrisa? Astept sa fie rescrisa. Imi dai voie?

 8. Preafericitul Daniel, acest Simon Colivar al ortodoxiei!

 9. Asta da realizare. Mi s-a umflat scrotul de bucurie.Să își frece ouăle de supărare sexomarxiștii.

  • Cică Lenin avea un neg pe scrot. Știu de la Barbu Gh.

  • Știu că Lenin avea neg pe scrot, mi-a spus și mie Barbu că merge în fiecare vară la mausoleul lui Lenin să îl lingă pe ouăle transpirate, că doar asta îl mai ține în viață pe săracu Barbu.

 10. Sa ma chis pe qmandoi, pe bor, pe pres si pe steuaua lor. Pe stadion, in aplauzele publicului

 11. Era să uit …nu ăla a fost prins că îi dădea mesaje lui Dragnea? Ceva de genul „la mulți ani Liviu îți place cum i-am prostit”….cred că ăla în alb era….

 12. Astept cu interes sa vad ce va spune maistrul I.C. in Jurnalul lui video zilnic de pe blogul personal, avand in vedere atacurile lui recente la adresa Patriarhului. Va spune ca Patriarhul e o sluga a USR? Eu cred ca asta va spune. Si cred ca il va invita din nou la un interviu pe episcopul de la Constanta, pe care il cultiva mereu.

 13. Să ințelegem că de acum inainte taica părintele va propovădui vaccinarea ca la carte ?
  PS. Să mai aud un popă că zice cum scrie la Sputnik, că Dracu’ îl ia !

 14. Patriarhul Romaniei decorat de un escroc ce a condamnat Romania la CEDO si insusit proprietati cu documente de proprietate false.

 15. Patriarhul ortodox să dea cultului greco-catolic tot ce au confiscat comuniștii și a trecut la Biserica Ortodoxă, inclusiv bisericile și catedralele greco-catolice din România.

 16. Progresimea a suferit o mare rușine. Primul prosesist al tării a fost silit sa aprecieze meritele deosebite ale lui Daniel și totodată meritele BOR.
  Speranța lor este ca preoții ortodocși romani vor colabora cu autoritățile pt vaccinarea poporului.
  La Moscova și la Atena preoții ortodocșii se lupta cu enoriașii pt a se lasă vaccinați. O mare rușine pt ortodoxie, dar e de înțeles, rusii au stat 100 de ani sub bolșevism iar grecii s_au secularizat.
  Din fericirea preoții ortodocși romani nu se vor implica în campanie și nu vor face jocurile murdare ale politicii. Nu îmi este simpatic Daniel dar totususi apreciez fel cum conduce ortodoxia.
  Cinste lui!

 17. E o distincție care se oferă doar securiștilor in vârstă sau morți. Doamne ajută!

 18. Cu barba lui ma șterg la coor

  • Vrei să iei vreo boală rușinoasă? Dacă tot îți place riscul, nu mai bine faci păcat trupesc cu Pomohaci?

 19. Pentru ce? De ce a primit acea medalie??

 20. Dacă nu i-a dat și mătăuz „dăn haur“ apoi degeaba toată fandoseala ambilor vlădici.

 21. Pnl, Psd, aceeasi mizerie.

 22. Prosteala continuă!

 23. Ma intreb daca exista vreo actiune a lui Iohannis care sa-i revolte pe romani. Oare ce ar trebui sa faca Iohannis incat romanii sa se simta calcati in picioare si sa zica: „pana-aici!”?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.