G4Media.ro

Iohannis, despre așteptările României la summitul NATO: consolidarea semnificativă a flancului estic,…

sursa foto: captură video

Iohannis, despre așteptările României la summitul NATO: consolidarea semnificativă a flancului estic, Marea Neagră să fie zonă de interes strategic, Rusia să fie declarată amenințarea semnificativă

Președintele Klaus Iohannis a declarat, miercuri, la Madrid, înaintea summitului NATO, că obiectivele României vizează o consolidare semnificativă a flancului estic, o creștere semnificativă a numărului militarilor aliați staționați pe flancul estic, Marea Neagră să fie declarată zonă strategică, iar Rusia să fie declarată amenințarea semnificativă pentru NATO.

G4Media.ro a transmis LIVE principalele declarații.

Klaus Iohannis:

Acest summit a fost calificat de unii drept unul istoric și cred că au dreptate. În fapt, summitul a început deja aseară, au fost întâlniri informale, a fost o recepție formală, dar discuțiile au intrat deja direct în subiect acolo.

Atmosfera e una pozitivă, una bună, cu toate că situația de securitate și situația economică nu sunt grozave.

Acest summit vine să aducă un nou concept strategic.

Eu, echipa mea, România are așteptări foarte concrete:

  • o consolidare semnificativă a flancului estic, o creștere semnificativă a numărului militarilor aliați staționați pe flancul estic
  • zona Mării Negre să fie declarată zonă strategică
  • Rusia să fie declarată amenințarea semnificativă pentru NATO
  • grupurile de luptă să devină brigăzi

Politica ușilor deschise va avea un aspect foarte concret.

Așteptări din partea noastră, așteptări mari din partea aliaților și așteptările sunt ca NATO să demonstreze că e unită și puternică.

Răspunsuri la întrebări:

Schimbarea de atitudine a Turciei față de aderarea Suediei și Finlandei nu s-a făcut peste noapte. Au fost foarte multe discuții la nivel diplomatic.

Ne așteptăm în lunile următoare să crească numărul de militari aliați în România. În continuare, dacă se hotărăște și se pare că așa va fi, cu siguranță vom avea mult mai mulți militari. Nu se va întâmpla de pe o săptămână pe alta. Aceste lucruri durează luni, uneori ani. Pentru noi e important să avem decizia, să ne pregătim și să avem trupe care colaborează foarte bine.

Vom avea și echipamente prepoziționate, ca atunci când e nevoie de o prezență a trupelor să fie pregătite și echipamentele.

Criza energetică nu a fost urmare a războiului, ci s-a întâmplat în pregătirea acestui atac. Această criză energetică a fost minuțios pregătită de Rusia și pusă în practică. Din păcate, ea va continua. O bună parte din gaz și petrol vine pe țeavă, aceste conducte nu pot fi înlocuite foarte repede. Toată lumea lucrează la găsirea de surse alternative, dar și furnizorii de gaz și petrol sunt conștienți că aici e o afacere bănoasă. Toate prețurile au crescut semnificativ și vor crește în continuare. Aceste lucruri ne vor afecta pe termen mai lung, până vom găsi rute alternative, furnizori alternativi. Atunci vom ajunge la o stabilizare a prețurilor. În practică, lucrurile sunt scumpe și vor rămâne scumpe.

Rusia a pornit războiul de pe mare din Marea Neagră, nu din altă mare, deci Marea Neagră este zonă de război și trebuie o abordare mai largă, mai aprofundată. De aceea am insistat să fie declarată zonă de interes strategic. Și asta, după cum arată lucrurile, vom obține.

Din partea mea există susținere pentru cota unică, există susținere pentru Guvern care poate să calculeze foarte bine până unde se poate întinde cu subvențiile. Nu am niciun sprijin pentru ieșiri populiste și afirmații de televizor că se va face totul ca să fie extraordinar de bine. Trăim vremuri grele, situația nu se va ameliora peste noapte și cred că atitudinea Guvernului, care este una sobră, va avea și în continuare susținerea mea. Discuția care nu mai e chiar oportună despre tot felul de plafonări și taxe: legea spune că trebuie lămurite lucrurile până pe 1 iulie pentru anul următor. În fapt, lucrurile s-au cam terminat și ceea ce a anunțat Guvernul și premierul Ciucă mi se pare de bun simț.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Si Turcia e in NATO si e o dictatura. Acesta este moto-ul lui Johannis…

  2. PRESEDINTELE TRADATOR cel care a FURAT 6.5 MILIOANE VOTURI, mimeaza ca ar avea vreun rol in toata strategia NATO

  3. Dl Haos Werner Iohannis despre efectul razelor Gamma asupra anemonelor…