G4Media.ro

Iohannis, declarație după reuniunea PPE: Alegerile din 26 mai sunt despre apărarea…

Iohannis, declarație după reuniunea PPE: Alegerile din 26 mai sunt despre apărarea valorilor fundamentale ale UE / Joseph Daul: Democraţia europeană nu poate să existe fără statul de drept

Președintele Klaus Iohannis a declarat joi, după reuniunea PPE de la Sibiu, că alegerile din mai înseamnă mult mai mult decât alegerea noului Parlament European, scrutinul fiind în accepțiunea șefului statului despre apărarea valorilor fundamentale ale Uniunii Europene și o luptă împotriva celor care își ascund incompetența sub sloganuri naționaliste.

”La finalul lunii, cetățenii europeni sunt chemați la urne. Însă alegerile sunt despre mult mai mult decât alegerea Parlamentului European. Sunt despre a rămâne uniți și solidari în apărarea valorilor fundamentale ale familiei noastre europene, despre lupta împotriva celor care nu au nimic concret pentru oameni, dar își ascund incompetența sub sloganuri naționaliste. Viitorul Uniunii Europene depinde de noi”, a declarat președintele într-o conferință la Sibiu alături de Joseph Daul, Manfred Weber și Ludovic Orban.

Șeful statului a vorbit și despre lupta pentru apărarea statului de drept în întreaga Uniune Europeană.

”Am asistat şi în România şi în alte ţări membre ale UE la un asalt asupra statului de drept. Există în continuare forţe politice ai căror lideri vor să se situeze deasupra legii, cărora nu le convine când instituţii fundamentale ale statului de drept investighează şi aduc la lumină faptele de corupţie şi furtul din banii publici, fie că sunt naţionali sau europeni. Apărarea statului de drept a devenit o sintagmă care se aude tot mai des în Europa. Este misiunea noastră să le explicăm cetăţenilor europeni că aceasta nu este o chestiune de retorică politică, ci una de care depinde chiar viaţa de zi cu zi a fiecărui european. Mai simplu spus – dacă statul de drept este ameninţat, atunci fiecare cetăţean are, mai devreme sau mai târziu, de suferit. România este o ţară profund europeană şi aşa va rămâne şi în viitor, iar pentru asta contează şi votul pe care îl veţi da la referendum. Este vot – votul la referendum – pentru viitorul european al României”, a subliniat președintele Klaus Iohannis.

”Vă promit astăzi aici, alături de familia mea politică, de puternicul Partid Popular European, că Europa va fi mereu acasă în România și că România va fi tot mai puternică și tot mai respectată în Uniunea Europeană”, a conchis șeful statului.

Citește integral declarația președintelui Iohannis la Sibiu

La rândul său, liderul liberal Ludovic Orban a declarat că PNL va lupta, alături de partenerii din PPE, pentru a se asigura că Europa va rămâne unită. Potrivit acestuia, Summitul UE de la Sibiu este fundamental pentru deciziile care se vor lua în continuare la nivel european.

”PNL este angajat, alături de partenerii din PPE, să ducă mai departe misiunea de a construi o Europă democratică, o Europă dezvoltată, o Europă care să ofere fiecărui cetăţean şansa de a avea o viaţă decentă, şansa de a reuşi în viaţă. Chiar dacă avem forţe politice atât în România, cât şi în alte ţări europene, care contestă proiectul european, care încearcă să câştige capital politic dintr-un război absurd cu instituţiile UE, cu UE (…), în ceea ce ne priveşte vom lupta alături de partenerii din PPE să ne asigurăm în continuare că Europa va rămâne unită, că Europa va fi un loc în care fiecare cetăţean al UE va avea o viaţă decentă, în libertate, i se va respecta demnitate şi toţi cei care ocupă funcţii publice, indiferent unde ocupă aceste funcţii – la nivel local, judeţean, naţional sau european -, sunt în serviciul cetăţeanului”, a afirmat Orban, la Summitul PPE.

Preşedintele PPE, Joseph Daul, a declarat că democraţia europeană nu poate să existe fără statul de drept, independenţa justiţiei, libertate şi solidaritate.

„Democraţia europeană nu poate să existe fără statul de drept, independenţa justiţiei, libertate şi solidaritate. Suntem la Sibiu şi pentru că vrem să oferim sprijin preşedintelui Iohannis, lui Ludovic Orban şi partidului membru al PPE în susţinerea statului de drept şi în lupta împotriva corupţiei şi vreau să salut aici curajul şi determinarea românilor care au coborât în stradă pentru a manifesta în aceşti ultimi ani. (…) Nu o să lăsăm acţiunile guvernului socialist şi ALDE să strice viitorul României, pentru că la baza acestei decizii stau valorile noastre europene”, a afirmat liderul Partidului Popular European, în conferinţa de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi candidatul PPE la funcţia de preşedinte al Comisiei Europene, Manfred Weber, organizată la Muzeul ASTRA din Sibiu, înainte de Summitul Popularilor Europeni.

El a subliniat că „independenţa justiţiei nu este un lux, ci este o necesitate”.

„Justiţia trebuie să fie în serviciul tuturor românilor şi nu pentru privilegiaţi. Democraţia nu poate să funcţioneze fără independenţa justiţiei. Românii pot să conteze pe noi în promovarea acestor valori care ne unesc pe toţi în Europa”, a subliniat Joseph Daul.

Preşedintele PPE a precizat şi că pe 26 mai românii au de luat două decizii legate de Parlamentul European şi de reforma justiţiei.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

 1. Mai klauSS , destept te-ai mai facut in cap .
  Inca o dovada , ca puterea creaza mutatii majore cel putin la nivel cerebral .
  Cand o persoana ajunge sa se creda depozitar al adevarului suprem ,
  au mai fost asemenea conducatori de-a lungul istoriei .

  • Chiar asa bre A310

   Oare cum se simt infractorul Dragnea si sluga Dancila?
   Sa faci mare chef la tine acasa si tu sa nu fi invitat?
   Pai se poa’?
   Unde s-a mai pomenit asa ceva?
   🙂

  • Nu doar „puterea creaza mutatii majore” ci și prea mult căcat mâncat, în cazul postacilor mafiei PSD-ALDE. Și nu doar la „nivel cerebral”.