G4Media.ro

Iohannis a promulgat legea prin care lucrările executate fără autorizaţie de construire…

Iohannis a promulgat legea prin care lucrările executate fără autorizaţie de construire la monumentele istorice sunt pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an sau amendă

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat actul normativ care modifică Legea 50/1991 privind autorizarea lucrărilor de construire, a transmis Administraţia Prezidenţială. Proiectul de lege prevede abrogarea unei prevederi care se referă la infracţiuni pedepsite cu închisoare, dat fiind că legea prevede deja contravenţii pentru anumite lucrări de construire executate fără autorizaţie. Astfel, în categoria infracţiunilor pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an sau cu amendă sunt lucrările de construire, extindere, consolidare, restaurare, executate fără autorizaţie, la monumentele istorice sau pe terenuri amplasate în zone de protejare a monumentelor, relatează News.ro.

Proiectul de lege aparţine PSD şi îşi propune abrogarea literei a) a articolului 24 din Legea nr.50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

„Constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă următoarele fapte: a) executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare ori cu nerespectarea prevederilor acesteia a lucrărilor prevăzute la art. 3 alin. (1) lit. b), cu excepţiile prevăzute de lege”, arată iniţiativa legislativă promulgată de şeful statului.

Articolul 3, alineatul (1) litera b din legea în vigoare stabileşte categoriile de clădiri pentru care sunt făcute lucrări de construire.

„lucrări de construire, reconstruire, extindere, reparare, consolidare, protejare, restaurare, conservare, precum şi orice alte lucrări, indiferent de valoarea lor, care urmează să fie efectuate la toate categoriile de monumente istorice prevăzute de lege – monumente, ansambluri, situri – inclusiv la anexele acestora, identificate în acelaşi imobil – teren şi/sau construcţii, la construcţii amplasate în zone de protecţie a monumentelor şi în zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la construcţii cu valoare arhitecturală sau istorică deosebită, stabilite prin documentaţii de urbanism aprobate”, conform Legii 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcţii.

În expunerea de motive, social-democraţii argumentează că pe rolul instanţelor sunt mii de dosare care vizează executarea unor lucrări făcute fără autorizaţie, iar proiectul de lege îşi propune decongestionarea activităţii instanţelor.

„Iniţiativa legislativă îşi propune abrogarea literei a) a articolului 24 care se referă la infracţiuni pedepsite cu închisoare, dat fiind că legea prevede sancţiune cu contravenţii pentru literele b), c), e) şi g) înttr-un cuantum menit să descurajeze demararea unor lucrări fără autorizaţie de construire.

În acelaşi timp, prin iniţiativa legislativă se menţine ca infracţiune continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control competente sau întocmirea ori semnarea documentaţiilor tehnice necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi a proiectelor tehnice necesare pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii, precum şi a proiectelor tehnice şi a documentaţiilor de execuţie pentru alte specialităţi decât cele certificate prin diploma universitară.

Întrucât pe rolul instanţelor de judecată se află câteva mii de dosare care privesc executarea unor lucrări fără autorizaţie, dar în proporţie de 99% se sancţionează cu o simplă amendă, considerăm că o asemenea iniţiativă are atât rolul de a decongestiona activitatea instanţelor, cât şi acela de a nu mai fi nevoie pentru fiecare autorizaţie care a expirat câteva zile, funcţionarii de la Inspectoratul de Stat în Construcţii, să nu mai fie nevoiţi să depună plângeri penale”, arată iniţiatorii, în expunerea de motive a proiectului de lege.

Camera Deputaţilor a adoptat, decizional, pe 28 iulie, proiectul de lege care a fost trimis în aceeaşi zi la promulgare.

Sursa foto: presidency.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Ce soparle au fost bagate in legea asta ! :))))

  2. Cum se face ca intai ati scris bine despre dezincriminarile lui Ciordache, ia acum ati scris acest dezastru??
    https://www.g4media.ro/psd-in-frunte-cu-florin-iordache-vrea-sa-dezincrimineze-lucrarile-fara-autorizatie-de-patrimoniu-ecologistii-ii-cer-presedintelui-sa-nu-promulge-legea-care-i-ar-scapa-de-raspundere-penala-pe-cei-c.html
    Partea cu monumentele era si a ramas, acolo nu s-a schimbat nimic. Cu restul lucrarilor criminale fara autorizatie este problema.

  3. A grațiat faptasii actelor teroriste de distrugere la toate construcțiile fara proiecte de structura seismica, fara avize ISC, fara avize de securitate la incendii, , fara expertize MLPAT, etc, ce viza in special primarii PSD, PNL și instituțiile complice.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.