G4Media.ro

Iohannis a promulgat legea: Incitarea la violenţă, ură sau discriminare pe criteriul…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Iohannis a promulgat legea: Incitarea la violenţă, ură sau discriminare pe criteriul opiniei sau apartenenței politice devine infracțiune

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, miercuri, legea privind modificarea articolului din Codul penal care se referă la incitarea la violenţă, ură sau discriminare, care poate fi reţinută ca infracţiune şi dacă se adresează şi criteriului de opinie sau apartenenţă politică, relatează Agerpres.

Legea are ca obiect de reglementare modificarea art. 369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal în vederea soluţionării aspectelor ridicate de Comisia Europeană prin scrisoarea suplimentară de punere în întârziere în Cauza 2016/2075 în cadrul procedurii de infringement şi a deficienţelor semnalate de aceasta.

Legea propune eliminarea sintagmei criticate de Comisia Europeană, astfel încât infracţiunea de incitare la violenţă, ură sau discriminare să poată fi reţinută dacă făptuitorul a săvârşit elementul material indiferent dacă acesta a considerat ori nu drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte pe baza criteriilor de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA.

„Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă”, prevede legea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

21 comentarii

 1. Pe cat pariem ca cei care sustin USR o vor fura grav…pe cand rusofilii aia de la AUR vor face proteste peste proteste?

  • Suntem mai Inteligenti. Se gasesc cuvinte in Limba Romana Necunoscute ( nu neologisme) pentru Politie, parchet si judecatori. N avea grija.

  • @Wright Man nu e evident de ce AUR nu e scos in afara legii? Lumea inca mai crede ca din 2024 tot USL o sa fie la putere? Nu… o sa fie PSD + AUR cu o majoritate covarsitoare, vor guverna linistiti.

  • Colț de cotitură neobservat de presa dirijată. Oricum, după gazarea Pieței Victoriei la 10 august 2018, intelectualitatea s-a cam întors la pseudo-rezistența prin cultură. Nu e exclus ca legea, descurajând până și postacii, să favorizeze o finală Ciolacu-Simion și un „guvern de uniune națională”.

  • Cel mai probabil aur și PSD vor fi împreună în 2024. Aur = PSD. Sunt aceeași oameni. Ei doar vor să arate că sunt diferiți până la alegeri. Să voteze prostimea cu ei. Prostimea 1 cu PSD și prostimea 2 (cei mai idioți) cu aur.

 2. se deschide cutia Pandorei. Sa vedem cum se aplica. Daca strigi „USL hotii” e infractiune

  • gresesti amarnic ! spui NU Pesedizati banul public ! unde verbul care incrimineaza furtul il inlocuiesti cu verbul A Pesediza

  • Evident, i-ai discriminat pe criterii politice pe cei din USL. Ai spus doar despre ei ca sunt hoti, nu despre toate partidele.

   Daca sunteti cumva doi care va apucati sa strigati asta creste binisor numarul de ani de puscarie.

   Si, culmea, mizeria asta a pornit nu de la PSD. Adica partidul care a fost cel mai injurat in tara asta, sa o spunem pe-a dreapta, . A pornit de la „liberalii” Bode si Ciuca.

   Mai exista totusi cea mai mica farama de liberalism in chestia asta numita PNL?

 3. Modificarea art. 369 din Legea nr.286/2009 privind Codul penal a fost ceruta de EU pentru inserarea cuvintelor speciale: gen si orientare sexuala. Este doar a small update .

 4. Vor curge procesele celor care zic pâs impotriva cui nu trebuie.

  • In spiritul UE a fost rebotezată și opera Agathei Christie. Cartea ei celebra cu nume dublu discriminatoriu a fost rebotezată: Și din zece n-a mai rămas nici unul.

 5. Acest mizerabil kk wc iohanis parca si’a propus sa devina cel mai detestat roman (nu sas, ca n’are nimic in comun cu sasii)

 6. Prin urmare dacă un pesedist mai vine cu o idee creață de genul celor cu „noaptea ca hoții” acel pesedist trebuie să primească între 6 luni și 3 ani pentru incitare la ură!

  Ne incită să-i urâm pe toți pesediștii.
  Presupun că legea nu-i retroactivă altfel un grindeanu trebuia să fie deja judecat.

 7. ne vor baga la mititica sa aiba de unde sa recruteze pentru „petrecerea” cu rusii.
  Asa imi aprobati si mie comentariul?

 8. Să înțeleg că acum nu mai pot afirma într-un comentariu că eu cred că USL-istii sunt …mai hoți decât USR-istii….
  Vom lua măsuri…. cotrobăind prin bogata desagă a Limbii române 😉
  Pot fi acuzat de urs împotriva primilor datorită apartenenței lor politice….

 9. Tot pentru stabilitate, president?

 10. Hai să ne liniștim. De unde mă uit eu, prima categorie de persoane față de care se poate aplica fără interogatoriu ”incitarea publicului” la ”violență, ură și discriminare” sunt ”ultrașii” diferitelor echipe sportive. Nu știu dacă să numesc noroc, sau întîmplare nefericită faptul că avem persoane publice, care s-au școlit în practicarea acestei îndeletniciri pline de finețuri, aprecieri și umanitate adâncă.

 11. Având în vedere că boala de a comenta online este de fapt o activitate publică, va trebuie să ne ferim de generalizări regretabile și calificări care, prin natura lor, pot induce ”în public” gânduri nu prea generoase. Nu cred, de exemplu, că se așteaptă de la noi ca un ”caz Buzatu” să trezească în noi admirație, în loc de oprobiu )))

 12. Întâi sa promulge legea provocării la promovare acuitate și subcultură.