G4Media.ro

Investițiile străine în județul Iași, în scădere puternică față de anul trecut

Sursa foto: Pixabay

Investițiile străine în județul Iași, în scădere puternică față de anul trecut

Numărul firmelor cu capital străin care au fost înființate la Iași, la începutul acestui an, este cu 20% mai mic decât cel din anul trecut, arată Ziarul de Iași. Investitorii sunt din Emiratele Arabe Unite, Italia, Ucraina și Germania. Ei și-au deschis afaceri în domeniile construcții, comerțul cu ridicata, transporturi de marfă și producția de energie electrică. Până acum, în Iași, figurează în Registrul Comerțului, peste 2.000 de firme cu capital străin, cu un capital social de peste 1,6 miliarde de lei.

În primul trimestru al anului se constată o scădere de 20% a firmelor cu capital străin nou înființate în județul Iași, arată Ziarul de Iași. Cele 58 de societăți comerciale au avut, în total, un capital social subscris de 128.400 lei, adică o medie de numai 2.214 de lei de fiecare societate. Mare parte din capitalul total subscris provine de la două firme cu sediile sociale în Păun și Vișan, cu investitori din Emiratele Arabe și Italia.

Până la data 31 martie 2024, numărul de firme cu participare străină care funcționau în județ era de 2.092, conform unor date puse la dispoziție ZdI, de către reprezentanții Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) Iași. Capitalul social total subscris al acestor societăți, la finele lunii martie, depășea 1,6 miliarde de lei.

Față de anul trecut, se observă o scădere a interesului deschiderii unor noi afaceri în 2024. Și nu doar în Iași, ci în mai toată țara, semn că noile măsuri fiscale aprobate de Guvern au descurajat până și mediul de afaceri cu ca­pital străin.

Astfel, dacă în primul trimestru al anului 2023, respectiv intervalul ianuarie-martie, în situația statistică a firmelor cu participare străină la capital, nou înmatriculate în județul Iași, figurau 72 de societăți, anul acesta, conform ONRC Iași, numărul acestor firme este mai mic, respectiv 58, ceea ce reprezintă o scădere de 20%.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează