G4Media.ro

Investigaţia de corupţie în Parlamentul European a fost iniţiată în urma informaţiilor…

Sursa foto: Unsplash / Christian Lue

Investigaţia de corupţie în Parlamentul European a fost iniţiată în urma informaţiilor primite de la un serviciu secret european – presa belgiană

Investigaţia justiţiei din Belgia asupra unor posibile fapte de corupţie în Parlamentul European a început în urma unei sesizări formulate de serviciul secret al unei alte ţări europene, apoi alte patru au colaborat în anchetă şi obiectivul iniţial al acesteia era doar Marocul, nu şi Qatarul, potrivit unui articol publicat de cotidianul belgian Le Soir, citată miercuri de agenţia EFE, preluată de Agerpres.

Serviciul de Securitate al statului belgian a fost autorizat în anul 2021 de către cei trei magistraţi ai Comisiei BIM – care decide dacă acest serviciu şi Serviciul de Informaţii Militare (SGRS) pot utiliza metode specifice serviciilor secrete în cadrul investigaţiilor – să verifice informaţiile asupra ingerinţei unei puteri străine în Parlamentul European.

Conform informaţiei iniţiale ”foarte de încredere” primită din partea ”unui serviciu de informaţii european prieten”, persoane apropiate Parlamentului European ar fi fost mituite de serviciul secret marocan DGED pentru a influenţa ”declaraţiile şi rezoluţiile Parlamentului European”. ”Au obţinut inclusiv numirea unor deputaţi în anumite comitete”, scrie Le Soir.

Aceste informaţii sunt extrase dintr-un raport declasificat de şapte pagini pe care Comisia BIM l-a transmis Procuraturii federale belgiene la sfârşitul lunii aprilie 2022 şi care a fost întocmit pe baza rezultatelor investigaţiei efectuate de serviciul de Securitate al Statului.

Procuratura federală belgiană a deschis pe 12 iulie 2022 o investigaţie – cu numele de cod ”mezzosoprana” – pentru constituirea unei ”organizaţii criminale”. În aceeaşi zi, procurorul federal Frédéric Van Leeuw a cerut Securităţii Statului să-i trimită toate informaţiile relevante şi a primit un document de 15 pagini ce purta rezoluţia ”urgent” şi avea ca titlu ”Interferenţă în Parlamentul European”.

Securitatea Statului a descris în acest raport o ”reţea care efectua activităţi de ingerinţă în instituţiile europene în numele Marocului, dar şi în numele Qatarului, prin intermediul unor persoane care ocupă posturi cheie în lumea instituţională europeană, în principal în Parlamentul European”.

În acelaşi document sunt analizate funcţionarea şi alcătuirea reţelei, precum şi indiciile privind activităţi de corupţie, spălare de bani şi ingerinţă.

Procuratura federală belgiană a încredinţat investigaţia judecătorului de instrucţie Michel Claise şi Oficiului Central pentru Combaterea Corupţiei (OCRC), un serviciu de investigaţie din cadrul poliţiei belgiene.

Pe 15 iulie 2022, acest oficiu a redactat un raport cu informaţii suplimentare asupra fostului eurodeputat social-democrat italian şi fondator al ONG-ului ”Lupta împotriva Impunităţii”, Pier Antonio Panzeri, considerat presupusul cap al afacerii de corupţie, şi asupra altor 10 persoane, cu propunerea de a le fi interceptate telefoanele.

Panzeri, asistentul său Francesco Giorgi, partenera de viaţă a acestuia din urmă, eurodeputata socialistă greacă Eva Kaili (atunci vicepreşedintă a Parlamentului European şi demisă după declanşarea scandalului) şi fostul secretar general al ONG-ului ”Fără pace nu există justiţie” Niccolo Figa-Talamanca sunt până în prezent cei patru inculpaţi în acest dosar de corupţie aflaţi în arest preventiv.

Alţi doi eurodeputaţi social-democraţi, belgianul Marc Tarabella şi italianul Andrea Cozzolino, sunt investigaţi şi a fost lansată procedura ridicării imunităţii lor parlamentare.

Justiţia belgiană a cerut de asemenea extrădarea din Italia a soţiei şi fiicei lui Panzeri, în timp ce secretarul general al Confederaţiei Sindicale Internaţionale (CSI), Luca Visentini, este cercetat în stare de libertate pentru corupţie şi spălare de bani.

Într-o discuţie interceptată de serviciile secrete, Panzeri şi Visentini râd în hohote când primul îi dă celui din urmă în apartamentul său din Bruxelles plicuri cu bani, iar Visentini spune că se simte ca în ”Ocean’s Eleven”, un film despre o bandă de tâlhari.

Atât Marocul cât şi Qatarul susţin că nu au nicio legătură cu acest caz, în care Panzeri şi mai ales Georgi colaborează în prezent cu autorităţile de investigaţie. Georgi a mărturisit în plus judecătorului că Mauritania a apelat de asemenea la serviciile lui Panzeri pentru acţiuni de influenţă la Bruxelles.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Nu se poate asa ceva! Ei n-au auzit de CCR, care poate sa anuleze informatiile venite de la serviciile secrete? Ce copii!

  2. Ce o fi cu social democrații ăștia, sunt defecți fără frontiere ?

  3. Normal. Probele au fost plantate de un serviciu secret.

  4. Pentru a stârpi aceasta hoala numita CORUPȚIE ,trebuiesc luate masuri drastice. 1.In primul rand coruptul ,trebuie înfipt în catargul steagului tarii sale din fata parlamentului european și lăsat sa își dea duhul încet. 2 . Dacă sunt mai mulți corupți, trebuie suplimentate tepusele și trași toți în teapa SI afisati la vedere . 3 DESFINTAREA drepturilor omului. Aceasta mizerie de organizatie a drepturilor se aplica corupților,pușcăriașilor,violatorilor,și tuturor persoanelor certate cu legea. CORUPTII SI PUSCATIASII VOR DREPTURI. AU UN SINGUR DREPT, SA SUFERE SI SA PLATEASCA. CUM VICTIMA UNUI INFRACTOR ,NU A BENEFICIAT DE DREPTURILE OMULUI. DE CE AGRESORUL SA BENEFICIEZE DE DREPTURILE OMULII???

  5. VCoruptia Fara prescripţie. Este o infractiune cu efect continuu , pana la dmascarea ei, pana la data judrcatii. Doar imlaturarea totala a efectelor sociale ale Coruptiei. Poate face ca de la acel moment sa inceapa p8rrscriptia, vu 0termen fix 20 ani.

  6. Busoiul cat malai a încasat ?