G4Media.ro

Inventatorul World Wide Web, Tim Berners – Lee, apel către marile companii:…

Inventatorul World Wide Web, Tim Berners – Lee, apel către marile companii: Ar trebui să fie mai deschise cu privire la algoritmii folosiți

Companiile din domeniul tehnologiei ar trebui să fie mai transparente cu privire la modul în care algoritmii iau decizii care afectează viaţa oamenilor, a declarat marţi inventatorul World Wide Web (WWW), Tim Berners-Lee, relatează Reuters, citată de Agerpres.

De la selectarea candidaţilor pentru locuri de muncă până la evaluarea posibilităţii ca deţinuţii să comită din nou infracţiuni, programele de inteligenţă artificială care folosesc date (AI) sunt utilizate tot mai mult în diferite domenii.

Berners-Lee, un programator britanic care a inventat Web-ul în 1989, a declarat că algoritmii AI trebuie să fie mai bine testaţi pentru a se asigura că nu fac discriminări împotriva grupurilor marginalizate, inclusiv femei şi persoane nevoiaşe.

De asemenea, companiile trebuie să le ofere mai multe informaţii oamenilor despre modul în care au fost luate deciziile cu privire la ei, a spus Berners-Lee, în marja unei conferinţe la Londra găzduite de think tank-ul Open Data Institute.

„Oamenii ar trebui să fie mai deschişi cu privire la algoritmi”, a declarat el pentru Fundaţia Thomson Reuters.

Giganţii în domeniul tehnologiei, văzuţi odată ca motoare ale creşterii economice şi o sursă de inovaţie, au devenit ţinta criticilor de ambele părţi ale Atlanticului pentru presupusa folosire abuzivă a puterii lor şi pentru că nu au reuşit să protejeze confidenţialitatea datelor utilizatorilor lor.

Apple a devenit cea mai recentă ţintă a acestor critici când, săptămâna trecută, clienţi ai noului său serviciu de carduri de credit, inclusiv co-fondatorul companiei Steve Wozniak, au spus că aceasta pare să le ofere bărbaţilor credite mai mari decât femeilor.

Tim Berners-Lee şi co-fondatorul Open Data Institute, Nigel Shadbolt, au cerut de asemenea un moratoriu privind publicitatea politică online ţintită înaintea alegerilor anticipate din 12 decembrie din Marea Britanie.

Politicienii pot viza grupuri de alegători pe social media pe baza datelor de utilizator, precum locaţia, vârsta şi interesele, o practică despre care criticii afirmă că ar putea intensifica efectele informaţiilor false sau înşelătoare asupra anumitor grupuri şi afecta prezenţa la vot.

„Oamenii sunt manipulaţi să voteze pentru lucruri care nu sunt în interesul lor”, a completat Berners-Lee.A

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

2 comentarii

  1. Code is money, my friend. Eu propun open-source global si nu doar in IT. Patentele „Big Pharma” tin inovatia pe loc. Astia patenteaza gene de parca ei le-au creat. Mare pericol … Cand o sa platim aerul respirat o sa ne dam seama ce imbecili am fost.

    ab@brainiac:/$ uname -a
    Linux brainiac 5.3.10_1 #1 SMP PREEMPT Mon Nov 11 06:06:06 UTC 2019 x86_64 GNU/Linux