G4Media.ro

Inundații majore în Rusia și Kazahstan, continuă evacuările

Captura X

Inundații majore în Rusia și Kazahstan, continuă evacuările

Evacuările continuau sâmbătă în regiunile rusești din Urali afectate de inundații majore, care afectează și Kazahstanul vecin, unde peste 100.000 de persoane au fost evacuate, în condițiile în care nivelul apelor continuă să crească, transmite agenția AFP, citată de boursorama.com.

Aceste inundații sunt provocate de precipitațiile abundente combinate cu creșterea temperaturilor, topirea rapidă a zăpezii și ruperea gheții de iarnă care acoperă râurile și cursurile de apă.

În Orenburg, unul dintre cele mai afectate orașe din regiunea rusă cu același nume, care se învecinează cu Kazahstanul, apele râului Ural au scufundat parțial unele drumuri și s-au revărsat peste zonele rezidențiale, transformând cartierele în adevărate lacuri.

Sâmbătă dimineață, nivelul râului a atins 11,71 metri, potrivit autorităților locale. Acest nivel este cu mult peste pragul critic și reprezintă o creștere suplimentară de aproximativ 42 cm față de ziua precedentă.

Aproape 14.000 de persoane au fost deja evacuate, potrivit primăriei, iar mii de locuințe au fost inundate.

Echipele de salvare și poliția continuau sâmbătă să ajute locuitorii să își părăsească locuințele.

„Cel mai important lucru este ca (locuința mea) să nu fie jefuită. Asta este ceea ce mă îngrijorează. În afară de asta, totul este în regulă! Vom supraviețui”, a declarat optimist Valeri, un bărbat în vârstă de 60 de ani care tocmai fusese evacuat.

Eldar Rahmetov, un oficial din cadrul Ministerului pentru Situații de Urgență, a declarat că a văzut „o creștere a numărului de case inundate în această dimineață și că se organizează mai multe evacuări”.

„Apa este înșelătoare”

Mai la est, regiunea Kurgan riscă, de asemenea, să fie inundată în următoarele zile.

Guvernatorul, Vadim Șumkov, a cerut locuitorilor din zonele afectate să își părăsească locuințele „ca măsură de precauție”, fără a aștepta ca apa să crească și mai mult.

„Apa este înșelătoare, iar cu o asemenea masă, creșterea ei este imprevizibilă”, a declarat el.

Citând previziunile autorităților, el a spus că se așteaptă o „creștere puternică” a nivelului apei în următoarele zile, prefigurând o „situație dificilă”.

În Kazahstan, care împarte aproximativ 7.500 de kilometri de graniță cu Rusia, apa a ajuns la periferia orașului Petropavlosvk, capitala regiunii Kazahstanului de Nord și unde locuiesc 220.000 de persoane, unde o parte din electricitate și apa potabilă din oraș sunt întrerupte.

În total, peste 103.000 de persoane au fost evacuate din această țară imensă din Asia Centrală, dintre care o treime sunt copii, cu aproape 5.000 de case deja acoperite de ape și 73 de orașe izolate de lume, potrivit Ministerului pentru Situații de Urgență.

Mii de persoane au fost evacuate și în Rusia, dar numărul exact nu este cunoscut.

Deși gradul de influență a schimbărilor climatice nu a fost încă determinat, oamenii de știință au stabilit deja că încălzirea globală favorizează fenomenele meteorologice extreme, cum ar fi precipitațiile abundente care provoacă inundații.

Demonstrații, care sunt rare în Rusia, având în vedere nivelul ridicat de represiune, au izbucnit luni la Orsk, în Urali, locuitorii protestând împotriva gestionării crizei de către autoritățile locale.

În ciuda acestor proteste și a gravității situației, nu a fost anunțată încă nicio vizită a președintelui Vladimir Putin în aceste zone.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...