G4Media.ro

Întreaga platformă avicolă de la Codlea e sub supraveghere după ce s-a…

Foto: Pixabay.com

Întreaga platformă avicolă de la Codlea e sub supraveghere după ce s-a confirmat gripa aviară şi la cea de a 3-a fermă „Peneş Curcanul”/ Vor fi ucise în total peste 200 de mii de păsări

ANSVSA a confirmat luni focarul de gripă aviară cu subtipul H5N1 şi la cea de a treia fermă de curcani, BRAVCOD SRL – F5, de pe platforma zootehnică Codlea, anunță Bună Ziua Brașov. Asta după ce vineri şI sâmbătă virusul de gripă aviară a fost confirmat la alte două ferme ale companiei care produce carne de curcan sub Brandul „Peneş Curcanul”.

„Datele preliminare ale anchetei epidemiologice arată că între cele trei ferme comerciale există un raport de cauzalitate, acestea utilizând în comun personalul, mijloacele de transport pentru furaje şi pentru colectarea cadavrelor. Ferma BRAVCOD SRL – F5, aparţine aceluiaşi agent economic şi are un efectiv de 113.407 de curcani”, a transmis, luni, ANSVSA, într-un comunicat de presă.

Sursa citată a precizat că, în acest moment, se realizează uciderea păsărilor (cu respectarea normelor de protecţie a animalelor) şi îngroparea cadavrelor din Ferma 2 (65.626 de capete), focarul primar, iar finalizarea acţiunii se preconizează a fi în data de 31.01.2023, urmând ca în următoarele 3-4 zile să fie finalizată uciderea şi îngroparea păsărilor din Ferma 1 (44.477 de capete), şi  ulterior a celor din Ferma 5 (113.407 de capete).

„În zona de protecţie se află 9 exploataţii comerciale de păsări, din care 5 ferme sunt cu profilul de creştere curcani (la data prezentei 2 nefiind populate) şi 4 ferme de broiler (din care 2 sunt depopulate), iar în zona de supraveghere se mai găsesc alte 17 exploataţii comerciale, din care 3 ferme de creştere curcani, 3 ferme de broiler, o fermă de găini de reproducţie, 10 de găini ouătoare, toate fiind monitorizate permanent prin inspecţii clinice şi recoltări de probe”, a mai transmis ANSVSA.

De asemenea, în zonele de restricţii se află 2 abatoare şi o staţie de incubaţie.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

9 comentarii

 1. vai, ce dezastru economic 😵‍💫🤯. După nebunia asta, sper că vor supraviețui aceste ferme de păsări. Măcar statul să intervină cu niște fonduri.

 2. Cum traiesc oare atatea sute de mii de pasari intr-o ferma, e normal? Vir usul avi ar asa a crescut in infectio zitate, prin transmiterea si modificarile jenetice aparute in multimi uriase de pasari tinute laolalta. La ele nu se poate impune distanta de siguranta.

  • O ferma e întinsă pe zeci de mii de metri pătrați. Studiază înainte sa comentezi prost.

  • 130 000 mii curcani pe “zeci de mii de m2”. Sa zicem ca sunt 90 000 m2, adica un patrat cu latura de 300 m, adica o hala sa presupunem patrata cu latura de 300 m. Densitatea de curcani pe m2 e de un curcan jumatate, adica un curcan are mai putin de 1m2 sa se miste…. Dar ai vazut hale atat de mari si crezi ca 1 curcan jumate sunt fericiti intr-un m2? Daca ne uitam pe maps putem si masura halele. Daca ai crescut vreodata o gaina, intelegi cam de cat spatiu e nevoie ca pasarile alea sa nu se canibalizeze. Sa fscrm masuratoti. Masuratoarea pe streetview la PC da groso modo, incluzand spatiul exterior dintre cladiri, este de 360 cu 250 metri, adica fix 90 000 m2, coincidenta, dar pentru ca am masurat toate halele odata in imagine, am inclus si spatiul dintre hale. Din imagine se vede ca undeva la 50 000-60 000 e spatiul destinat celor 130 000 curcani, era pentru ca sunt morti. Si 90 000 era trist. Daca refaci calculele, cu generozitate, “doar” doi curcani traiau intr-un m2.

 3. Păi virusul ăsta le-a scurtat coșmarul bietelor păsări!

 4. Iar s-a ieftinit prea mult carnea de pasare?

  • E nevoie sa distrugem tot ce e intiativa romaneasca.
   Incepe sezonul de ski,apoi de golf,apoi vizite de lucru pe mapamond,piramide,etc.

 5. Astea sunt afaceri tipic romanesti unde nu exista proceduri si „unul se trage pe altul” la angajari!
  Ala care a trimis echipa de la o ferma la alta e nevinovat…. karma!!!!

 6. Nu moare nici o pasare, dar „s-a confirmat virusu'”….
  Ardeti-le, da-le’n ma-sa…
  Dovedit stiintific.