G4Media.ro

Interviu. Lider din opoziția ucraineană: ”Am fost critici înverșunați ai lui Zelensky…

Sursa foto: Facebook / Victor Tregubov

Interviu. Lider din opoziția ucraineană: ”Am fost critici înverșunați ai lui Zelensky chiar și acum o săptămână, dar acum nu e momentul, nu e locul” / ”Mă alătur armatei dacă rușii îndrăznesc să atace Kievul. Am propriul meu echipament militar la mine”

Viktor Tregubov este vicepreședinte al Partidului ”Toporul Democrat” din Ucraina, o organizație care strânge blogeri, oameni de afaceri, jurnaliști și ONG-iști care militează pentru mai multe drepturi civile, reducerea fiscalizării, corupției și birocrației, considerându-se liberali clasici.

Chiar dacă sunt în opoziție cu președintele Zelensky și partidul său, spune că acum, în aceste zile, nu mai e cazul de așa ceva. Lupta politică se va relua după plecarea rușilor, spune el.

Ce face un partid de opoziție când țara este în război?

Ei bine, nu există opoziție în acest caz. Am fost critici înverșunați ai lui Zelensky chiar și acum o săptămână, dar acum nu este momentul, nu este locul. De asemenea, trebuie să recunosc că se descurcă mult mai bine decât ne așteptam. De aceea toți membrii partidului meu, inclusiv consiliul politic, fie s-au dus la apărarea armată sau teritorială, fie s-au alăturat unor activități de voluntariat. Ne vom putea certa după victorie.

Există un partid în Ucraina care spune: „Poate ar trebui să ne predăm?”

Nu, ar fi o sinucidere să facă asta. Unii dintre cei mai pro-ruși politicieni, cei mai mulți dintre ei din partidul Platforma Opoziției, au adoptat o abordare mai subtilă, cum ar fi <ar trebui să începem discuții de pace și să ne pregătim pentru un compromis>, dar chiar și asta este cu adevărat riscant pentru ei.

Societatea noastră deocamdată este unită în înțelege foarte bine că aceasta este o luptă pentru supraviețuire.

Cum vedeți viitorul Ucrainei?

Sincer, nu știu deocamdată. Nu pot decât să lupt pentru a vedea Ucraina ca parte a familiei europene, pentru a-i putea da înapoi casa bunicului meu, din Dzhankoy (Crimeea de Nord), pentru a-mi salva țara de adversarul ei din ultimul timp. Ăsta este țelul meu.

Sursa foto: Facebook / Victor Tregubov

Cum crezi că se va termina acest conflict?

Acest conflict este cu adevărat ciudat, mai ales pentru că rușii invadează o Ucraina imaginară. Ei chiar credeau că majoritatea ucrainenilor sunt pro-ruși și doar elitele sunt problema, așa că nu s-au așteptat la prea multă rezistență.

Au plănuit un blitzkrieg rapid. De asemenea, nu se așteptau niciodată la asemenea sancțiuni din partea Occidentului. Acum și-au dat seama de adevăr, dar nu au niciun scenariu de ieșire. Așa că încearcă să escaladeze și mai mult pentru a vinde de-escaladarea ca ofertă de negociere. Această tactică este destul de aproape de terorism, dacă mă întrebați pe mine.

Ce vrea partidul dumneavoastră să facă în viitor pentru Ucraina?Suntem liberali clasici – sau liberali de dreapta în termenul nostru politic. Credem că Ucraina este supra-reglementată și aceasta este cauza celor mai mari probleme ale noastre: corupție, birocrație, activitate scăzută în afaceri.

De asemenea, credem că statul nostru se bagă prea adânc în buzunarele cetățenilor. Soluția noastră este de a minimiza influența statului asupra economiei și vieții personale a compatrioților noștri. Deci plănuim să continuăm acest curs după război.

Sursa: Ukraine now/ Telegram

Cum este viața, acum, la Kiev, un oraș asediat?

Nu atât de rău pe cât vă puteți imagina. Există mâncare în magazine, electricitate, alimentare cu apă, cel puțin deocamdată.

Lucrurile triste sunt rachetele care cad pe casele noastre și grupurile de sabotori de pe străzi, deși aceștia au devenit tot mai rar, datorită apărării noastre. Rușilor le este frică să atace orașul și să încerce să ne îngreuneze viața fără a avea un contact direct cu ei.

Te vezi luptând în stradă împotriva inamicului?

Acesta este motivul pentru care sunt încă aici, în timp ce familia mea este evacuată. Sunt ofițer de rezervă al Forțelor Armate Ucrainene.

Specialitatea mea este analiza informațiilor și fac asta, deocamdată de la distanță de la unitatea mea principală, dar Kievul este orașul meu natal și am pierdut deja Crimeea.

Pierderea Kievului m-ar înnebuni și prefer să lupt să nu ajungem acolo. Așa că plănuiesc să mă alătur prietenilor mei din armată dacă rușii îndrăznesc să atace Kievul. Am propriul meu echipament militar la mine. Nu e mult, dar nu e rău.

sursa foto: Twitter/ ВОЇНИ УКРАЇНИ

Viktor Tregubov are 37 de ani și este la bază jurnalist, absolvent al Universității ”Taras Shevchenko din Kiev. Este redactor șef al unei publicații din Ucraina, ”Peter and Mazeppa”, însă colaborează și cu alte publicații naționale: Pravda Ucraina, Kyiv Post, Liga și Censor. Este locotenent în rezervă armata Ucrainei

Partidul Toporul Democrat s-a numit inițial „Hoarda Democrată”, însă și-a schimbat numele după ce s-a considera că ar putea fi considerați prea radicali de electoratul ucrainean.

Organizația lor militează pentru „piața funciară, liberalizarea legilor armelor, dezincriminarea drogurilor ușoare, legalizarea cazinourilor și a prostituției și toate celelalte inițiative care vizează maximizarea eliberării unui cetățean responsabil din dictatura statului socialist”.

Partidul consideră că minimizarea influenței statului asupra vieții cetățenilor este o piatră de temelie a ideologiei, astfel că programul său general și anexele sectoriale sunt derivate din această ideologie – abolirea moratoriului asupra vânzărilor de pământ, privatizare totală, dereglementare maximă.

Partidul a fost înființat în aprilie 2018, după ce aproximativ 30 de bloggeri cunoscuți în Ucraina (Iurii Gudymenko, Ihor Bihdan), jurnaliști (Viktor Tregubov, redactor-șef al site-ului „Peter and Mazepa”), Mykhailo Makaruk (voluntar al Narodny Tyl și al comunității Inform Napalm), oameni de afaceri (Bohdana Yarova, Pylyp Dukhlii), hackeri (oameni cunoscuți sub poreclele „Sean Townsend” și „Jeoffrey Dahmer” din „Ucrainean Cyber ​​Alliance”), veterani de război ( Oleksandr Zolotko, Anton Kolumbet), voluntari („Serg Marco”, Yaroslav Matiushyn), programatori și scriitori au făcut declarații despre aderarea sau sprijinirea partidului.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

  1. AUR and CO ar spune invers daca asa ceva s-ar intampla in Romania

  2. Mare viteaz si asta….ce crede ca fac rusii la 30km de capitala? Au iesit la gratar la iarba verde?

  3. „Ne vom certa dupa victorie”. Asta e o gandire pragmatica! Oamenii au inteles ca au un rau mai mare de infruntat. Nu stiu daca ai nostri ar fi fost capabili de asa ceva.

    • Noo,adica asta nu lupta inca pentru tara lui? Zici ca e usr-ist.