G4Media.ro

INTERVIU Ioana Constantin (PMP): Sectorul 1 a pierdut 5 ani de dezvoltare.…

INTERVIU Ioana Constantin (PMP): Sectorul 1 a pierdut 5 ani de dezvoltare. Trebuie recuperați rapid – Advertorial

Ioana Constantin, de ce ați ales sectorul 1 pentru a candida la funcția de primar? Pentru că e cel mai bogat sector al Capitalei, că e cel mai cosmopolit sau poate pentru că avea deja anunțat un candidat femeie?
Ioana Constantin: Vreau să redăm viața fiecărui cartier. E sectorul 1 din Străulești până în Dorobanți, din Chitila până în Piața Amzei, din Ion Mihalache până la Aviatorilor, din Pajura până la Cișmigiu, de pe Banu Manta și Titulescu până la Piața Chibrit și Giulești, din Bucureștii Noi până în Piața Romană. Viața adevărată e în fiecare cartier, în fiecare zonă e o comunitate care vibrează prin mici afaceri de cartier, prin fiecare școală, parc, clădire. Banii din taxe și impozite trebuie să se întoarcă în investiții care să crească în fiecare zonă calitatea vieții.

Sunt o tânără care locuiește dintotdeauna în sectorul 1 și cunosc acest sector, cartier cu cartier, zonă cu zonă. M-am născut în București, aici am studiat, aici muncesc și trăiesc. Sunt economist și specialist în științele comunicării. Sectorul 1 este cel care, practic, m-a crescut și cred că a venit vremea, la 3 decenii distanță, să ofer și eu ceva înapoi, nu mai pot sta doar uitându-mă cum se degradează an după an.

Candidez pentru că îmi pasă de acest sector, pentru că azi Primăria Sectorului 1 este închisă pentru cetățeni, pentru că din Primărie nu mai coboară nimeni în stradă printre oameni, printre antreprenorii din sector, pentru că spațiul verde s-a degradat, pentru că deși avem o factură uriașă la gunoi, la fiecare colț de stradă e mizerie. Candidez pentru că vreau ca sectorul în care am crescut să redevină Capitala Capitalei, să reluăm ritmul de creștere a calității vieții și a dezvoltării pe care îl începuse administrația Chiliman.

Cu ce este diferit candidatul Ioana Constantin de ceilalți candidați înscriși în competiția electorală?
Ioana Constantin: Îmi pasă în mod real de acest sector. La fel cum le pasă și colegilor mei de la PMP Sector 1. Ceilalți candidați au de reglat conturi. Uitați-vă la reprezentanții stângii: atât primarul PSD, cât și candidata USR se află într-o răfuială personală, fără nicio legătură cu sectorul 1, cu oamenii de aici. De altfel, nici nu ar putea altfel, niciunul dintre ei nu cunoaște acest sector cu adevărat. Primarul a uitat să coboare între oameni, iar candidata USR cunoaște doar zona de centru a sectorului.

Alegătorii de dreapta veritabilă nu se regăsesc reprezentați, PNL nu are candidat la primărie, iar candidatul pe care liberalii îl susțin nu oferă nimic cetățenilor din politicile de dreapta. Uitați-vă la programul doamnei Armand și veți vedea că în afara unor platitudini, nu spune nimic concret. Aș mai spune și că nivelul dezbaterii la sectorul 1 a scăzut foarte mult. Am fost prea mult timp spectactatori la ”circ”. Acum avem nevoie de dezvoltare la nivel european. Revenind, mie îmi pasă sincer, vreau să creștem calitatea vieții în sectorul nostru și în întreg Bucureștiul.

În ultimii ani, sondajele arată că electoratul este foarte dezamăgit de politicieni. Cum vă propuneți să le câștigați încrederea oamenilor?
Ioana Constantin: Și pe bună dreptate. Ce să le mai spunem oamenilor din cartierul 16 Februarie care nu au străzi asflatate și își duc copiii sau nepoții în cârcă la școală?! Care nu au apă curentă și canalizare sau gaz, deși trăiesc în Capitală și plătesc taxe și impozite de capitală?! Ce încredere să mai aibă acești oameni în politicienii care de 30 de ani le promit și nu fac nimic din ceea ce promit?! Ce să le spui celor care trec de ani buni pe lângă Teatrul de Vară din Bazilescu și care e tot nereabilitat și nedeschis publicului?! Ce să le spui celor care aleargă zile în șir pentru a obține un document pe care l-ar putea obține printr-un click?! Ce să le spui părinților care nu găsesc locuri în creșe și grădinițe pentru copiii lor?!

Doar prin fapte mai putem schimba această lipsă de credibilitate a politicienilor. Eu sunt un om tânăr, vreau să ofer toată energia mea și toată priceperea mea pentru sectorul în care am crescut. Eu nu am intrat în politică pentru a minți, ci dimpotrivă: am intrat în politică pentru a combate minciuna și pentru a face ceea ce mă angajez. Oricât de dezamăgiți ar fi oamenii, simt când ești onest. Eu nu le vând precum primarul în funcție un spital fictiv. Nu e nevoie de lucruri sofisticate, ci de curățenie, creșe și grădinițe noi, locuri de parcare, blocuri și case reabilitate, parcuri curate, locuri de joacă igienizate și modernizate, respect pentru fiecare cetățean și firmă. Acestea sunt chestiuni elementare, fundamentale pentru un trăi decent, civilizat. Oamenii nu cer mult. Trebuie să le oferim aceste condiții.

Ați ales, în această campanie, să luați la pas tot sectorul Care sunt prioritățile sectorului 1 văzute din stradă, nu considerate astfel, doar din birouri?
Ioana Constantin: Sectorul 1 nu are primar azi. Primăria nu e deschisă pentru oameni. Am mers în toate cartierele din sector pentru că acest sector e format din comunități, din cartiere, iar locul primarului trebuie să fie printre oameni. Aleg să vă vorbesc despre trei teme: educația, curățenia și antreprenorii din sectorul 1. În acest sector, sunt mai multe locuri pe lista de așteptare decât locuri efective în creșe și grădinițe. Angajamentul PMP este că vom construi 15 creșe noi, 10 grădinițe noi și 7 afterschool-uri. Vom deschide curtea școlii pentru sport și activități recreative.

Voi face aici o paranteză: sportul este important pentru sănătate, dar este la fel de important pentru destinul unui copil, căci sportul poate schimba condiția socială. E important să investim în baze sportive, să readucem sportul în comunitate. La fel cum este important să redăm demnitatea școlilor de meserii și să stimulăm parteneriatele cu companiile pentru a asigura inserția pe piața muncii a tinerilor. Îmi doresc un sector prietenos cu cei mici. Locurile de joacă trebuie igienizate și modernizate, iar parcuri, precum Cireșarii, trebuie redate comunității, chiar dacă acesta, pe care l-am nominalizat, e de aproape un deceniu uitat în degradare, în subordinea Ministerului Educației.

Trecând la următoarea temă, sectorul 1 plătește o factură uriașă la curățenie, dar la fiecare colț de stradă veți observa gunoaie. Avem nevoie de curățenie la propriu în sector. La fel cum trebuie igienizate grădinile tuturor blocurilor.
Apoi, în sectorul 1 avem cele mai multe firme, dar o administrație neprietenoasă cu mediul de afaceri. Ne propunem să simplificăm și să debirocratizăm relația cu primăria și instituțiile din subordine, să amenajăm 3 centre de asistență pentru IMM-uri și să oferim gratuit 300 de spații pentru antreprenorii aflați la început de drum.
E multă treabă de făcut în sectorul 1. Primul pas e să oprim risipa banului public prin publicarea tuturor contractelor și facturilor.

Amintiți des despre a reda strălucirea Sectorului 1. Ce înseamnă asta?
Ioana Constantin: Actuala administrație a fost incapabilă să continue proiectele de dezvoltare începute de administrația Andrei Chiliman. Avem o administrație slabă, incapabilă să mențină dialogul cu cetățenii, o administrație care a închis ușa primăriei și care, deși are un buget uriaș, lasă în urmă un sector degradat. Sectorul 1 este cel mai bogat dintre sectoarele Capitalei.

Este nepermis să nu ai creșe pentru copiii, să nu ai nicio piață modernizată, să nu ai capacitatea de a atrage investiții, să nu poți finaliza reabilitarea termică a blocurilor și să continui reabilitarea termincă a caselor. Este nepermis să lași spațiile verzi să se degradeze și gunoiul să zacă la fiecare colț de stradă. Sectorul 1 a pierdut 5 ani de dezvoltare. Trebuie recuperați urgent, iar dezvoltarea trebuie să treacă la nivelul următor, așa încât să țină pasul cu noile tehnologii și cu noile exigențe ale vremurilor noastre. Nu putem rămâne încremeniți la nivelul anilor 90, din cauză că avem o administrație înțepenită în standardele scăzute ale acelei epoci.

Un sector puternic cum este Sectorul 1 are nevoie de un primar puternic și de o echipă de consilieri puternică și competentă!

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter