G4Media.ro

Înțelegere judiciară în scandalul Dieselgate/ Volkswagen scapă ieftin: plătește 9 milioane de…

Sursa Foto: Automarket.ro

Înțelegere judiciară în scandalul Dieselgate/ Volkswagen scapă ieftin: plătește 9 milioane de euro pentru a scăpa de un proces împotriva a doi dintre directorii companiei

În scandalul emisiilor diesel, VW nu s-a arătat preocupat de clarificări și transparență, iar acum justiția salveaza top managementul companiei de la un proces stânjenitor, scrie Der Spiegel.

Acordul cu tribunalul din Braunschweig și cu procurorii scutește actuala conducere a VW de un proces chinuitor, care se putea întinde pe ani de zile.

Spiegel notează că acuzațiile aduse directorilor Herbert Diess și Hans Dieter Pötsch vor rămâne nelămurite iar VW scapă ieftin: cel mai mare producător de autoturisme trebuie să plătească 9 milioane de euro bani gheață pentru evita acuzațiile de manipularea pieței în cazul celor doi directori ai companiei.

Cei doi manageri au declarat că au informat acționarii VW prea târziu despre consecințele scandalului emisiilor diesel, la fel al treilea suspect, fostul director Martin Winterkorn, care urmează să fie trimis la rândul său în judecată.

Spiegel notează că strategia de apărare a companiei, de a admite cât mai puțin posibil, de a evita transparența față de public și de evita acuzațiile împotriva top managerilor, pare să dea rezultate.

Publicația germană mai notează că VW nu mai are motive să se teamă de procurorii din Braunschweig. Al doilea caz de fraudă, în care este acuzat Winterkorn și câtiva executivi ai companiei, abia dacă înaintează de la punerea sub acuzare în urmă cu un an. Procurorii sunt acuzați de deficiențe în administrarea probelor.

Acordul, mai scrie Der Spiegel, este un pas înapoi și pentru acționarii companiei. Din august 2018, acționarii încearcă să obțină despăgubiri, pe motiv că nu au fost informați la tip despre riscurile manipulării emisiilor. Speranța că un proces i-ar ajuta să obțină dovezi și argumente în favoarea lor a dispărut.

Spiegel mai scrie că încheierea procedurilor penale împotriva lui Diess și Pötsch reprezintă continuarea unul lung șir de înțelegeri judiciare.

Bernie Ecclestone, fostul director la Formula 1 în 2007, a plătit cea mai mare sumă în Germania, fiind acuzat de mită, fostul șef Deutsche Bank, Josef Ackermann a plătit 3,5 milioane de euro în procesul Mannesmann.

Dirk Jens Nonnenmacher, fostul șef al HSH Nordbank, a evitat la rândul său o posibilă condamnare, plătind 1, 5 milioane de euro.

Spiegel scrie că numeroși cetățeni rămân cu impresia că managerii bogați își pot cumpăra libertatea.

Sursa: Der Spiegel / Traducerea și adaptarea: G4Media.ro

 

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. NAZISM in plina guvernare socialista

  ce relevanta are LITERA Z (NU ‘simbolul” z) ???
  si cine a decis ca ca sdacap pui litrera Z sau V pe tricou ‘sustii’invazia rusiei?

  chiar au luat-o razna complet toti?

  • @mihai
   Cine?
   Cam toti ceilalti oameni din comunitatea in care traiesti.
   Sau ti s-a cam acrit de democratie?

  • Asa este, le place democrația occidentala, dar pentru ei aia ruseasca este și mai buna! Dacă este asa de rău în tarile vestice, de ce fugiți bah din rusia voastră minunata???

  • Bai „zic si eu”tu acum ai impresia ca traiesti in democratie?la cat rahat au varsat astia pe tine timp de 2 ani….daaa in pandemia prostilor.

 2. Va mai intrebati ce face propaganda bine platita?

 3. Au comis delict de opinie

 4. Cică simbolul /litera aia buclucașa e prescurtarea de la
  Z….elenski.
  Iar V e de la
  V…italy Klitcho.

 5. In germania sunt comunitati f mari de Rusi ….

 6. Z de la Zoaie