G4Media.ro

Întâlnire discretă între Washington şi Moscova la Geneva pe fondul tensiunilor în…

Întâlnire discretă între Washington şi Moscova la Geneva pe fondul tensiunilor în creștere / Biden a acuzat din nou Rusia de atacuri cibernetice

Moscova şi Washingtonul au continuat miercuri la Geneva dialogul strategic început pe malurile lacului Leman de Vladimir Putin şi Joe Biden în iunie, pentru a încerca să stabilizeze o relaţie foarte degradată.

Reuniunea, cu uşile închise şi în absenţa media, a început de dimineaţă. Negocierile între delegaţiile conduse de numărul 2 al departamantului de stat american, Wendy Sherman, şi de ministrul adjunct al afacerilor externe rus, Serghei Riabkov, ar trebui să dureze o bună parte din zi, transmite La Libre Belgique, citată de Rador.

Reprezentanţa americană la Geneva a difuzat două imagini cu şefii delegaţiilor, în care se văd Wendy Sherman şi Serghei Riabkov umăr la umăr ca salut în faţa unui drapel american şi unui drapel rusesc. A doua imagine îi arată pe cei doi diplomaţi, cu măşti, faţă în faţă.

Dna Sherman poartă o broşă mare aurită pe reverul vestei – o pasăre mare cu aripile desfăcute – care aminteşte bijuteriile purtate de fostul secretar de stat american Madeleine Albright.

Ruşii ca şi americanii şi-au temperat aşteptările şi niciun rezultat spectaculos nu este aşteptat de la această a doua reuniune care trebuie să se refere la spinosul dosar legat de controlul armamentelor. Bonnie Jenkins, confirmată recent în postul de subsecretar de stat însărcinat cu controlul armamentelor, face parte din delegaţia americană.

„Prin acest dialog, căutăm să punem bazele unor viitoare măsuri de control al armamentelor şi de reducere a riscurilor”, a explicat Deartamentul de stat anunţând întâlnirea.

În opinia lui Serghei Riabkov, e vorba să se determine dacă americanii „sunt serioşi în voinţa lor de a stabili un dialog ţintit şi energic privind stabilitatea strategică”, dar, a avertizat el marţi: „Nu voi pune ştacheta aşteptărilor prea sus”.

Tensiuni

Acestă întâlnire intervine într-un context de tensiuni pe mai multe fronturi între cele două naţiuni, Statele Unite ameninţând Moscova că va lua măsuri dacă Rusia nu pune capăt valului de atacuri cibernetice care, potrivit autorităţilor americane, provin în mare parte de pe teritoriul său.
Rusia neagă orice răspundere, dar dl Putin a salutat eforturile dlui Biden pentru a face relaţiile mai previzibile.

Dar marţi, preşedintele american l-a atacat direct pe omologul său rus, într-o alocuţiune în faţa serviciilor se informaţii. El a acuzat Rusia că acţionează din nou ca să influenţeze alegerile americane după modelul campaniei din 2016.

„Este pur şi simplu o încălcare a suveranităţii noastre”, a acuzat el.

Preşedintele rus „are o adevărată problemă, conduce o economie care are arme nucleare şi puţuri de petrol şi nimic altceva”, a spus Joe Biden, adăugând: „asta îl face şi mai periculos după părerea mea”.
La summitul istoric din 16 iunie, cei doi preşedinţi – care sunt în fruntea celor mai mari două arsenale nucleare din lume – au insistat pe necesitatea de a sta de vorbă, subliniind că şi în toiul războiului rece, Moscova şi Washingtonul stăteau de vorbă pentru a evita ce era mai rău.

Cercetătorul rus Andrei Bakliţki, de la Moscow State Institute of International Relations, care vorbea recent cu titlu personal în faţa membrilor Asociaţiei corespondenţilor acreditaţi pe lângă Naţiunile Unite (Acanu), a subliniat că o indicaţie interesantă privind substanţa reuniunii ar putea fi crearea de grupuri de lucru.

Ar da o indicaţie privind priorităţile pentru cele două părţi şi modul în care s-au desfăşurat negocierile.

Sursa: lalibre.be/ Rador/ Traducere: Gabriela Sîrbu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Vedeti ca tot prin Elvetia sunt unii de stiu cum sa faca Internetul Corect. Se numeste „Recursive Internetwork Architecture” si incearca sa repare tot ce-a gresit America in Infrastructura Internetului + motivele principale pt. care ‘atacurile’ sunt posibile …

    Hai ca poate pana-n 2030 terminati si cu porcaria numita „TCP”.

  2. Rușii atâta știu să facă, să mintă pă net, altceva nu au, sunt un stat corupt, sărac și condus de un hăbăuc care le dă opozanților ceaiul și îi aruncă de la balcon, ca doar așa poate sa rămână cu ghearele agățate de putere….se mai preface și că e creștin să atragă niste simpatie de la unii mai proști ca el.

  3. Ce diversiune proastă! Senilu de la C alba vrea sa joace scrabble si putin ii da cu hecareala.Face pe marele conducător al celei mai puternice națiuni…da nu mai știe cum se numește🤣🤣🤣
    Într-adevăr nu e puțin lucru sa îl acuzi pe bolșevic, ii poate sari mucu din nas și îl pune pe limbă, tocmai de aceea se vad la Geneva ca sa își ceara scuze și totodată vor sa mai îndrăznească pe viitor 🤣🤣🤣🤣

  4. Zilnic sunt intalniri discrete.

    • Si la Malta s-au intrunit pentru intelegeri „amiabile”.Problema este Afganistan si Siria, in contextul in care SUA se retrage iar Rusia cauta un nou pol de putere in regiune…Mai pot fi altele, dar placa cu hackerii ma da pe spate…

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.