G4Media.ro

UPDATE Întâlnire crucială a coaliției PSD-PNL pentru prezidențiale. Marcel Ciolacu și Nicolae…

Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

UPDATE Întâlnire crucială a coaliției PSD-PNL pentru prezidențiale. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au discutat de candidaturi comune la Cotroceni și Parlament, o decizie va fi luată după discuțiile din partide

Update 1: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă s-au întâlnit și au decis ca PSD și PNL să facă împreună majorități în consiliile locale din localitățile în care au avut candidați comuni, inclusiv la sectoarele din București, au declarat pentru G4Media surse politice. În această înțelegere nu e inclus Consiliul General al Municipiului București. Cei doi au tatonat și ideea lansată de Marcel Ciolacu a unei alianțe electorale pentru prezidențiale, dar nici o decizie nu a fost luată, potrivit surselor citate.

PSD va discuta vineri în ședința Consiliului Politic Național (CPN) de la Sâmbăta de Sus dacă să facă o alianță electorală cu candidat comun la prezidentiale și la parlamentare.

Articol inițial: Liderii coaliției PSD-PNL se întâlnesc marți după-amiază în prima ședință de după alegerile locale și europarlamentare pentru a decide dacă merg împreună sau separat la alegerile prezidențiale și cele parlamentare. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă sunt acum sub presiunea liderilor din PSD și PNL pentru a merge pe liste separate.

Nu e clar în acest moment cum ar putea funcționa coaliția de guvernare dacă liderii celor două partide vor intra în campania electorală unul împotriva celuilalt. ”Vom trăi și vom vedea. Până la urmă, asta e mai mult coaliția Nicu – Marcel decât coaliția PSD-PNL. Vor găsi ei o soluție”, a declarat un lider al coaliției pentru G4Media.

Ședința coaliției vine după ce Marcel Ciolacu a declarat deja de două ori, duminică imediat după alegeri și luni, că ”sunt toate premisele pentru o alianță politică cu PNL, cu candidat comun la prezidențiale și listă comună la parlamentare”.

Pe de altă parte, șeful PSD a mai spus că ”e foarte puțin probabil ca PSD să renunțe la candidatura la prezidențiale, având în vedere că am câștigat alegerile”.

Cu alte cuvinte, Ciolacu a lansat ideea unor candidați comuni ai PSD și PNL la alegerile prezidențiale și parlamentare, bazându-se pe rezultatul de peste 48% la europarlamentare obținut de lista comună a celor două partide.

Pe de altă parte, doi dintre cei mai puternici lideri PSD, Sorin Grindeanu și Paul Stănescu au respins ideea unui candidat comun la prezidențiale.

Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte al PSD, a declarat marți pentru G4Media că PSD va avea propriul candidat la prezidențiale, iar președintele partidului, Marcel Ciolacu, e favorit să fie desemnat candidat. El a respins ideea ca PSD să nu aibă propriul candidat, într-o alianță electorală cu PNL, spunând că partidul tocmai a câștigat alegerile locale.

”PSD va avea candidat propriu la prezidențiale, nu cred că există altă variantă, nu înțeleg de ce există acest semn de întrebare. Am pierdut cumva alegerile? Noi am castigat aceste alegeri, am dat dovadă de modestie, am mulțumit alegătorilor, e o victorie importantă pentru că pentru noi contează foarte mult alegerile locale. Structura noastă de aleși locali s-a întărit, avem 5 președinți de Consilii Județene în plus, mai mulți primari de municipii reședință de județ. Asta înseamnă că încrederea în PSD a crescut, suntem evident principala forță politică”, a spus Grindeanu.

Paul Stănescu, secretarul general al PSD, a anunțat și el luni că partidul va face face congres ”probabil” săptămâna viitoare pentru desemnarea propriului candidatului la prezidențiale. El a fost întrebat dacă Marcel Ciolacu ar trebui să fie candidatul partidului, dar a spus că decizia va fi luată la congres.

Și Nicolae Ciucă a respins în repetate rânduri ideea unei candidaturi comune PSD-PNL la prezidențiale. Cu două zile înainte de alegeri, el a spus că PNL va avea propriul candidat la alegerile prezidenţiale, iar decizia privind nominalizarea va fi luată în forurile de conducere, el precizând că va avea loc un Consiliu Naţional după alegerile din 9 iunie.

De altfel, Ciucă și-a lansat neoficial candidatura la prezidențiale încă din 1 mai, când sute de panouri uriașe cu numele său au împânzit țara. De asemenea, șeful PNL a anunțat că își va lansa o carte autobiografică.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. Pe pariu ca nu decid azi?

  2. le explica rares bogdan cum ei au 26% (desi au pierdut o gramada de consilii si primarii) + restul votantilor de dreapta ( care in sinea lui de vor sari sa voteze pana si un plagiator general 5 cazane cu fasole analfabet ) care nu vor vota niciodata pe marcel

  3. Poate că trebuie consultată o vrăjitoare, fiindcă multe chestii în politică se întâmplă ca prin farmec.

  4. Eu zica sa mearga in alianta si cu candidat Firea. Inteleg ca primaria Bucuresti este rampa de lansare pentru functia de presedinte. O alta varianta ar fi sa mearga cu medicul Cirstoiu.

  5. Eu zic să meargă în tandem. Fac cu rotația. Noi vom încerca să ne dăm seama dacă e ceva diferență.

    • Excelent gândit, vor fi președinți amândoi prin rotație. Doar că întrebarea e cum vor împărți ăia 5 ani, după scor politic sau jumi-juma?