G4Media.ro

Insula Fraser din Australia a fost redenumită oficial K’Gari / Cea mai…

Insula Fraser din Australia a fost redenumită oficial K’Gari / Cea mai mare insulă de nisip din lume a reprimit numele dat de aborigeni

Cea mai mare insulă de nisip din lume, situată în largul coastei statului Queensland, la aproximativ 250 km nord de Brisbane, va fi acum cunoscută oficial sub numele de K’Gari, anunță CNN.

K’Gari înseamnă „paradis” în limba locală butchulla, iar aborigenii au fost proprietarii acestui pământ cu mult înainte colonizarea sa de către europeni.

Intrată în Patrimoniul UNESCO încă din 1992, instituția deja a schimbat numele insulei în referirile de pe site.

O ceremonie tradițională a fumatului a avut loc la Kingfisher Bay Resort pe 19 septembrie, ca parte a celebrării redenumirii. „Schimbarea numelui recunoaște și onorează popoarele Butchulla și tradițiile lor, cultura lor și legătura lor permanentă cu acest pământ. Guvernul Palaszczuk (Annastacia Palaszczuk este premierul din Queensland) recunoaște patrimoniul și culturile din Insula Strâmtorii Aborigene și Torres, care reprezintă o conexiune durabilă și continuă cu țara de peste 60.000 de ani”, a declarat Meaghan Scanlon, ministrul mediului, într-un comunicat.

În 1993, guvernul federal al Australiei a introdus Legea privind titlul nativ, prin care autoritățile puteau recunoaște proprietatea unui grup indigen asupra terenurilor lor tradiționale.

Alte destinații din Australia s-au schimbat sau au revenit la numele aborigene în ultimele decenii. Cel mai faimos este Uluru, cunoscut anterior ca Ayers Rock.

În altă parte din Queensland, Parcul Național Gheebulum Kunungai Mulgumpin este numele oficial pentru ceea ce anterior se numea Insula Moreton.

În prezent, indigenii reprezintă aproximativ 3% din populația Australiei.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Că numele e important…
    Ceva bani pentru îmbunătățirea vieții acelor oameni s-au alocat?