G4Media.ro

Un institut din Ungaria demarează cercetări genetice pe scheletul fiului nelegitim al…

Un institut din Ungaria demarează cercetări genetice pe scheletul fiului nelegitim al lui Matei Corvin pentru a stabili originea Huniazilor

Institutul de cercetare a maghiarimii va demara cercetări arheo-genetice, prin care se poate ivi şansa de a stabili originea familiei Huniazilor, astfel şi a regelui Matei, scrie Magyar Nemzet, citată de Rador.

Cercetările au început prin deschiderea mormântului lui Ioan Corvin din Croaţia (n.r. considerat fiul nelegitim a lui Matei Corvin), eveniment la care a fost prezent şi ministrul ungar pentru resurse umane, Miklós Kásler, sub conducerea căruia se efectuaseră anterior cercetări similare ale rămăşiţelor dinastiei Árpád păstrate în Biserica Matei. Ne-am adresat ministrului, întrebându-l despre importanţa şi posibilele rezultate aşteptate ale cercetărilor actuale.

Reporter: Domnule ministru, cât timp aţi petrecut în Croaţia la Mănăstirea Ordinului Sf. Pavel din Lepoglava? Potrivit unei publicaţii ar trebui să consacraţi mai mult timp mai degrabă gestionării epidemiei şi nu cercetării oaselor Huniazilor.
Miklós Kásler: Am plecat joi în zori, am asistat la deschiderea sicriului, am văzut minunata biserică gotică a Ordinului Sf. Pavel, am fost informat despre rezultatele explorărilor, am discutat despre programe culturale comune cu episcopul din Varazdin şi cu reprezentanţi ai Ministerului croat al Culturii, de asemenea am participat la reînhumarea şi binecuvântarea rămăşiţelor. (…) Sunt convins că mulţi vor urmări cu interes noile cercetări arheogenetice-istorice.
Reporter: Au fost cercetate scheletele lui Ioan Corvin şi ale fiului acestuia Cristof Corvin, din care s-au prelevat mostre ADN. În ce constă scopul cercetării?
Miklós Kásler: Trebuie să ne ocupăm de domnitorii, politicienii, comandanţii de oşti, oamenii de stat remarcabili ai noştri. Din aceştia face parte şi unul din cel mai importanţi regi ai noştri, Matei Corvin. Oasele lui Matei se află undeva în osuarul din oraşul ungar Székesfehérvár.

Bazilica de aici, ctitorită de Sfântul Ştefan constituie o scenă deosebit de importantă a istoriei ungare. Timp de o jumătate de mileniu aproape fiecare domnitor al nostru a fost încoronat aici, iar 15 dintre ei – printre care şi Matei – au fost înmormântaţi tot aici.

Însă în perioada turcilor mormintele au fost prădate, iar biserica distrusă. În secolul XIX a început explorarea locului şi a mormintelor regale, dar au fost găsite atunci intacte doar rămăşiţele pământeşti ale lui Béla III şi ale soţiei sale, care au ajuns în Biserica Matei. Restul oaselor au fost strânse şi se află acum în osariu.

Reporter: Deci, la acest moment, oasele regale se află unul peste altul fără a fi identificate.
Miklós Kásler: Scopul final constă în a putea identifica aceste rămăşiţe şi acordând respectul cuvenit să putem aşeza domnitorii în loc de odihnă veşnică. Odată cu cercetările începute acum vrem să stabilim grupa cromozomului Y al regelui Matei – este vorba de markerii care se transmit genetic pe filieră bărbătească.

Din păcate nu putem face acelaşi lucru în privinţa ascendenţilor, deoarece la Alba Iulia sarcofagul lui Ioan Corvin a fost distrus, iar oasele împrăştiate. Întrucât acest marker genetic neschimbat, transmisibil pe filieră bărbătească nu există doar la tată sau bunic, ci şi la descendenţii masculini, acesta a fost motivul cercetării mormântului lui Ioan Corvin şi al fiului său, Cristof.

Am prelevat mostre din scheletul fiului natural şi nepotului regelui Matei pentru a încerca să izolăm şi determinăm etapa genetică proprie Huniazilor. Iar la sfârşitul cercetărilor vom putea afla, în sfârşit, de unde provine şi care este originea familiei Huniazilor, respectiv se va putea poate preciza care dintre rămăşiţele păstrate în osariu ar aparţine lui Matei.

Reporter: De unde se poate şti că în mănăstire se află într-adevăr scheletele lor?
Miklós Kásler: Când am început explorarea mormântului, am găsit sicriul în stare excelentă şi pe care erau scrise numele lui Joannes Corvinus şi Cristoforus Corvinus. În mormânt se aflau rămăşiţele aproape neatinse a două persoane.

Am făcut şi controlul antropologic complet al oaselor, iar ştim din cronici că Ioan Corvin avea probleme la membre, ceea ce s-a văzut pe os. Dar dacă vom găsi ADN-ul comun atât la tată, cât şi la fiu, atunci ei se confirmă reciproc, iar persoana lor va fi clară. Putem merge şi mai departe, deoarece avem şi scheletul soţiei lui Ioan Corvin, Beatrix Frangepan. Dacă în controlul mitocondrial al ADN vom găsi în copil şi bagajul genetic al mamei, nu mai există dubii asupra faptului că este vorba despre fiul celor doi.

Reporter: Însă multe naţiuni consideră că Huniazii le aparţin. Rezultatele cercetărilor ar putea în sfârşit clarifica problemele legate de origine?
Miklós Kásler: Românii îi consideră de origine română, sârbii de originie sârbă. Există însă o informaţie din Evul Mediu, potrivit căreia Ioan Corvin ar fi fost fiul natural al lui Sigismund de Luxemburg. Din punctul nostru de vedere este vorba de supoziţii irelevante, deoarece nu avem nicio preconcepţie.

Chestiunea originii rămâne deschisă. În schimb, cercetările de acum vor demonstra cu exactitate originea Huniazilor, deoarece vom folosi aceeaşi metodă arheogenetică, prin care am determinat anterior, la cercetarea oaselor lui Béla III, genomul lui Árpád, grupul haplo al familiei domnitorului. Rezultatele vor fi comunicate la momentele potrivite ale cercetării de către grupul de experţi.

Sursa: Magyar Nemzet/ Rador/ Traducerea: Imola Stănescu

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

40 comentarii

 1. Pas cu pas, ungurii vor demonstra ca in mormintele dacice erau de fapt ingropati hunii!

  • Da, asa este, pt. ca asta este adevarul: hunii au dominat Europa in lung si lat.

  • Singura problema e ca hunii nu sunt maghiari.

  • „Dracul când nu are de lucru, îşi cântăreşte coada” – zicală populară. Pe stil nou: cotrobăie prin morminte, zgârie-n oase şi-şi caută originea. Trăim vremuri second-hand, e clar!

  • LOL, toate civilizatiile lumii se trag din triburile maghiare , Socrate cred ca avea o matusa care crestea iepe in Asia

 2. Stim de pe acum concluziile… Analizand ramasitele urmasilor lui Matei Corvin ne vom da seama de originea lui….

  • Pentru istoria poporului roman, proiectul GENESIS a fost una dintre cele mai interesante initiative stiintifice ale ultimelor decenii. Cercetatori de la Universitatile din Cluj si din Iasi au incearcat sa stabileasca pe baza ADN-ului extras din osemintele domnitorilor romani ascendenta reala a acestora: slava, cumana sau valaha.
   Dar dupa o prima deshumare, a lui Vlaicu Voda din dinastia Basarabilor, ministrul Culturii, Puiu Hasotti, a interzis continuarea prelevarii de ADN.

   Mai aveti ceva de comentat?

  • Da, comentez eu. Nu există origine bună și origine mai puțin bună, un ADN mai de prestigiu decât altul. După numele cu care comentezi, consideri că a fi cuman e ceva de rău? Dacă da, de ce? Nu tot oameni au fost și ei?

  • Pai, se pare ca pt ministrul Hasotti si alti inventatori de istorie, cumanii nu a fost oameni.
   Nu pentru ca ar/au fi fost primii domnitori ai vlahilor recent sedentarizati la nord de Dunare, ceva de rau si rusinos. Ceva ce da peste cap istoria multimilenara si noua constiinta nationala.

  • Nu interesează (aproape) pe nimeni părerile lui Hasoti. Și dacă interesează, ar trebui să știe că lumea a mai avansat de atunci, nu putem să preluăm păreri și opinii și să le transformăm în idei fixe.

  • @Cumania Magna
   Nu te preocupa de cumani, au stat putin pe aici, iar daca te preocupa realmente soarta lor
   sunt cunoscute drumurile de fuga si ce au mai facut pe unde au ajuns, oricum ii regasim printre regi si imparati.
   In rest, niste baieti blonzi cu ochi albastri ( dupa tata), vorbind un idiom turcic ( dupa mama) la vremea punerii lor in miscare intru migrare dinspre rasarit si daca ii iei dupa cromozomul y, nici nu-ti dai seama cine erau sau cine credem noi ca erau.
   Uite asa si Vlaicu voda si oricare altul de oriunde, cate haplogrupuri proto-europene si yamna ( pe scurt) exista? Cateva si doar doua Yamna, trebuia sa fi fost hun, mongol sau
   turcic, sa zicem dintr-o ascendenta pecenega, ca sa fi d-ta tendentios degeaba.
   Te rog sa nu imi raspunzi, e plictisitor, desi Neagu Djuvare s-ar fi bucurat putin, regreta ca noi nu am avut parte ca toata lumea, de” barbarul cel bun.”

 3. Ce teapa o sa ia mortul. Cred ca ramane fara mostenire. lol

 4. Toți ungurii sunt niște bastarzi

  • Cum zici tu, mai rasă pură.

  • @Sandor: a fi bastard are legatura cu institutia casatoriei, nu cu rasa.

   Ca fapt divers, in prezent circa 30% dintre copiii romani sunt bastarzi (nascuti inafara casatoriei). Aici ataca, nu la rasa, ca esti in balari … 😈

 5. In Ungaria exista un cimitir comun, in care au fost amestecate osemintele a vreo 15 regi.
  Printre care si cele ale lui Matia Corvin, considerat unul dintre cei mari conducatori ai Regatului Ungar.
  Analiza genetica va permite identificarea osemintelor lui Matia Corvin, dar va permite si stabilirea originii familiei Hunyadi (Huniazilor). Unii zic ca bunicul regelui ar fi fost un migrant vlah care a primit dregatorie si ar fi fost innobilat, altii vorbesc de altfel de origini.
  Cercetarea stiintifica va pune punctul pe i si cu asta basta.
  Macar asa se vor linistii si postacii atotstiutori , dar si cei caracterizati de bunul simt stramosesc (la standardele sud-balcanice).

  • Mda, nu te puteai abține să pui paranteza aia. După cum știi, teritoriul de azi al Ungariei a fost pașalâc turcesc. Degeaba e mai la nord, că atitudinile sud-balcanice la care te referi s-au propagat prin administrație, nu prin forme de relief.

  • Alinuta, daca ramaneai desteapta din bancuri, poate ar fi fost mai bine.
   Te corectez: doar o parte, aproximativ jumatate din Regatul Ungariei a ajuns sub dominatie turceasca, timp de 150 de ani. In rest, nu.
   Pe de alta parte, amandoi stim de un pasalic valabil din sec. XIV pana in 1877: in cea mai mare parte a istoriei naţionale, românii au fost închinaţi turcilor.
   O zic altii, nu eu:
   https://adevarul.ro/locale/botosani/cat-supusi-fost-romanii-turcilor-stat-400-ani-jugul-otoman-tribut-platit-inclusiv-marii-voievozi-1_58caa2635ab6550cb8637eba/index.html
   Deci, mai e ceva de comentat?

  • @AlinaM: „Nu exista culpe mostenite genetic, la fel cum nu exista glorii ereditare. V.T.

  • Da, mai e de comentat faptul că eu vorbesc de pașalâc (administrare directă), tu vorbești de plătit tribut (administrația unui localnic care plătea taxă de protecție colectată de la cetățeni).

   Oare ai putea să explici de ce consideri că prin administrare directă s-au preluat mai puține standarde sud-balcanice și ce legătură au ele cu recenta prioritate a guvernului maghiar?

  • @ Historicon. Tara Romaneasca, Moldova si Transilvania nu au fost „pasalac” din sec. XIV pana in 1877, au fost sub suzeranitate otomana. Aceste regiuni nu au avut deci statut de pasalac, spre deosebire de Bulgaria si mare parte din Ungaria.

 6. Am avut și noi pe vremea comunismului astfel de obsesii legate de exactitate. După cum spune și Sandor mai sus, nu există rasă pură, cel puțin nu în Europa și teritoriile colonizate de europeni. Sunt curioasă ce-o să zică ungurii când află că ADN-ul Huniazilor e un amestec. Vom vedea unde se vor opri cu analiza, cât de mult merg spre detalii, și în funcție de punctul în care se opresc vom ști dacă scopul e politic sau științific.

  • Nu o sa zica nimic deosebit, nu in sensul la care se asteapta unii cu gura pana la ceafa. Garantat.
   Pentru ca majoritatea istoricilor de acolo de mult timp au acceptat faptul ca Hunazii pot avea alta origine.
   Daca nu ar fi asa, ar fi procedat ca Hasotti & Co. 🙂
   (Ungaria intotdeauna a fost creuzetul in care multe alte natii dealungul secolelor si-au gasit un loc numit ”casa”.)

  • „Dracul când nu are de lucru, îşi cântăreşte coada” – zicală populară. Pe stil nou: cotrobăie prin morminte, zgârie-n oase şi-şi caută originea. Trăim vremuri second-hand, e clar!

 7. Noi Romanii avem dominanta cromozomilor Y din haplogrupul I2, subgrupul haplogrupului I din care fac parte proto europeenii .
  Ungurii au dominanta cromozomilor Y din haplogrupul R1a , subgrupul haplogrupului R din care fac parte proto asiaticii.
  https://www.eupedia.com/europe/european_y-dna_haplogroups.shtml

 8. Bravo ungurilor pentru initiativa. Insa ar trebui sa invite cat mai multi experti internationali pentru validarea rezultatelor – inclusiv romani.

  In rest mi-as dori ca si in Romania sa inceapa astfel de studii. Si daca se poate nu numai pentru Vlaicu sau Mircea, ci si pentru a determina originea marilor familii nobiliare unguresti din Ardeal (ca Banffy sau Kendeffy).

  Tacerea asta a istoricilor ”romani” pare mai degraba tradare de neam si tara. Nu doar simpla lene intelectuala si incompetenta tehnica. Istoria se descopera in teren folosind tehnici moderne, nu inflamand aceleasi argumente de la 1800.

  Niste rezultate clare, validate international ar opri macar pentru o perioada caraiala asta cu ”valahii migratori si bautori de lapte de capra”. Bine macar ca suntem toleranti la lactoza.

  Cand ai atatea localitati care au o continuitate din neolitic pana in prezent, un studiu arheogenetic ar fi mai mult decat binevenit.

  • Este interesant sa stii doar de unde provin anumite familii si cu ce familii se inrudesc. Etnia lui Iancu de Hunedoara si a lui Matei Corvin erau irelevante la acea epoca, atunci conta in primul rand religia (catolic, protestant sau ortodox). Se stie insa din cronici ca Iancu de Hunedoara, tatal lui Matei Corvin, vorbea limba romana.

  • Conta religia si oranduirea sociala.
   Statele si ordinele (sociale) au fost baza organizarii tarilor medievale.
   De ex.: un iobag in regatul vecin, indiferent de etnia lui, avea aceleasi drepturi si obligatii.
   La fel, omul liber, oraseanul sau nobilul.
   Cine nu u facea parte din ”natio”, adica din natiunile acceptate, nu prea conta, indiferent de etnie. (Natiuni nu in sensul etniei, asa cum este definit astazi acest termen.)
   Asa se face ca un rrom sau greci au ajuns domnitor ila romani sau vlahi de treaba au ajuns in paturile superioare ale nobilimii ungare, daca nu mai sus. Nu e nicio rusine in asta. Inseamna ca acele societati erau deschise, oneste, lipsite de prejudecati privind etnia. Modele pentru postacii zilelor noastre.

  • Etnia nu era irelevanta absolut deloc. Vise marxiste fara legatura cu realitatea. Etnia era importanta, reprezentant confirmarea loialitatii fata de coroana. Etnia era esentiala in special din punct de vedere militar.

   Nu au existat voievozi de etnie rroma. Razvan al lui Bogdan Petriceicu Hasdeu e o prostie, personajul neavand nici o legatura cu domnitorul omonim. Fie vorba nici piesa de teatru. E o balmajeala pt a justifica niste bunici ai lui Hasdeu.

   Regulile erau extrem de stricte. Casatorirea in afara etniei sau in afara castei duceau la pierderea averii si a privilegiilor. Valabil pt razesi dar si pt boieri.

   Catastrofa etnica, culturala, militara si economica a venit prin grecii fanarioti si prin biserica ortodoxa.

  • „Dracul când nu are de lucru, îşi cântăreşte coada” – zicală populară. Pe stil nou: cotrobăie prin morminte, zgârie-n oase şi-şi caută originea. Trăim vremuri second-hand, e clar!

  • ”Stii care e treaba cu numerele seriale? Oricine doarme mai bine cand stie de unde provine.” Blade Runner 2049
   Sau daca vrei in limba stramosilor ”nosce te ipsum”.
   ”Cunoaste pe ceilalti si pe tine insuți… ” Sun Tzi

   De ce unii romani aleg tocmai contrariul este peste putinta mea de a intelege sau accepta.
   Acuma, este onesta atitudinea asta ”agnotologica”? Sau e doar o mica diversiune tradusa simplu ”ignoranta noastra este adevarata intelepciune” si crestinescul ”fericiti cei saraci cu duhul ca lor …”. As merge pe mana lui Thales si Sun Tzi… Cei ce au mizat pe ignoranta au pierit rusinos.

 9. Prea tarziu, istoria s-a scris.

 10. Cartea Ungurii, scrisă de reputatul jurnalist maghiar Paul Lendvai (Editura Humanitas, 2007) prezintă teza susţinută cândva în Ungaria şi potrivit căreia Hercule a fost maghiar. Chiar aşa!

  Acum, ceea ce îi excită este să-l caute la ouă şi pe Matei Corvin.

  Succesuri!

 11. Toată istoriografia Lumii ar fi insuficientă să umple cu adevăr aceea istorie despre, ”faptele mărețe ale românilor”, inventată de istoricii români în cei 30 ani de când țara e liberă și independentă.

 12. A mai fost o initiva a secuilor care au conchis ca stramosii lor sunt romanii dupa descoperirea mai multor fortificatii romane din regiune…

  • a mai fost o initiativa a vlahilor care au conchis ca stramosii lor sunt albanezii dupa descoperirea a mai multor stane stramosesti din regiunea Tiranei si a Lacului Ohrid

 13. Au sa descopere ca e urmasul lui Gengis Han si stra-bunicul lui Viktor Orban

 14. Adevarul e ca si noi romanii cat si ungurii santem amestecati destul de bine intre noi numai ca elitele care ne conduc prin principiul dualitatii si vor sa detina puterea in defavoarea noastra, inventeaza fel si fel de subiecte contradictorii.Anul trecut mi s.au spart cauciucurile prin Ungaria cand ma duceam cu treaba prin Europa si era seara tarziu.O familie de maghiari ne.au invitat pe mine si familia la ei acasa si au fost de o ospitalitate de nedescris in cuvinte,Dumnezeu sa.I binecuvanteze toata familia si toata natia maghiara si ungureasca. Tot respectul!

  • Ai dreptate, sa vezi ce este in familia mea cu bunici romani, germani si unguri. Si toti erau fantastici. Altfel, toata obsesia adta cu origine pura, impletita cu alte realitati ale Ungariei contemporane nu-i a buna, este a anii inainte de WW2. Si nu numai in Ungaria, asa ca Europa, fii mai buna! Ai trecut prin multe, si acum trecem prin Covid. Apoi avem altele de facut.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.