G4Media.ro

Instituțiile statului nu mai pot, de azi, să ceară copii după actele…

Instituțiile statului nu mai pot, de azi, să ceară copii după actele emise de alte instituții publice

Instituţiile publice nu mai au voie, începând de azi, să mai solicite persoanelor fizice şi firmelor copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către alte instituţii ale statului, scrie News.ro.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat în 9 noiembrie actul normativ prin care este interzis instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să ceară persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către entităţi ale statului.

„Se interzice instituţiilor publice şi organelor de specialitate ale administraţiei publice centrale să solicite persoanelor fizice sau persoanelor juridice, în vederea soluţionării cererilor pentru furnizarea unui serviciu public, copii de pe avize sau alte documente care au fost emise de către instituţii publice sau organe de specialitate ale administraţiei publice centrale. Instituţiile publice şi organele de specialitate ale administraţiei publice centrale solicită entităţilor care au emis documentele prevăzute la alin.(1), în format electronic, copii sau extrase de pe acestea în baza consimţământului expres al beneficiarului serviciului public”, se arată în textul legii.

Citește integral pe economedia.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

17 comentarii

 1. Și de ce au trebuit 30 de ani pentru asta?

  • 30 de ani de PSD+PNL=PCR, de-aia. Dar veţi vota PNL şi PSD din nou, poporul e putred, ticălos.

  • Va fi mai rau acum. Daca aveai nevoie de ceva acte, te zbateai cateva zile, mai dadeai cate-o spaguta, cate-o ciocolata si aveai la sfarsit actele. Acum institutia care nu-ti mai cere actele o sa trimita adrese la celelalte institutii si raspunsul o sa vina la sfantul asteapta. Cand vor muschii lor. Si nici nu mai ai nici un control, nu mai stii nimic cum este cu mersul actelor tale. O sa vedeti o aplicare romaneasca a legii, de o sa va para rau ca nu-i legea dinainte. O problema pe care inainte o rezolvat intr-o saptamana de zbatere, o sa o rezolvi acum intr-o jumatate de an de stat in loc.

 2. Ràspuns dom. Corneliu Camtanga
  Suntem tara fostà comunistà
  E greu…..

  • stai linistit in franta e mult mai rau…. iti cer de 10 ori aceeasi hartie…tot de la stat pt stat

 3. Povesti de adormit copiii. Adică de la ce instituții publice? Cartea Funciară pentru Extras CF de exemplu? Sau cazierul fiscal? Sau atâtea documente pe la Urbanism, pe la APIA etc? Sau să cred că transcriu o mașină si nu trebuie să duc Certificatul fiscal la Poliție? Exact cum vă spun. POVESTI DE ADORMIT COPIII.

  • nu ai inteles nimic. e vorba ca daca o institutie are o hartie, si tu trebuie sa o arati altei institutii, de acum nu o mai arati tu, ci institutia care o cere o ia singura de la prima institutie. adica devine mai transparent pt tine tot procesul, dar nu se elimina obligativitatea acelor acte. ar fi si culmea. insa poti sa o arati si tu daca o ai, dar doar in baza acelui acord.

   problema e ca nu colaboreaza intre ele in ciuda legii. degeaba dau ei legi, daca nu au software pus la punct. iar ala nu il pui la punct in 2 zile cand nu ai facut asta ani buni.

   pe langa asta multe institutii nu stiu cine exact emite anumite acte, ca nu au de ce sa stie asta. si sa te tii distractie. o sa dureze mai mult acum sa obtii ce voiai daca te lasi in baza colaborarii intre institutii. la inceput. poate dupa un timp devine mai simplu.

  • Ar trebui sa existe platforme electronice cu certificatele de nastere, buletinele, cartile funciare, etc accesibile functionarilor care au nevoie de ele. Cu backup-uri actualizate la sfarsitul fiecarei zile. Cine credeti ca este in stare sa faca acest lucru ??? Ministrii nostri care nu stiu pe ce lume se afla ????

 4. o masura de secol 20 pe la trei sferturi din el.Ok , se putea nici acum ,sunt perfect constient.

 5. Am asteptat 30 de ani pt ca doar USR vine cu idei de tipul acesta out of the box….dar nicio pb ca romanului ii place umilinta la care il supune functionarul de la ghiseu, din moment ce voteaza hoti si incompetenti de 30 de ani fara nicio apasare

 6. Aiurea. Adica n-o să-ți mai ceara avize tehnice, de mediu samd? Crede cineva asta?

  • Nicidecum, avizele trebuie optinute, doar ca nu ti le mai cer printate la dosar, le verifica online.

 7. E vorba doar de instituțiile publice centrale, deci nu se aplica la locale… Și cum majoritatea dintre cetățeni au treaba la Primărie sau la CJ, e cam apa de ploaie intr-adevăr. E un început, dar infrastructura pt aplicare nu exista, tipic pt o măsura buna, aplicată improvizat și pompieristic (o noua bifa electoral demagogica)!

 8. N-am citit legea, dar din articol se înțelege ca se aplica doar organelor centrale de stat. Adica nu si primăriilor sau CJ-urilor, acolo unde are lumea treaba de obicei.

 9. Mă tem că va ieși pe dos. Vor cere originalele, așa că o să rămânem fără ele. Pt. cele semnate electronic nu-i bai, dar astea-s puține.

 10. NU CRED!!!
  Va fi o „excepție” care va face nulă legea!
  NU CRED!!!

 11. Deci o sa asteptam mult si bine pana se solutioneaza. Voi realizati ca vom sta dupa un angajat al statului care va sta dupa un alt angajat al statului?