G4Media.ro

Instanțele fac ping-pong cu cererile judecătorului Danileț prin care a contestat excluderea…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Instanțele fac ping-pong cu cererile judecătorului Danileț prin care a contestat excluderea din magistratură și suspendarea din funcție / Consecința: magistratul rămâne fără job și salariu

Înalta Curte de Casație și Justiție a declinat la Curtea de Apel Cluj cererea judecătorului Cristian Danileț prin care contesta suspendarea automată din funcție ca urmare a deciziei CSM de excludere din magistratură, potrivit deciziei instanței supreme.

Aceasta după ce, la sfârșitul anului trecut, Curtea de  Apel Cluj și-a declinat competența către ÎCCJ. Înalta Curte a declinat la CA Cluj și contestația judecătorului Cristian Danileț față de decizia CSM de excludere din magistratură, deși – până acum – astfel de cereri erau judecate de ÎCCJ.

În decembrie 2021, judecătorul Cristi Danileţ de la Tribunalul Cluj a fost exclus din magistratură de Secția pentru judecători a CSM pentru că ar fi făcut de râs profesia de magistrat. Ca urmare a unei modificări la legile Justiţiei operate de majoritatea PSD-ALDE-UDMR în 2018, pe vremea lui Dragnea şi a fostului ministru al Justiţiei, Tudorel Toader, judecătorul Cristi Danileţ a fost suspendat automat din funcţie.

Danileţ a fost găsit vinovat pentru că a postat mai multe clipuri video pe Tik Tok în care făcea karate sau tundea gardul viu. Danileț este promotorul educației juridice în școli și încerca să devină simpatic copiilor și adolescenților pe această platformă socială.

Judecătorul a formulat contestaţie împotriva suspendării automate la Curtea de Apel Cluj, CSM a făcut cerere de strămutare la Înalta Curte, însă pe 30 decembrie 2021, CA Cluj şi-a declinat competenţa la Înalta Curte şi cererea de strămutare a CSM a rămas lipsită de obiect.

CEDO a spus în cauza Camelia Bogdan contra României că un judecător nu poate fi suspendat automat din funcție de către CSM, ci trebuie să aibă dreptul de a contesta această măsură. Legislația noastră nu prevede însă ce instanță e competentă să judece această contestație: curtea de apel – dacă se consideră ca e vorba de un act administrativ sau curtea supremă – dacă e vorba de o măsură disciplinară. În practică, CSM emite acte administrative de suspendare a judecătorilor, dar arată în întâmpinările depuse la instanțe că ele sunt de competența ÎCCJ. Asta produce multiple declinări de competență de la o instanță la alta, timp în care judecătoriii sunt lăsați fără loc de muncă și fără salarii”, a declarat judecătorul Danileţ pentru G4media.ro, la începutul lui ianuarie 2022.

Suspendarea din funcție presupune că – pâna la data unui verdict privind excluderea şi suspendarea – judecătorul Danileţ rămâne fără job: nu merge la serviciu şi nu primeşte salariu. Un alt efect al suspendării: există riscul tergiversării sau chiar al reluării dosarelor judecate de Danileţ.

Cristi Danileţ este judecător de penal şi are în lucru peste 15 dosare, unele de aproape 3 ani, de trafic de persoane, evaziune fiscală sau tentativă de omor. Potrivit CCR, dacă un judecător nu mai face parte din complet, din diverse motive, atunci cercetarea judecătorească trebuie reluată de la zero.

Publicitate electorală

Dosarele pe care judecătorii suspendați le aveau în instrumentare sunt date la alți judecători. Când e vorba de penal, se reia de la zero toată probațiunea. Practic, munca de ani de zile este anulată. În ipoteza că judecătorul suspendat este repus în funcție, din nou, tot ce a lucrat în penal colegul care l-a înlocuit este anulat. De aceea, contestațiile împotriva suspendării unui judecător trebuie judecate extrem de rapid”, a explicat judecătorul Danileţ.

E inadmisibil ca un inculpat să aibă prezumția de nevinovăție până la sfârșitul procesului penal, iar un judecător să fie suspendat din funcție pe perioada când i se judecă recursul la sancțiunea disciplinară”, a declarat Danileţ.

Până la decizia CEDO în cauza Camelia Bogdan contra României, judecătorii suspendaţi automat din funcţie (ca urmare a unei sancţiuni disciplinare de excludere din magistratură dispuse de Secţia de judecători a CSM) nu aveau posibilitate de a contesta în instanţă suspendarea din funcţia de magistrat (ca urmare a modificării legislative operate în 2018 de majoritatea PSD-ALDE-UDMR).

Judecătoarea Bogdan a fost exclusă din magistratură, pentru a doua oară, în 2018 şi contestaţia ei faţă de decizia de excludere se judecă şi astăzi. În tot acest timp, judecătoarea a rămas fără job şi fără salariu. Ea a câştigat la CEDO şi hotărârea Curţii de la Strasbourg este invocată acum de ceilalţi magistraţi care contestă suspendarea automată din funcţie, au explicat juriştii consultaţi de G4media.ro. În mod surprinzător, decizia CEDO nu îşi produce efectele în cazul Cameliei Bogdan (care rămâne suspendată în tot acest timp), întrucât instanţa consideră că deciziile CEDO, spre deosebire de deciziile CCR, produc efecte doar pentru viitor.

Context. Judecătorul Cristi Danileţ a mai fost sancţionat disciplinar după ce, în ianuarie 2019, a criticat pe Facebook asaltul PSD asupra statului de drept. În 18 mai 2020, un complet de 5 judecători de la Înalta Curte a menținut sancțiunea aplicată de Secția pentru judecători a CSM (dominată de gruparea Savonea) privind diminuarea salariului lui Danileț cu 5%, timp de două luni. Totodată, ca urmare a faptului că a fost sancționat disciplinar, Danileț și-a pierdut dreptul de a avansa în funcție timp de 3 ani. În martie 2021, judecătorul clujean Cristi Danileț a dat în judecată statul român la CEDO după prima sancțiune disciplinară.

Înainte de Crăciun, în decembrie 2021, peste 500 de magistrați din întreaga țară au semnat o scrisoare deschisă prin care solicită abrogarea prevederilor privind abaterile disciplinare pentru care Cristi Danileț a fost exclus din magistratură, iar 5 judecători de la Curtea de Apel Constanța au fost, de asemenea, sancționați disciplinar.

Tot înainte de Crăciun, judecătorul Danileț a anunțat că este vizat de încă o cercetare disciplinară a Inspecției judiciare pentru că face parte din mai multe ong-uri calificate drept ”politice” de inspectori.

În plus, alături de alți judecători, printre care Dragoș Călin de la Asociația Forumul Judecătorilor, Danileț a fost trimis în judecată disciplinară de Inspecția judiciară și este din nou la mâna Secției pentru judecători a CSM (dominată de gruparea Savonea) pentru că au discutat liber pe un grup profesional, închis, de Facebook. Discuțiile magistraților au apărut în presă și sunt considerate, de asemenea, de către Inspecția judiciară ca având caracter politic și defăimător la adresa unor instituții precum Curtea Constituțională.

Notă: Alex Costache este jurnalist şi la Ştirile TVR.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

52 comentarii

 1. Nu-i problema, mai face cateva videclipuri pe tiktok cu lectii de ninja si ii trece supararea acestui copil bolnav.

  • copilu asta bolnav a facut mai multa scoala pe bune decat vei face tu si copiii tai in toata viata voastra, incultule aurist

  • PSDNL e în sevraj, ura împotriva oamenilor cinstiți dă în clocot. Dănileț n-a vrut să fure, păcat capital contra PSDNL.

  • Uite cum apar propagandistii sa ma certe ca mi-am permis sa nu-l plac pe danilet:)))
   In caz ca nu va duce capul, oameni ca voi sunt principalii vinovati pentru radicalizarea romanilor impotriva occidentului, daca cineva nu va impartaseste credinta atunci este aurar antisemit platit de putin, prost, incult, ignorant, etc.
   Hai cu niste argumente si explica de ce acest danilet este bun pentru societate, hai cu niste documente care arata reusitele lui.
   Mie nu-mi plac utilizatorii inraiti de social media, ca-i magistrat ninjalau sau pisi cu buzele injectate toti cauta acelasi lucru, atentie.

  • Nu te cearta nimeni pentru Danilet ardelene (desi sigur esti moldovean dupa modul de scriere si gandire).
   Te cearta pentru ca sustii coruptia, de traficul de persoane, evaziune fiscală, furtul, tentativa de omor si violenta domestica. Ca orice PeDeDist-AURolac traditional.

  • Poti sa nu il placi…nu are nici-o legatura cu asta. Ceea ce a patit dansul e o nedreptate care ar trebui pedepsita exemplar.

  • Nicule, te rog sa-mi spui cum sustin eu coruptia? Unde am scris ca-s pro coruptie?
   Ai dat acelasi raspuns ca alin… Eu sunt aurolacul psd ca mi-am permis sa nu-l plac, scuze ca sustin coruptia.
   Voi chiar nu intelegeti ce cititi?

   Uite la cipcip, un comentariu corect, viata privata nu trebuie sa fie asociata cu locul de munca, atata timp cat este privata, dupa ce te pui pe net in tot felul de ipostaze nu mai este privata si iti asumi criticile.

   Aduceti niste documente cu reusitele lui sa le vad, am cautat si nu gasesc, vorbesc serios. Vreau sa stiu ce a facut acest danilet pentru societatea romaneasca.

   Daca nici voi nu stiti… stiti ce inseamna asta?

  • Logica ta este stalinistă.
   Nu Danilet trebuie sa dovedească că este nevinovat ,ci clica savonea, dorneanu și toți acoliții pesedisti și pnlisti (ca și tine) trebuie sa dovedească că a greșit .
   Faptul că justiția individei psdiste din Constanta , ajunsă vremelnic la inspecția nejudiciara și a unui CSM savonist ( la fel de vremelnic ) , decide ( in modul cel mai samavolnic ) că un om nu are dreptul la muncă și nici la o judecată arata ,daca mai era nevoie , o disperare și o revanșardă a unor oameni total compromiși . Ei urăsc ( ca și tine ) noul și pe cei care nu se gândesc la furat . Urăsc tot ceece ei nu pot sa fie . Demni și cu onoare .

  • A facut multe, incepand cu lectiile de educatie juridica pe care le face in scoli si manualul special creat pentru asta pana la aplicatia „Lege-n-dar” menita sa educe publicul pe teme juridice facuta impreuna cu asociatia Vedem Just, infiintata tot de el. Fost membru CSM, cunoscut pentru pozitiile lui anti-coruptie, probabil si motivul pentru care a fost executat de gruparea savonea. Cum e posibil ca toti politicienii cercetati pentru furt din banul public sa isi vada bine-merci de furat cata vreme sunt anchetati, dar un judecator nu dispune de acelasi drept de nevinovatie pana la proba contrarie ???

  • Dănileț e bun pentru societate pentru că nu e corupt. Asta e partea care- l deranjează pe postacul „Ardelenu”.

  • Va dati seama ca un om ca Ardelenu e in stare sa ne vanda pe oricare pentru 100 de euro, probabil si acum facem asta pentru ca nu imi pot inchipui ca pentru orice roman nu e clar ca daca te pui importriva hotilor esti zburat din sistem.

  • Iti dau un singur exemplu moldovene.
   Justitia pesedista pe care o vrei tu este cea care a tegiversat zeci de ani dosarul de trafic de carne vie de la Tandarei desi dosarul venise complet cu toate probele din Anglia. In plus politia recuperase bani si arme.
   Aia sunt judecatorii lasati in pace de clanul PSD. Aia va plac voua.
   Daca Danilet ar fi „salvat” macar un mafiot era si el acceptat de clica Savonea si de voi restul pesedeilor. Daca ar fi luat spaga era deja in CSM.

  • cine e danielet????
   IORGA
   BRATIANU
   EMINESCU
   BUREBISTA
   BRANCUSI
   ANA ASLAN
   ECATERINA TEODOROIU
   …………….
   O RAMA CARE SE CREDE MAGISTRAT
   MAGISTRATUL NU TREBUIE SI NU ARATA CA DANIELET
   MAGISTRATUL E UN MIC DUMNEZEU,,,,

  • CINE SUNT ASTIA DIN CLANUL cozma ? SA IL CHEME PARTIDUL PE ASA ZISUL ministru t toader TRAP GALOP SA-I SCAPE DE PARNAIE ?

   CINE E ghita FUGARUL SA-L CHEME PE ASA ZISUL ministru t toader TRAP GALOP IN serbia SA-I PREIA DOLEANTELE ?

  • Asa-i trebuie dacă se pune cu Mafia bolșevică !

  • Bine că nu mai au bolșevicii un Canal unde să-i ducă la reeducare pe dușmanii poporului.

 2. Justitie romana corupta si libera.

  • Este dovada ca toata justitia (CCR, CSM, ICCJ, Curtile de Apel, Sectia Speciala, Inspectia Judiciara) este controlata de mafia psd si pnl.
   Probabil ca doar UE ne mai poate salva din ghearele acestei mafii.
   Judecatorii corupti de la CCR, CSM, ICCJ, Curtile de Apel trebuie sa fie revocati si arestati, pentru aderare la un grup infractional organizat si pentru pentru abuz in serviciu.

  • Și este foarte bine plătită pentru asta!

  • ACUM VARANII SUNT LINISTITI. AU SI JUSTITIA, ADICA TOATA PUTEREA.

   IAR justitia E ACUM DRESATA. RIDCA PARTIDUL BATUL, HALEI HAP !

 3. Oamenii cinstiți nu au ce căuta în România, o țară cu un popor putred, ticălos, care se gândește numai la hoții.

  • Doar la voi in Transnistria sunt cei mai cinstiti oameni din lume. 😂

  • Fiind PSDist, nu poți să vorbești tu de cinste.

  • Cand a intrat in magistratura, Danilet si-a asumat restrictiile, un judecator aplica legea, asta e jobul lui…conform constitutiei, legile se fac de guvern sau parlament….Un magistrat nu poate fi influencer, nu poate fi ongist, nu poate fi implicat politic…sa nu uitam ca Danilet a fost consilier la Monica Macovei, a intrat in arhivele clasificate si a folosit materialele pentru santaj, unele prin intermediul presei, cand catusele erau prezente la TV in fiecare seara, iar stenogramele umpleau ziarele pro Basescu…oare fondatorii site-ului asta nu au nimic pe constiinta?

  • De gruparea Savonea, care scapă cei mai mari hoți din PSD de pușcărie, nu spui nimic, postac PSDist ce ești.

  • gunoi, gruparea Savonea e la fel de toxica ca gruparea Mateescu (acum au un pact de neagresiune, se pare)…dar nici cu gruparea din jurul lui Parlog, nu imi e rusine…pe mana lui Parlog, care urma sa preia multe functii importante in marile parchete, USR a pierdut guvernarea…Stelica nici nu realizeaza ca era un simplu pion. Pe tine te enerveaza Savonea, dar spune de ce?…lasa ca spun eu, gruparea Parlog, daca reusea sa acapareze marile Parchete, master woke avea drum liber la Cotroceni…eventualii contracandidati erau putin anchetati, nu conteaza daca erau achitati imediat dupa alegeri, la fel ca in cazul Barna, o mica ancheta DNA, atunci cand trebuie….dar ala a fost parte din planul de preluare ostila a USR de catre UM+

  • Strategia PSD e să mintă că sunt toți la fel. Dar nu sunt toți la fel, altfel n-ar fi doar Dănileț pedepsit pentru faptul că nu e ticălos.

   Nu păcălești pe nimeni, psihopat PSDist ce ești.

 4. Păi să se plângă la Sectia Specială.. 🤣

 5. Nu s-au lasat pana nu l-au demolat, ce mizerii comuniste.

 6. trebuie sa fi orb sa nu observi ca barfasii controleaza justitia!

 7. Discutabila părerea privind acest ” copil bolnav”.
  Pare mai curând o boala a unui adult numit ardeleanu . Irecuperabil .

 8. Klaus, esti mandru de ce justitie corecta si eficienta s-a construit sub obladuirea ta?
  Romania ne-educata si esuata!
  Juie Mohannis!

  • PAIN NU L-ATI AUZIT ? A CRESCUT „independenta” JUSTITIEI. L-EA MARIT predoiu VENITURILE CU 40-50% ASA, PENTRU INCEPUT DE AN.

 9. Pai nu-i ăla care se tăvălea pe scările tribunalul că justiția este politizată?!
  Până la urmă l-au dat afară tot ai lui.

 10. Angajez taietor/curatator gard viu din tuia si bucsus ;
  – spargator lemne de foc prin procedeu tip ninja/karate .
  Asiguram publicitate prin intermediul tik-TOACA bisericii din localitate !

 11. Cati postaci platiti probabil din banii nostri! Nu ne mai facem bine !
  Este imposibil sa nu vezi ca este o suspendare politica.

 12. E absolut normal, doar asta e Romania Normală a lui Klaus Iohanis, ma scuzați Klovn Iofunîs.

 13. Nu aveti incredere in justitia din Romania?!

 14. …Danilet va merge la CEDO, iar judecatorii mafioti din Romania se tem sa-si asume raspunderea pt mazilirea lui, de aceea arunca pisica de la unii la altii.
  Oricum, daca dosarul se va judeca la Cluj, Danilet a cam sfeclit-o pt ca sefa Curtii de Apel – Cluj este mizerabila PSD-ista Dana Girbovan.

 15. Din păcate, mizeria din justiția românească nu se dezminte, utilizând toate formele de tergiversare, cu scopul de a distruge un opozant vizibil. Sigur, dacă nu ar exista mafia din justiție, mulți s-ar bucura că i se mai întâmplă și unuia din interiorul sistemului corupt. La finalul epistolei, România va fi condamnată să-i plătească despăgubiri lui Danileț, dar nu din banii mafioților vinovați de abuzurile asupra acestuia. Părerea mea.

 16. In regula. Dupa ce Danilet castiga procesul intentat la CEDO, sa se indrepte impotriva judecatorilor c(a)canari psdisti din CSM ca sa ii plateasca retroactiv salariul. Stiu ca nu e posibil si tot noi o sa platim de la buget retroactiv salariul unui judecator Danilet, fara ca acesta sa presteze de banii astia. Ai zice ca la cat sunt platiti oamenii din CSM, ar trebui sa faca o treaba onesta, dar iata ca indiferent de cati bani arunci in justitie, nu e suficient. C(o)ruptii vor fi c(o)rupti.

  • Nu or sa răspundă de nimic si pentru nimic.
   Procedura este una greoaie si NU ajunge la cei care au luat masura( CSM) , ci la cei care vor fi verificat legalitatea și temeiniciei ei, adică la juzii care se vor pronunta( la un moment dat) asupra suspendării si excluderii.
   Dar, cum ziceam, procedura e greoaie, trece pe la INSPECȚIA judiciara etc etc.
   Trimiterea la Cluj e doar temporara. Căci, dacă e act administrativ judecabil ca orice alt adm, va ajunge si la București, tot la Inalta, dar nu la Completul de 5, ci….la Sectia de Contencios( oare o fi bine🤔, cunoscătorii vor ști de ce formulez intrebarea) unde va primi termen , la cat de plin _ pe bune_ e rolul de dosare, undeva prin toamna lui 2022, in cel mai bun caz. Atunci când se va fi judecat deja acțiunea pe procedura fisciplinara de excludere. Așadar, efectul lasarii lui fără salariu a fost atins, măcar pt un an, asta presupunând ca va câștiga pe fond la Comoletul de 5, ceea ce, hm, rămâne de văzut.Eu bănuiesc ca ii vor înlocui sancțiunea, în cel mai ” fericit” caz, și o va lua de la ” capat”, disciplinar, cu cea de- a treia acțiune, cea cu ONG- ul.

 17. Cei care lucreaza in justitie avocati, judecatori, magistrati fiind mai informati si direct implicati in insanatosira sistemului judiciar etc ar trebui sa fie mai solidari si sa reactioneze mai vehement cand e vorba despre astfel de abuzuri(si acesta e doar unul printre extrem de multe altele). 50 de ani de comunism inca mai au influenta asupra societatii de azi. Maine va putea veni randul lor. Implicandu-se mai vehement, opinia publica ar fi mai informata, solidara si ar avea mai multa incredere in sistemul judiciar din Romania. Acum au suport de la UE din fericire si ar trebui sa profite. Din pacate daca ne uitam la cum sunt facute legile din justitie si cum se aplica ele se vede pe luna ca delicvetii sunt protejati in detrimentul victimelor. Uitati-va numai la faptele din cronica sa vedeti ce pedepse se aplica in Ro si faceti o comparatie cu Spania, Italia, UK etc sau oricare stat civilizat. Sunt multi in Ro gen Ardeleanu care sustin „o justitie” corupta, nefunctionala, ce favorizeaza doar pe cei cu bani, relatii sau cap de porc. Romanii nu au scapat de mentatlitatea fanariota, de aceea e si teren propice pentru AUR(dictatura incultilor). Noi vrem democratie dar fara sa renuntam la metehnele locale, mostenite de secole. Nu cred ca se poate.

 18. @ardelenu
  N ai treaba pe acasa, n ai o familie, prieteni, cunoscuti pe care sa i prostesti?
  Hai omule, dispari!

 19. L-au executat obligandu-l sa intre in politica oare?

 20. nici nu e de mirare, dupa ROMANICA EDUCATA, si STATUL (esuat) DE DREPT e rezolvat

  CSM-savonierele-HOSU-10-AUGUST sunt aici ca USL sa le creasca PENSIILE SPECIALE

 21. SIIJ-ul tău PSDist are 7000 de dosare și a trimis 1 în instanță, șarpe veninos ce ești, milog de partid ce ești.

 22. a meritat-o gunoiul, sa fie exclus…

 23. ,,Judecată” tp Liv- ache.