G4Media.ro

Inspecția judiciară a exercitat acțiunea disciplinară împotriva judecătoarei care l-a achitat pe…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Inspecția judiciară a exercitat acțiunea disciplinară împotriva judecătoarei care l-a achitat pe Vasile Blaga și întârzie de mai bine de un an și jumătate să motiveze sentința / În lipsa motivării nu poate începe apelul

Inspecția judiciară (IJ) a exercitat acțiunea disciplinară împotriva judecătoarei Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul București pentru întârzierea redactării motivărilor în 32 de dosare, printre care cea mai veche fiind sentința de achitare a liderului PNL, Vasile Blaga, din 30 octombrie 2017. În lipsa motivării, procurorii DNA nu pot ataca decizia cu apel.

”Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna judecător Cipariu Monica Claudia, de la Tribunalul Bucureşti, pentru neredactarea hotărârilor judecătoreşti din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. r) teza I din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare.

În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că, la data efectuării cercetării disciplinare, judecătorul mai avea spre motivare 32 de hotărâri în care termenul legal a fost depăşit, dintre care cea mai veche din luna octombrie 2017.

Cu referire la dosarul indicat de dumneavoastră (dosarul lui Vasile Blaga – n.r.), vă confirmăm faptul că acesta a făcut obiectul sesizării din oficiu, inspectorii judiciari constatând că termenul legal de motivare a fost depăşit, în acest caz, cu cel puţin 17 luni”, este răspunul IJ la o solicitare de presă.

Judecătoarea Monica Claudia Cipariu – care a decis achitarea lu Blaga și întârzie acum redactarea motivării – a mai fost sancționată disciplinar, în trecut, tot pentru întârzieri în redactarea motivărilor hotărârilor judecătorești.

În 2015, Secția pentru judecători a CSM a dispus excluderea din magistratură a judecătoarei Cipariu pentru întârzierea redactării a 53 de hotărâri judecătorești, dintre care unele mai vechi de 2 ani.

În 2016 însă, Înalta Curte i-a comutat sancțiunea din excludere din profesie în diminuarea salariului cu 20 % timp de 6 luni.

Acum, judecătoarea Cipariu riscă din nou excluderea din magistratură.

Potrivit legii, magistraţii trebuie să îşi motiveze sentinţele în 30 de zile. Astfel, potrivit articolului 406 din Codul de procedură penală:

Art. 406 Redactarea şi semnarea hotărârii

(1) Hotărârea se redactează în cel mult 30 de zile de la pronunţare.
(2) Hotărârea se redactează de unul dintre judecătorii care au participat la soluţionarea cauzei, în cel mult 30 de zile de la pronunţare, şi se semnează de toţi membrii completului şi de grefier.
(3) Dispozitivul hotărârii trebuie să fie conform cu minuta”.

Au mai fost cazuri când unii judecători au fost sancționați disciplinar pentru că au întârziat redactarea motivărilor.

În 2016, judecătorul Dumitru Paul Dumitrescu de la Judecătoria Târgu Mureş a fost sancţionat cu avertisment de CSM pentru nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privitoare la soluţionarea cu celeritate a cauzelor ori întârzierea repetată în efectuarea lucrărilor, din motive imputabile.

Potrivit Inspecţiei Judiciare, judecătorul ar fi depăşit cu până la 220 de zile termenul legal de redactare a unor hotărâri penale şi ar fi amânat în mod repetat pronunţarea.

În 2011, o judecătoare din Cornetu a fost exclusă din magistratură de CSM pentru neredactarea în termenul legal a 489 de hotărâri. Instanţa supremă a decis însă comutarea sancţiunii în diminuarea salariului cu 15%.
Acuzațiile aduse de DNA lui Vasile Blaga în dosarul în care a fost achitat de judecătoarea Cipariu.

Acuzațiile DNA. Potrivit rechizitoriului, fostul lider PDL Vasile Blaga, actual candidat la europarlamentare din partea PNL, este acuzat că a primit o mită de 700.000 de euro ca să îl ajute pe omul de afaceri Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys să câștige contracte cu Transelectrica și Transgaz.

Dosarul a fost instrumentat de celebrul fost procuror DNA Mircea Negulescu zis Portocală. Blaga a fost achitat, deși Negulescu a venit cu două denunțuri, al lui Gheorghe Ștefan zis Pinalti și al lui Horațiu Berdilă de la compania IT Romsys.

De altfel, Pinalti a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției și a primit 3 ani de închisoare după ce a recunoscut că a intermediat partea cea mai consistentă, de 500.000 de euro, din mita totală de 700.000 de euro pe care ar fi primit-o Blaga de la Berdilă.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

20 comentarii

 1. Uite! Un miracol! Inspectia Judiciara a facut un lucru bun!

  Probabil, oamenii raspunzatori vor fi dati afara, PSD nu tolereaza competenta.

  • Păcat că nu s-a sesizat nimeni in cazul căcatului de Vilcov, în mod normal ăla trebuia să fie la bulău nu în Guvern făcând rahatul praf cu OUG-uri inepte.

   #sieuvotez #farapenali

 2. Un broskoi caruia ii place politika. Vrea binele poporului don vasile !
  Hai USR!

 3. la ce „salarii de mizerie” au magistratii, de ce ar munci mai mult. JUSTITIA e parte a statului politisto-mafiot si cel dinâi apărător al lui. Avem o Justitie corupta in frunte cu institutia numita CCR, unde avem corupti, nulitati profesionale, carieristi, ex turnatori la securitate, fosti activisti pcr, ocmplici al grupurilor infractionale etc.

 4. Cum dom’le, neprihanitu’ asta din poza, vasnic candidat PNL la europarlamentare, sa fi luat mita?! Imposibil dom’le, nu pune PNLu’ asa ciurucuri pe lista, ei nu sunt PSD! 😆

  ### ### ### ###

  Dl. Ionescu, va rog sa compuneti articole documentate. Respectiv sa cautati in Codul de Procedura Penala si sanctiunea in caz ca nu se redacteaza motivarea in 30 de zile. Cautati bine de tot, pentru ca … uite-o nu-i! Asadar nu „Potrivit legii, magistraţii trebuie să îşi motiveze sentinţele în 30 de zile”, ci „magistratii ar trebui” .

  Poate politicienii noi, sa schimbe situatia. Desi la gradul de incarcare a instantelor (nu ca le-as plange de mila! Si-au asumat, ca nu e de ieri de azi treaba asta), mi-e greu sa cred ca ar putea sa-i penalizeze in a 31-a zi, ca n-ar scapa nici cei mai constiinciosi nepenalizati. Si uite asa ajunge justitiabilul sa astepte cu anii sa se termine procesul, alti ani sa primeasca motivarea …
  Cum s-ar zice, stat de drept functional. Pe hartie.

  • PNL e mort, putrezește langa Pntcd, fie-le țărână ușoară. Așa cum lumea se amăgește votând Alde, la fel ne mințim că avem dreapta prin PNL.
   Apropo, de groparul Antonescu se mai aude ceva?

   #sieuvotez #farapenali

 5. Un căcat portocaliu!

  Lasă dom’le nu fi trist, poate refaceți in închisoare echipa: Base, Nuti, Videanu, Vilcov și Dragnea (pentru necunoscători, marinelu i-a lansat și pe ăștia 2), Boc care-i mic și nu știe nimic, Taricelu, etc. Ați fost așa de mulți dobitoci ticăloși, încât nu ne mai amintim de toți!
  Uite aveți noroc: va pregătește Măzărichea terenul, va face un carnaval de bun venit cu niste care alegorice plus că a mai trecut și jiji pe acolo, a dat cu var, poate a mai cârpit ceva pe la băi, e de bine.
  In plus aveți exemplul porcea: Nuti poate te lasă base grea în vreo vizita extraconjugala și ieșiti amândoi mai repede!

  #sieuvotez #farapenali

 6. I se rupe tanti iese si ea la pensie

  • Da, așa este, sunt prea multe portițe/chichițe in justiție!

   Un partid care vrea sa câștige alegerile este obligatoriu să aibă un plan de asanare a mlastinei legislative.

   #sieuvotez #farapenali

  • gicule chiar aveam nevoie sa imi dea dreptate un rahat de postac ca tine…:)

  • Nicoletooooo, luptă-te fă cu ideile, nu cu omu, bre! 💡

  • Doamna Nicoleta, va rog să mă iertați daca v-am jignit…și să vă iasă dumneavoastră de 10 ori mai mult decât îmi iese mie din comentarii, adică un zero barat * 10! Nu sunt afiliat, plătit, etc de vreun partid, sunt doar satul de ceea ce se întâmplă din ’46.

  • mr. gicu esti prezent la comentarii de dimineata pana seara, o iei asa usor dupa cafea de dimineata si o tii luuunga toata ziua, du-te bah handralaule la munca nu mai sta cu mana intinsa la politruci.

 7. Suntem in campanie asa ca nu comentez nimic despre ce a facut X sau Y din opozitie . Astept pana pe 27 . Pana atunci tinta este doborarea PSD-ului .

  • Totuși este important și cine din opoziție va avea un cuvânt de spus la Bruxelles, nu trebuie să trimitem corupți de-ale Severin.

   #sieuvotez #farapenali

 8. ba, da cum Doamne iarta-ma!?!?!
  Deci pedepsim denuntatorul si scapam luarea de mita? Ala ia 3 ani ca isi recunoaste vinovatia si astalalt e liber? Ai impresia ca esti intr-un film prost.

  • Un film pentru prosti, regizat de niste șmecheri. Problema nu este scenariul grețos ci publicul care cere supliment de rahat cu perje și care este convins că nu e loc de mai bine ci doar de mai rau.

   Trebuie sa punem capăt minciunii și ticăloșiei la vot!

   #sieuvotez #farapenali

 9. cine nu e in nomenklatura este doar scalv. sclav pe plantatia tericenilor si dragneilor.
  asta e singura ratiune pentru care partidul ii tine in viata. sa ii hraneasca bine pe ei si puradei.

 10. Dupa 30 de ani ne-am intors la vorba lui Dinescu…Ce interese il mana pe Rares Bogdan de a ajuns sa tina pelerina talharilor PNL.

 11. Alo, seful IJ are teza de doctorat dela Academia de politie plagiata( a aprut acum cateva luni in presa) Cum este tinut in fruntea IJ , o persoana acuzata de furt intelectual?