G4Media.ro

INSP a șters de pe site graficul cu noile variante de coronavirus…

Sursa: Raport INSP

INSP a șters de pe site graficul cu noile variante de coronavirus care circulă în România / Raportul modificat cuprinde exclusiv tulpina Delta / UPDATE Precizările INSP

Institutul Național de Sănătate Publică (INSP) a șters de pe site graficul cu noile variante de coronavirus care circulă în România, iar raportul modificat cuprinde exclusiv tulpina Delta.

 • UPDATE Ora 18.15: INSP a precizat, la solicitarea jurnaliștilor, că datele au fost actualizate având în vedere că celelalte tulpini care circulă sunt incluse în varianta Delta: „Aceste date au fost actualizate pentru saptamana 45 având în vedere faptul că celelalte variante de tulpini virale care au fost identificate la secvențiere, conform noilor informații obținute de la specialiștii de laborator, sunt incluse în varianta delta. Actualizarea a fost efectuată odată cu publicarea raportului pentru săptămâna 46. Facem precizarea că Delta Plus este o subtulpină a variantei Delta și datele sunt transmise de laboratoare către INSP împreună cu cele privind alte subtulpini Delta, ca total, fără a fi evidențiate separat. Menționăm că, potrivit clasificării ECDC, această subtulpină nu este o variantă de îngrijorare (voc), ci doar o variantă de interes, de aceea nu se raportează separat”.

Cel puțin nouă variante ale coronavirusului cu diverse mutații circulă intens în România, iar în săptămâna 8-14 noiembrie 20% din rezultatele la secvențierile făcute au fost cu aceste tulpini, potrivit informațiilor furnizate de Institutul Național de Sănătate Publică (INSP), în 18 noiembrie, la solicitarea G4Media.ro.

Ulterior publicării articolului, INSP a modificat raportul săptămânal referitor la variantele SARS-CoV-2 care determină îngrijorare pentru perioada 8-14 noiembrie (săptămâna 45). INSP a șters graficul în care 20% dintre rezultatele la secvențieri în săptămâna respectivă au fost cu alte variante în afară de Delta și l-a înlocuit cu un grafic în care 100% din rezultele secvențierilor sunt cu Delta.

Cum arăta graficul în varianta inițială: celelalte variante identificate, marcate cu galben în ultima coloană

 

Sursa: Raport INSP

Cum arată graficul în varianta modificată: au dispărut variantele marcate cu galben pe ultima coloană

Sursa: Raportul INSP modificat

Amintim că în urma unei solicitări G4Media.ro, INSP a transmis că „celelalte variante detectate in urma secventierilor din saptamana 45 au fost AY103, AY39, AY4, AY42, AY43, AY44, AY46, AY52, AY98”.

AY este o sublinie a coronavirusului tot din tulpina Delta, urmărită mai ales în Marea Britanie, pentru că ar putea oferi posibile avantaje virusului pentru supraviețuire. Una dintre variante, AY.4.2, derivată din AY.4, a fost deja supranumită „Delta plus” și este monitorizată atent în Marea Britanie.

Centrul European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (ECDC) a clasificat deja mutația AY.4.2 drept „variantă de interes”, adică variantă care nu este încă îngrijorătoare, dar care trebuie urmărită.

De altfel, în platforma GISAID, în care transmit toate țările rezultatele la secvențieri, România raportează de câteva luni cazuri identificate cu „Delta plus” (AY.4.2.).

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. cum era cu sursele oficiale?!
  :))))))))))))))))))))))))

  • Oficial mi-e bine!
   Răspândirea de informații false e fapta penala parca…
   E posibil însă ca în România sa înceapă sa circule variante mai noi care însă să nu fie neapărat mai contagioase sau mai patogene. De fapt cam asta e tendința naturala a coronavirusurilor. În cele din urma vor se autoelimina.

 2. Asta face parte din pregătirea valului 5. Prin negarea variantelor delta plus acestea încetează să existe.

 3. Reincepe epoca USL, cu masluiri de cifre pe fatza, ca sa nu stie populatia decat ce vor guvernantii!

 4. Ticalosii de la g4 media voi nu crapati odata cu borfasii? Porcilor de ce nu publicati comentariile si aplicati cenzura? Ati schimbat stapanii?

  • Te superi degeaba. E publicația lor, pot face ce vor.

 5. N-ati vazut nimic, tovarasi! Daca partidul va arata 4 degete si va spune ca sunt 5, trebuie sa vedeti 5! (era o faza din „1984”).

 6. Daca ii poți acuza de ceva pe cei de la INSP este vorba doar de prostie si incompetenta cronice.

 7. Iata cum ne este prezentat „adevărul” de către autorități. Statisticile oficiale sunt făcute din pix, după cum se dictează de sus. De fapt nimic nou. Asta este o moștenire rămasă din acele vremuri pe care le consideram apuse.
  ALOOO !!! Nu se autosesizează nimeni ?

 8. …cine ? … , e doar ei

 9. ERA TICALOSILOR!
  Marin Preda