G4Media.ro

Înotătorii transsexuali nu vor putea participa la competițiile feminine dacă au trecut…

Sursa foto: Universitatea Suceava

Înotătorii transsexuali nu vor putea participa la competițiile feminine dacă au trecut prin pubertatea masculină

Federația internațională de natație a decis să interzică participarea sportivilor transsexuali în competițiile feminine de elită dacă aceștia au trecut prin orice stadiu al procesului de pubertate masculină, potrivit BBC.

De asemenea, Fina va crea o categorie „open” la competiții pentru înotătorii a căror identitate de gen este diferită de sexul lor la naștere.

Noua politică, care a fost aprobată cu 71% din voturile celor 152 de membri Fina, a fost descrisă ca fiind „doar un prim pas spre o incluziune completă” pentru sportivii transsexuali.

Documentul de politică de 34 de pagini spune că sportivii transsexuali de la bărbat la femeie pot concura la categoria feminină doar „cu condiția să nu fi experimentat nicio parte a pubertății masculine dincolo de stadiul Tanner 2 [care marchează începutul dezvoltării fizice]”.

Decizia a fost luată în timpul unui congres general extraordinar la Campionatele Mondiale în curs de desfășurare de la Budapesta.

Aceasta înseamnă că înotătoarea universitară americană transsexuală Lia Thomas, care și-a exprimat dorința de a concura pentru un loc la Jocurile Olimpice, va fi blocată să participe la categoria feminină.

„Abordarea Fina în elaborarea acestei politici a fost cuprinzătoare, bazată pe știință și incluzivă și, important, abordarea Fina a pus accentul pe corectitudinea competițională”, a declarat Brent Nowicki, directorul executiv al organismului de conducere.

Președintele Fina, Husain Al-Musallam, a declarat că organizația a încercat să „protejeze drepturile sportivilor noștri de a concura”, dar și „să protejeze corectitudinea competițională”.

„Athlete Ally” – un grup de susținere LGBT, a calificat noua politică drept „discriminatorie” și „dăunătoare”.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

12 comentarii

 1. Corect. Să organizeze separat o competiție pt trans , meta , cei care si-au schimbat sexul etc. Nu aduci la o competiție feminină un bărbat care a devenit peste noapte femeie ( metaforă ) !

 2. discriminare!!

  • Discriminare naturala!

  • discriminarea era invers! daca ii lasa. ajungeai in 2-3 ani ca toate concursurile sa fie castigate de barbati cu tate. daca ai pasarele in cap, ramai la barbati cu concursurile. nu te baga unde e mai usor, ca apoi sa te lauzi.

  • E vorba de persoane care au ales calea respectiva. Si gresit si-au închipuit ca exista doar aspecte pozitive. In orice schimbare apar si dezavantaje.

 3. Foarte corect , sa se faca concursuri pentru TS.

 4. Asa este corect sa aiba concursurile lor separate si sa se uite cine considera. Asa nu este discriminata sau dezavantajata nicio parte.

 5. Corect!Daca tot au vrut al treilea gen să concureze la genul lor.Nu te bagi ditamai bărbatul în competițiile feminine.Precis cei care au fost femei și s- au făcut bărbați nu concurează la masculin.

  • evident ca nu se baga. ca ar fi ciuca batailor. si e firesc. faptu ca te-ai facut opusul nu inseamna ca e si cum te-ai nascut asa, diferente tot sunt.

 6. E incredibil ce probleme se discuta într-o lume devastata de sărăcie, războaie, poluare și boli psihice.