G4Media.ro

Iniţiativa România cere Departamentului de Stat al SUA să îi suspende viza…

Liviu Dragnea la Inalta Curte. Foto: InquamPhotos / Octav Ganea

Iniţiativa România cere Departamentului de Stat al SUA să îi suspende viza lui Liviu Dragnea

Mișcarea civică Inițiativa România a cerut printr-o adresă oficială Departamentului de Stat al SUA să îi suspende viza lui Liviu Dragnea şi să îi aplice interdicția de a intra pe teritoriul Statelor Unite, potrivit unui comunicat de presă. Iniţiativa România îşi fundamentează cererea pe un Decret din 2014 al Preşedintelui SUA care face referire la impactul corupţiei asupra intereselor SUA. Iniţiativa România arată că şeful PSD a fost condamnat definitiv în dosarul Referendumul şi mai este trimis în judecată sau cercetat penal în alte patru dosare de corupţie.

Departamentul de Stat al SUA i-a retras viza lui Adrian Năstase în 2012, după ce fostul premier a fost condamnat înr-un dosar de corupţie referitor la campania electorală din 2004.

Mişcarea civică se referă la Decretul 7750 din 12 ianuarie 2014.

„Având în vedere <<efectele profund negative pe care corupția instituțiilor publice le are asupra eforturilor Statelor Unite de a promova securitatea și de a consolida instituțiile democratice și sistemul pieței libere>>, precum și <<importanța pe care Statele Unite și comunitatea internațională o acordă luptei împotriva corupției>>, intrarea pe teritoriul american se suspendă în cazul demnitarilor ale căror fapte de <<delapidare a banilor publici sau de amestec în procedurile judiciare, electorale sau alte proceduri publice au efecte negative serioase asupra intereselor naționale ale Statelor Unite>>”, arată Iniţiativa România în comunicatul citat.

Decretul prezidențial 7750 definește efectele negative serioase asupra intereselor naționale ale Statelor Unite astfel: consecințe asupra “activității economice internaționale ale companiilor americane, obiectivelor SUA de asistență externă, securității SUA în fața infracționalității transnaționale și terorismului, sau asupra stabilității națiunilor și instituțiilor democratice”, mai scrie Iniţiativa România în comunicat.

Mişcarea civică susţine că „Liviu Dragnea îndeplinește integral criteriile prevăzute de Decretul 7750, fiind condamnat, trimis în judecată sau cercetat penal în 4 dosare (3 în România și unul în Brazilia) pentru fapte penale privind fraude electorale, fraudă cu fonduri publice europene, spălare de bani sau abuz în serviciu. De asemenea, domnul Liviu Dragnea este inițiatorul unei ofensive începute în ianuarie 2017 împotriva statului de drept și justiției independente, care pune în pericol atât stabilitatea Românei și a instituțiilor democratice, cât și investigarea infracționalității transnaționale, în special corupția transfrontalieră și terorismul”.

„Liviu Dragnea a devenit un pericol grav și iminent la adresa democrației, statului de drept, securității României și a aliaților noștri din UE și NATO, iar acesta trebuie să primească un semnal clar că România trebuie să rămână pe un drum democratic și că parteneriatul strategic cu State Unite se bazează pe valori democratice comune și pe respectarea deplină a standardelor statului de drept. Deturnarea parcursului european și euro-atlantic al României de către un inculpat cu interese penale împotriva intereselor a peste 20 de milioane de cetățeni români trebuie să-și găsească un răspuns fără echivoc și definitiv, atât în România, cât și în afara ei”, arată Mişcarea Iniţiativa România.

Mişcarea Iniţiativa România este o organizaţie care militează pentru respectarea statului de drept şi a valorilor democratice. A fost fondată de activişti şi foşti ziarişti, printre care se numără Roxana Dascălu, Mihai Poliţeanu, Alin Luchian, Elena Ghioc, Mircea Şerdin, Mădălina Botoran, Eduard Dumitrache, Răzvan Popescu.

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

 1. Foarte bine procedati.
  Insistati la orice nivel in USA pentru a-l refuza pe acest draCnea .
  Genul asta de antiromani trebuie judecati pentru GENOCID ASUPRA ROMANILOR SI EXECUTATI IN PIATA PUBLICA , fara a tine cont de UE. Aici NUMAI ASA SE RESTBILESTE ORDINEA FIREASCA. ROMANII INTELEG TOTAL GRESIT „democratia” , NU AU FOST SI NU SUNT EDUCATI IN ACEST SENS.
  va spune asta un pensionar care NU a incalcat legea si nici NU a furat 1(unu) leu in viata lui.
  CLAR ?

 2. Pai Daddy are viza de Teleorman. Asta nu i-o ia nimeni. Speram ca in curand sa aiba viza de Jilava sau Rahova pe viata, sa macar vreo 15 anisori.

 3. Felicitari !In sfarsit o organizatie care iese din letargie si -i aminteste d-lui Liviu Dragnea ca nu este „nemuritor” .Asa a crezut si Nero , doar ca nu a avut viclenia necesara!?

 4. Cred ca nu se asteapta nimeni la o reactie oficiala din partea Casei Albe fata de aceasta solicitare venita din partea unei miscari civice din Romania.
  Dar, mai mult ca sigur ca randurile respective vor fi citite si de cine trebuie.
  Un semnal de alarma binevenit!

 5. Scrisoarea mi se pare demna de lauda. Felicitari initiatorilor. Este o proba ca actiunea civica nu a disparut din Romania si poate fi o sursa de inspiratie si pentru altii. Cat despre interdictie, nu stiu daca se va produce. Lumea merge in baza realpolitik-ul in care si cele mai negre si manjite personaje servesc ,in anumite imprejuraru, anumitor scopuri ale celor puternici. Sa nu ne amagim. SUA nu sunt doar statuia libertatii, principii democratice si moralitate absoluta. Probabil ca nu-i vor retrage lui LD viza dar nici nu-i vor acorda atentia si onorurile la care acesta spera. In fond daca are bani de cheltuit in SUA (si probabil are), acestia vor fi chiar bucurosi sa-l primeasca la cumparaturi sau prin cazinouri, ca un social democrat ce se respecta. Si , de ce nu, poate sa-si cumpere si o casuta de vacanta prin Florida .