G4Media.ro

Inițiativă PSD: Copiii majori au obligația să plătească pensie de întreținere părinților,…

Inițiativă PSD: Copiii majori au obligația să plătească pensie de întreținere părinților, bunicilor și străbunicilor. Refuzul constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani

Deputatul PSD, Dumitru Gherman, a depus la Parlament o inițiativă legislativă prin care copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină material, prin plata unei pensii, părinții, părinții vitregi, bunicii și străbunicii, refuzul de a face acest lucru constituind infracțiune și pedepsindu-se cu închisoare de la șase luni la 3 ani sau amendă.

Proiectul a fost semnat de alți 73 de senatori și deputați PSD și unul de la minorități.

Potrivit inițiativei legislative:

 • Copiii majori apți de muncă sunt obligați să-și întrețină și să-și îngrijească părinții inapți de muncă, aflați în dificultate, necesitând sprijin material (art. 7, alin. 2)
 • Dacă nu există un contract scris, ori testament, privind întreținerea părinților (…) problema achitării pensiei de întreținere de către copiii majori se soluționează pe cale amiabilă între părți (art. 7, alin. 3)
 • Cuantumul pensiei de întreținere se stabilește de instanța judecătorească într-o sumă bănească fixă plătită lunar, ținându-se cont de starea materială și familială a părinților și a copiilor, precum și de alte împrejurări relevante (art. 7, alin. 4)
 • Cuantumul întreținerii datorate de copii pentru părinții lor, împreună cu întreținerea datorată altor persoane (…) nu poate depăși o cincime din venitul net lunar (art. 7, alin. 8)
 • Părinții vitregi inapți de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii lor de către copiii lor firești, au dreptul la întreținere de la copiii vitregi majori apți de muncă (art. 8)
 • Bunicii / străbunicii inapți de muncă, care necesită sprijin material, în imposibilitatea întreținerii de către copii, au dreptul la întreținere de la nepoții majori apți de muncă (art. 9 și 10)
 • Fapta unei persoane care încalcă cu vinovăție prevederile legi constituie infracțiune și se sancționează conform dispozițiilor art. 305 din Codul penal (n. red. art 305 din veciul Cod penal a devenit art. 378 din noul Cod penal)

Articolul 378 din Codul penal:

 • Abandonul de familie
  • (1) Săvârşirea de către persoana care are obligaţia legală de întreţinere, faţă de cel îndreptăţit la întreţinere, a uneia dintre următoarele fapte:
   • a) părăsirea, alungarea sau lăsarea fără ajutor, expunându-l la suferinţe fizice sau morale;
   • b) neîndeplinirea, cu rea-credinţă, a obligaţiei de întreţinere prevăzute de lege;
   • c) neplata, cu rea-credinţă, timp de 3 luni, a pensiei de întreţinere stabilite pe cale judecătorească, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Explicațiile inițiatorilor:

 • ”necesitatea unui astfel de demers s-a născut din analiza contextului actual în care se află societatea românească, în care familia – ca nucleu de bază al societății – este supusă unor profunde și nedorite perturbații asupra unității și solidarității necesare asigurării existenței și continuității în spațiul național românesc”
 • ”marea migrațiune a forței de muncă tinere din România, spre state din vestul Europei (…) are impact economic, social și uman incalculabil, efectele negative încep deja să se manifeste, cu deosebire asupra persoanelor vârstnice, aflate la capăt de drum, fără putere și, în cele mai multe cazuri, bolnave și lipsite de sprijinul și afecțiunea copiilor sau a nepoților”

Citiți integral:

Foto: Deputatul PSD Dumitru Gherman, inițiatorul legii / Sursa: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

119 comentarii

 1. Acum intelegeti de ce PSD nu poate in veci guverna aceasta tara?

  Sau ati ramas fraieri si nu votati impotriva PSD?

  • Proiectul de lege e scris de pe vremea cand draknea mai era in libertate (Cititi ultima pagina din proiect).

   E un proiect scris pe genunchi, foloseste sintagma „dispun de mijloace suficiente”.

   Ce fel de mijloace ?

   Ce inseamna „suficient” ?

   Art 8 face trimitere la … Art 8 -(definitie circulara)

  • XClink mănânci kkt ca de obicei.
   Problema obligatiei de întreținere dintre copii și părinți sau dintre soți, a existat dindotdeauna,reglementată în Codul Civil, instanțele pronunțând hotărări judecătoresti de gen inca pe vremea când tu nu știai să citești(nu ca acuma ai fi vreun Shakespeare!!).
   Deci…mai du-te-n „pușca” mea cu explicațiile tale, cu Gherman și cu Draknea cu tot.
   N-ati inventat voi apa caldă bre, trolache.

 2. PSD transfera cu forta povara pensiei direct in spatele celor ce muncesc! Incredibil! Chestia cu parintii, oricat vi s-ar parea de urat, e la decizia fiecaruia. Sigur ca in principiu, tuturor de pasa de parinti, dar sunt cazuri in care s-a luat bataie si abuz 18 ani – si acuma esti obligat sa intretii abuzatorul. No way! Jenant.

  E treaba statului sa mentina si sa reformeze daca e cazul, sistemul de pensii astfel incat nimeni sa nu stea in spinarea altuia.

  Chestia asta e penibila.

  • Exact asta si e! In loc sa le faca pensionarilor un trai decent cu un sistem bine pus la punct de asistenta sociala si medicala (niste asezaminte decente, in care batranul sa se retraga daca nu se mai poate ingriji singur contra pensia pe care i-o da statul, evident), ei ar vrea sa oblige adultii apti de munca sa isi asume si grija materiala a parintilor dupa ce o au pe cea a copiilor!

  • Adica daca nu platesc pensie alcoolicului care si-a abuzat familia toata viata fac puscarie? Bine PSD!

  • Pai si care e problema? Avem de unde da. Avem salarii mai mari ca nemtii, crestere economica stelara, comune de invidiat,etc. Totul merge struna. Bezna mintii.

  • Exact la asta m-am gândit. Că va trebui să îmi întrețin unul din părinți care a fost abuzator sub presiunea unei legi…

 3. foameeee de bani…

 4. de unde sa mai fie bani pentru poulime ?
  dorneanu si tudorel iau intr-o luna cat toate pensiile dintr-o comuna

 5. Practic PSD recunoaste ca nu mai au bani de Pensii pentru bunici si parintii nostrii si inventeaza taxe pentru persoanele active ca sa aiba ce le da pensionarilor.
  Hotii dracului ! M_ie PSD !!!

  • Da, se pare ca asta este scopul legii. Sunt din ce in ce mai convins e ca actuala guvernare doreste prabusirea economica a tarii. Nu o fac din prostie cum zic unii si altii, o fac intenționat. La comanda cui…vezi codul administrativ in ceea ce priveste limba maghiara, „doleanța” UDMR-ului.

 6. mi am facut niste calcule acum, asa rapid, si daca scad ratele, cheltuielile de bloc si 20% cat ar veni, as ramane fix cu 1100 lei..bine, eu nu am luat in calcul chelt pt mancare, haine sau chestii in casa

 7. Ai dracuuu, nu mai aveti bani de pensii, spurcaciunilor. Chiar m-am enervat. Copilul meu a fost fortat sa plece din cauza voastra, javre ordinare. Un loc de munca in romania nu il ocupi decat prin pile si relatii si banii, multi bani. ASIGURATI LOCURI DE MUNCA BINE PLATITE COPIILOR NOSTRI, CA SA NE POATA INTRETINE, IAR NOUA PENSII DECENTE. NU PENSII SPECIALE JAVRELOR CARE NU FAC NIMIC SPECIAL, ADICA FAC, STAU DEGEABA SI HALESC BUGETUL HRANIT DIN MUNCA NOASTRA GREA, IN LOC CE VOI VA PLIMBATI PIPITELE SI VA FACETI CASE DE NU LE MAI DATI DE FUND. TOTI COPIII ASA ZISILOR DEMNITARI OCUPA FUNCTII NEMERITATE… AIA SA NE INGRIJEASCA PE NOI. Din cauza asta pleaca copiii nostri. V-as blestema, dar nu imi sta in caracter.

  • Asa ne trebuie daca nu iesim in strada. Nu cumva sa ne stricam vreo seara de terasa, weekendul la mare sau la munte sau concediul. Lasa sa ne-o traga de tot!

  • Da’ iesi in p#la mea in strada! De ce nu iesi?
   Te dai cu c#r#’ de pamant ca nu ies „ailalti”, ba le faci si observatie, ca de-aia nu merge tara, dar TU nu-ti misti lesul in strada! Astepti sa iasa altii, ca tu nu stii unde-i Prefectura sau alta institutie oficiala din orasul tau, tre’ sa iasa neaparat altii…!

   Mai du-te-n spanac cu „de ce nu ies altii”.
   Vrei sa faci ceva? Iesi tu primul, si dupa aia fa gat ca esti singur!

  • Pentru Radulescu Marcel.

 8. Asa rezolva PSD-ul atunci cand nu vor mai fi bani de pensii?
  Apoi obligatia legala de intretinere exista inca de la adoptarea Codului Civil din 1864. Obligatia legala de intretinere (obligatie civila) este atunci cand cel aflat in nevoie NU ARE VENITURI si NU POATE MUNCI. Suntem in prezenta unei brogari implicite a unei prevederi foarte logice si onorabile din Codul Civil?
  Aici zice ca ai dreptul la pensie de intretinere daca esti „in dificultate”. Adica daca Ciorbea are pensie de 50.000 lei si rata la banca de 100.000 lei inseamna ca este in dificultate,nu? Si are dreptul la pensie de intretinere

 9. Si daca „majorul”are propria familie si eventual trei copii,unul cu handicap,rata la banca..,de unde sa intretina bunicii,strabunicii…,care la randul lor au muncit in tara asta,se presupune,bunicii si strabunicii sa fie intretinuti din conturile coruptilor psd-isti,sunt oricum dusi cu pluta toti cei de sub flamura rosie,trebuie sa plece !!!

  • DA DAR AM MUCIT 40 DE ANI NE INTRERUPTI SI AM 80 DE ANI AR TREBUI SA NE AJUNG PENSILE SI COPI SI NEPOTI AR TREBUI SA SE GASEASCA LOCURI DE MUNCA NU SA MAI FIE AJUTATI DE BUNICI SI PARINTI ,

 10. sa ne intretinem batranii. foarte bine.
  dar mai intai trebuie sa platim pensiile speciale ale prea cistitilor partidului si securitatii.

 11. Asta este o chestie privata si nu ceva unde statul are dreptul sa se bage. Cand credeai ca psdistii sunt cei mai prostii…devin si mai prosti!

  • Imbecilii ăștia de psdisti sunt in ultimul hal – dupa ce au alungat din țară peste 20% din tineri, vor sa ii oblige sa cotizeze in locul statului, ca sa aiba ei de unde sa fure; sa stea liniștiți – marea lor majoritate au grija de parinti si de bunici mult mai mult decât jigodiile de politicieni. Numai o minte de hoț, poate sa emită o asemenea bașină de propunere, care poate ca suna ok prin sec XIX, cand Statele si bugetele centrale erau o glumă – dupa mintea clocita a PSD ar fi ok sa ne intoarcem inclusiv in epoca de piatra.
   Parerea mea sinceră este ca cineva cu înțelepciune „rabinica” ii învață – dupa decizia extrem de gravă de ieri a CCR, care trebuia sa cutremure societatea, au făcut o mega-diversiune : probabil mai au la sertar vreo alte 5-10 asemenea „bombe” pregatite a fi detonate atunci cand vor sa schimbe dezbaterea publică.

  • Nu vreti voi inteligentii din parlament sa gasiti solutii si sa ridicati urgent tot ce-ati daramat ? Fabrici, cambinate si sa se intoarca toti romanii acasa , dupa ce su vazut cum sunt respectati ptr munca lor . Sa va vad atunci cum va descurcati , ca romanul si-a schimbat mentalitatea ! Si o sa ne intretinem parintii , dar nu cred ca voi mai pupati pensiile speciale ! 1907 scrie pe voi !

 12. Ei si-au tras salarii nesimtite si pensii speciale din banii nostri iar beizadelelor le asigura tot din banii nostri posturii banoase la sparlament si la firmele lor facute tot cu bani publici,parazitii dracului! Au tupeul sa ameninte cu inchisoarea tinerii daca nu respecta legile facute de ei ,niste slugi puse de sefii lor,borfasi cu dosare grele sa ii scape de puscarie!

 13. Tot copiii și nepoții trebuie sa le plătească pensia, după ce i-ați îndatorat deja pe zeci de ani, la dobânzi mai mari decât o țară în faliment!
  Ce urmează, să îi obligați să vă plăreasca a doua pensie specială, pe lângă cele multe pe care le încasați?!?
  Să le luați taxa de protecție, voi și plozii puși în diverse funcții ( cum cerea pițipoanca lui Daea sa se facă chetă pt a pleca în vacanță?)
  NESIMȚITILOR!
  Daca părinții votează PSD și distrug viitorul copiilor și nepoților, daca părinții se cearta la cuțite cu copiii și nu se gândesc la viitorul lor ( preferă PSD în loc de proprii copii), nu țin cont de ce vor copiii, de ce sa fie obligați?
  Copiii și nepoții sunt obligați să întrețină pensionarii obișnuiți,în timp ce voi tocmai ce v-ați făcut pensii speciale nesimțite, pe care tot generațiile tinere le plătesc.
  Asta în timp ce voi, borfașilor, nu lăsați nimic copiilor și nepoților, nimic! Toate infrastructura distrusă și lăsată în paragină, plus datorii imense!
  Lăcuste nesimțite!

 14. Pai daca vor cu adevarat revolutie,o sa o aiba,cu initiative de-astea vor ajunge sa -si caute de lucru in alta parte,nu in parlament !La vot,sa nu mai ramana nimic din partidul asta de mafioti,sugative de bani publici!

 15. urmeaza legea „Infiaza un Politician de la PSD ALDE”

  • Pai deja ne-au obligat sa-i infiem,salariile alea si pensiile din ce bani si le-au tras?

  • pensiile speciale sunt din legea „cotizeaza si tu la gusa si burta parlamentarului si a primarului”
   apoi „infierea” apare cumva natural

 16. O incununare logica a ceea ce reprezinta psd. E de fapt filozofia de viata a epocilor trecute, cu 10 copii la fiecare cuplu, toti facuti pentru a fi sprijin la batrinete (macar 10 pentru ca o treime mureau asa ca trebuia sa mai ramina citiva). Asta e si psd, lumea trecuta, trecutul care se lasa greu dus.
  Inca o data, cum spunea barbosul: sa ne despartim de trecut rizind! Desigur, nici citeva injuraturi nu strica.

  • Cand eram mic si ii ceream un ban lu` tata imi zicea: „La munca. Nu la intins mana”. Si acum sa nu pot sa-i dau replica ca ajung la parnaie.

 17. Informatie de ultim moment: PSD-ul se gandeste la un proiect de lege prin care sa-i limiteze din atributii Sfantului Petru si sa-si trimita astfel membrii si simpatizantii direct la cazan…
  PS. Va rog sa evitati imbulzeala pe tobogan…!

 18. Oricum chestia asta era prevazuta in codul civil… Acum, in disperare, au bagat-o la penal ! COPII DIN ROMANIA, VA DAU UN SFAT PRETIOS: DATI-VA IN JUDECATA PARINTII CA V-AU NASCUT , FARA SA VA CEARA VOIE, IN ROMANIA, TARA HOTILOR, CURVELOR SI INTERLOPILOR. CERETI SA FITI DEZMOSTENITI (CA ORICUM, DACA NU SUNTETI BEIZADELE, MARE LUCRU NU PRIMITI), SI DESPAGUBITI PENTRU CA NU AVETI UN TRAI CA CEI DIN AMERICA, GERMANIA, ELVETIA ETC. DEZBINA SI CUCERESTE ! ASTA E DEVIZA PSD!

  • @nico Gresit, in codul civil este cu totul altceva, copilul este obligat sa-si intretina parintele daca acesta nu are nici salariu si nici pensie! Si chiar si asa, in codul civil exista un aliniat in care spune ca parintele trebuie sa fi avut grija de copil cel putin 10 ani (ceva de genul asta, din cate imi aduc aminte). Initiativa asta e parsiva din start – ce inseamna aflat in dificultate? Exemplifica ironic cineva mai sus ca daca Ciorbea are pensie 50.000 si rata la banca 100.000 inseamna ca e in dificultate, exemplul este exagerat dar nu foarte departe de textul initiativei

  • kafka – da, asta spuneam si eu, dar nu avea rost aici sa dau exemplificare si explicatii pe codul civil. ideea e ca este prevazuta. dar ce vor ei acum sa faca nu se refera la cei ca Ciorbea, ci la cei multi, saraci carora le dau o pensie de subzistenta, doar ca imbuibatii ca ciorbea si progeniturile lor sa traiasca bine. Ciocoiii vechi si noi sunt acelasi lucru. Nimic schimbat de la perioada fanariota incoace… Nu ei sunt vinovati, CI NOI, PENTRU CA TOLERAM, Inaintasii nostri au avut mai mult sange in vine. Mai decimau din ei din cand in cand. Iarasi, nu am aici timp si loc de explicatii. In sangele meu curge ceva sange tatarasc, rusesc, albanez. Stiu ce as putea face cu gasca asta de spurcati, dar nu am cu cine. POPOR MIORITIC. Punem pariu ca astora batrani psd-isti le va conveni?! ca se va ajunge la dezbinare in familiile sarace si asa dezbinate?! pentru in Romania se fac copii pt a se intretine bosorogii, in general. Ceilalti se numesc bunici. Asta e mentalitatea romanului. Sa faca copii ca sa aiba cine-l sterge la cur. Nu ca faci copii ca munca ta de-o viata sa o mosteneasca cineva, sa o duca mai departe… Nu, la noi, faci copii inalea 5 minute de extaz ca sa fii sters apoi tot la organele alea… cu care au fost conceputi. SA NU MAI FACA NIMENI COPII IN ROMANIA. AR FI SUPER. CA, PANA LA URMA, COPIII NU SUNT CU NIMIC DATORI PARINTILOR. TE-A PUS EL SA IL FACI? TE PUNE STATUL (ADICA HOTI, SLUGI, CURVE)… DA, CA ARE NEVOIE DE SLUGI… E MULT DE VORBIT. CA ATAT NE-A MAI RAMAS. VOTUL E O CHESTIE MINORA… UNEORI REZOLVA CEVA, DAR PREA PUTIN. TARA MIORITICA ! FARA PADURI ! ASA VIITOR ASIGURA BABACII COPIILOR (ALTA TEMA DE DISCUTIE REFERITOARE LA RESURSELE DISTRUSE DE VECHILE GENERATII, NOILE GENERATII TRAIND INTR-O LUME MIZERA CREATA DE VECHILE GENERATII – aici de ce nu se face o lege… copiii sa de-a in judecata parintii pentru poluarea terei? uite o idee…

 19. Hoti mafioti de PSD-isti. Au devalizat tara. Ieri vorbea ministrul finantelor de concediat bugetari la toamna, iar azi vin cu un asemenea proiect de lege? Pai e evident ca nu mai au bani.
  Abia astept sa vina USR-PLUS la putere, sa reformeze DNA-ul si legile justitiei, sa desfiinteze Sectia Speciala si sa puna procurorii DNA si ANAF-ul sa confiste averile mafiotilor facute prin furt si coruptie. Sunt sute de milioane de euro de recuperat acolo. Dupa ce luam banii aia innapoi sa vezi cum avem bani pt toti pensionarii. Ah mai putin pt aia cu pensii speciale.

  • S-ar putea sa fieprea tarziu. Tine cont ca ca nu suntem in zona EURO si nu se va grabi UE sa ne salveze!

 20. La ce va mai asteptati? Tara asta este „VARZA”. Cei care fura sunt liberi, cei care ne dau in cap pe strada sunt liberi, politicienii fac ce trebuie ca sa traiasca ca boierii si traiesc in turnul lor de fildes, guvernul psd transfera toate obligatiile numai pe populatie, desi percep tot mai multe taxe iar taxele le fura ei, fara a construi nimic pentru tara si populatia care inca mai traieste aici si nu a apucat sa plece. Tembeliziunile au grija sa-i ridice in slavi si sa indobitoceasca populatia tot mai imbatranita si mai inculta.
  Asta este UMBRA ROMANIEI DUPA 42 ani de comunism si 30 ani de neocomunism.
  Daca cineva crede ca se mai poate face ceva, il sfatuiesc prieteneste sa-si ia adio de la Romania si sa se mai intoarca cand il voi chema eu. In ceea ce ma priveste nu mai am de ales. Voi mai suporta cativa ani care mi-au mai ramas, cu ajutorul lui Dumnezeu si propriile forte. Amin!

 21. Nimeni nu ar trebui sa fie obligat sa faca ceva. Pentru cei uitati de copii ar putea face o lege in care statul sa le dea o renta in schimbul proprietatilor. Nu vrei sa ai grija de cei batrani nici ei nu sunt obligati sa iti lase casa, teren si ce mai au mostenire.

 22. Muie romanilor de la Curtea Constitutionala a Romaniei. Muie PSD.

 23. SAUUUUU ar putea sa directioneze un procent din contributia care deja se plateste la stat de catre copii in pensia parintelui .. mai multi copiii mai multa pensie … se incurajeaza si natalitate, si investitia in copii (educatie)

  DARRR ei vor sa se spele pe maini de impotenta lor de a avea grija de pensionari prin legea pensiilor, si pentru ca pur si simplu au creat e economie asa de proasta incat orice marire de pensie e acoperita de inflatie

 24. Ma da nu punem de o REVOLUTIE ?

 25. Minunati-va de cata prostie pot pune psd-stii la bataie ca sa salveze pensia lui Ciobea chioru.Astia trebuie starpiti ca sobolanii.Dupa ce volguta (cu lipsa ei de neuroni a facut o lege de cacao a marit electoral pensiile 2016-2019 cu 54,83 proc.In2020 mai cresc inca cu 40 procente.Dau intruna aj.de lene la viitorii votanti ,hotii si delapidatorii sa nu restituie ce au furat, dragnea,udrea sitoata sleata lor.Societatea civ.mai poate pune la raspundere politicienii la alegeri si atat!

  • Dar e bine si asa,cu un parlament fara penali,se pot repara toate nedreptatile si abuzurile borfasilor foarte repede,fara amanari!

 26. Am câteva nedumeriri:
  1. Pensia de întreținere se cumulează cu alte tipuri de pensie?
  2. Pensionarii care nu au vreo invaliditate sunt îndreptățiți să primească această pensie de întreținere? Cum se stabilește dacă o persoană este sau nu aptă de muncă?
  3. Angajații actuali contribuie la fondul de pensie (Pilonul I) din care se plătesc pensiile actualilor pensionari. Să înțeleg că această obligație este suplimentară contribuției la fondul de pensie?
  4. Dacă persoana majoră este asistată social sau șomeră, din ce venit va plăti pensia de întreținere? Din ajutorul social? Din șomaj?

 27. Nu inteleg, nu inteleg…nu va mai ofuscati. Nu inteleg ca borfasii au majoritatea in parlament. Nu inteleg. E democratic. Nu inteleg.

 28. Daca nu suntem in stare sa reparam cauza (migratia fortei de munca), hai sa tratam doar simptomele. What could possibly go wrong?

 29. dacă nu ar fi de râs, ar fi de plâns. păi, stimați psdiști fără un dram de creier și evident, fără raționament, este obligația statului să se ocupe de acești oameni. încă o imbecilitate marca psd! ați putea să le dați voi ălora nevoiași, pe care de fiecare dată îi păcăliți, din ce ați furat, din averile ălea imense, pe care sub nicio formă nu le puteți justifica… stau și mă întreb, există un concurs de cretinități între ăștia? altfel nu se explică cum pot emana atâtea inepții, niște indivizi dealtfel destul de limitați. eu le zic să mai depună un proiect prin care să oblige Uniunea Europeană să le plătească vârsnicilor din România pensia sau, și mai bine, să-i oblige pe românii plecați la muncă în străinătate să trimită lunar o anumită sumă de bani direct către bugetul statului, iar mai apoi, să-i repartizeze impostorii de la psdeu după bunul plac, un leu la pensionar, pentru că așa i-au cumpărat de fiecare dată, și restul să și-i bage în buzunar. Doamne, Doamne, câtă prostie încape în tărtăcuțele acestor indivizi!

  • Eu cred ca-i mai mult o intoxicare, o manipulare de-a lor, o strategie psihologica (daca i-o fi mai avand pe consultantii aia israelieni), pentru a ne arata cat de mult rau ne-ar putea face daca ar vrea si pentru a baga frica in noi si a nu mai ne razvrati la masurile curente pe care le iau.

 30. Deci e adevarat: nu prea mai sunt bani pentru in pensii iar curând Ciuma Rosie nu va mai putea imprumuta. In câtiva ani sistemul de pensii se va prabusi.

  Membrii din Ciuma Rosie Iasi in Parlamentul Hoției Naționlae: Vasile Toma, Victorel Lupu, Adrian Pănescu, Camelia Gavrilă, Tudor Ciuhodaru, Vasile Câtea, Silviu Macovei, Vasile Axinte, Varujan Vosganian

 31. Din ce să mai plătească copiii banii ăia pe care ar trebui să-i dea statul?

 32. RECUNOASTETI CA NU MAI AVETI RESURSE SA PLATITI PENSIILE IN ANII VIITORI !

  SI CUM SA LE MAREASCA ? La punctul de pensie calculat de voi ?

 33. Firea lucrurilor este ca parintii sa aiba grija de copii, pentru ca acestia isi doresc copii. Ori daca isi doresc si au copii apare obligatia de a avea grija de copii. La randul lor, copiii cand devin majori si isi intemeiaza o familie si vor avea copii, au obligatia de a avea grija de ei.
  Parintii care fac copii ca sa traiasca de pe urma alocatiei lor sau sa se dea mari ca au copii reprezinta acea parte a societatii pentru care psd incearca sa impuna prin lege obligatia copiilor de a-i ingriji si de a le achita pensiile. O cantitate uriasa a activului de partid psd e reprezentata de asemenea fiinte, iar acest fapt a necesitat asemenea idee si initiativa.
  Mai simplu, acest partid de cretini are impresia ca sentimentele si obligatiile de familie se pot impune prin legi.
  Eu am copil si nu as accepta in veci sa fie obligat copilul meu sa-mi plateasca pensie si sa ma ingrijeasca. Copilul meu nu e sclavul meu. Copilul meu e o fiinta care are dreptul de a-si construi existenta asa cum simte el fara sa fie constrans de lege sa isi care in carca parintii. Daca va simti nevoia sa isi ajute parintii asta tine de firescul sentimentelor sale.
  Daca in Romania se va adopta o astfel de aberatie legislativa, atunci voi face tot ce depinde de mine sa-mi conving copilul sa uite de existenta unei astfel de tari.

  PS
  Are cineva impresia ca pensia este ceva inerent fiintei umane?
  In statele civilizate nu pensia este venitul esential pe care il au cei care au iesit din activitate. In lumea civilizata oamenii continua sa faca ceva pana in ultima clipa a existentei lor pentru ca e in firea oricarei fiinte rationale de a avea si de a-si satisface sentimentul utilitatii. Sau, cei care nu doresc sa isi continue activitatea, au grija ca inca din timpul cand lucrau sa isi stranga fonduri pentru ultima parte a vietii. Adica nu sunt fiinte care se gandesc la pensie ca la unica sursa a existentei lor.
  Faptul ca in Romania s-a putut imagina asemenea initiativa, inseamna ca guvernantii se confrunta cu o grava problema, respectiv aceea ca o cantitate imensa de indivizi trecuti de 50 de ani, care nu mai au alte alternative pentru a-si castiga existenta, trebuie ajutati sa supravietuiasca cumva. Este situatia celor care au fost impinsi sa depinda de stat si de fondurile sale. Iar acum statul vrea sa scape de ei si sa-i puna in carca copiilor lor. Iar acei oameni au dreptul sa voteze si vor fi foarte fericiti ca isi vor transforma copii in sclavii lor.

  • Daca asta a fost scopul acestei legi (ma rog, proiect de lege) statul acesta nu este doar un stat ticalos ci este si un stat idiot ! Ia sa vezi cati parlamentari idioti i se vor ralia ! PS. Multi ani tie si copilului tau va doresc, celor dragi, dar pregateste-l pe copil pt toate aberatiile legislative care vor veni … din pacate ! :((

  • „Parintii care fac copii ca sa traiasca de pe urma alocatiei lor sau sa se dea mari ca au copii reprezinta acea parte a societatii pentru care psd incearca sa impuna prin lege obligatia copiilor de a-i ingriji si de a le achita pensiile. O cantitate uriasa a activului de partid psd e reprezentata de asemenea fiinte…” – cea mai buna descriere a PSD!
   Felicitari!

 34. Pesedistilor pana si pe postacii platiti de voi i-ati lasat masca ! Unul nu poate intra sa spuna ca proiectul de lege e bun ! PS. Acum stau si va injura chiar ei printre dinti in vreme ce-si numara firfireii primi de la voi. Nu merge ! :)))))))))

  • NOTA 10. si eu am observat ca niciunul dintre psd ei nu vine aici cu argumente pro lergea porcilor de psd-isti. imi cer scuze, dar nu mai pot vorbi frumos. au sarit calul spurcatii astia. comportamentul si judecata lor ne jignesc pe noi toti ca natie. ar trebui sa-i dam in judecata numai pentru simplu fapt ca vor sa intre in viata copiilor nostri fara sa faca absolut nimic pentru ei. Transforma o datorie morala a copiilor (care nu au cerut sa se nasca, si mai ales sa se nasca aici in Romania) intr-o lege penala. SA CONFISTE TOATE AVERILE ASA-ZISILOR DEMNITARI BUGETARI, si ia sa vezi ce de bani vor avea…

 35. Au gasit solutia pentru problema pensiilor: nu le mai dau ..
  Popor de 2 lei ?

 36. E clar că PSDăncilă e în criză. Trebuie înfiinţată o firmă să gestioneze afacerea, cu un staff ales politic, ca la audiovizual şi la constituţie.

 37. Buna treaba,
  Dupa ce parintii si bunicii nostri au muncit zeci de ani si au platit taxe la STAT din care parlamentarii isi dau pensii speciale… noi astia tinerii sa le platim indemnizatia parintilor, bunicilor ca …… banii platiti de ei din taxe sunt la pensiile politicienilor.
  Nesimtire pura!!!

 38. Dar de ce nu premiaza intretinerea? Sa faca asa .. eu vreau ca 10% la din venit sa o dea parintilor… fac declaratie…Si sa imi scada 5% din impozit… Astfel parintii castiga 10 la suta din venitul meu… 5% pun eu 5% pune statul… Offf @#__ masii ca numai cu parul se vrea a se face treaba sa scape de cheltuieli si sa ne puna pe noi…. Sa vezi ce haos iese cu munca la negru… Din nou….

 39. Aceasta lege confirma urmatoarele:
  1. Au facut praf bugetele locale si cel national;
  2. In maxim 5 ani pensiile vor disparea, ca nu prea mai e de unde…
  3. Cine se mai chinuia acu cat de cat pentru aceasta tara, e clar ca se va cara in alta tara si mai rapid…
  4. E totusi o strategie cu cap: ei stiu ca lumea buna e prin afara la munca… deci vor fi (probabil) obligati sa plateasca la salariile din afara, in nici un caz la cele din Romania…
  Intrebari:
  5. In acest moment, nici atat nu mai am chef sa revin ca tanar sub 30 de ani in Romania… la ce dracu?
  6. Unde sunt banii?
  7. Salariile si pensiile speciale cand sunt taiate?
  8. Care este datoria reala externa a Romaniei?

 40. Cat ma costa sa-l „intretin” pe Dragnea vreo 20 de ani la actualul „loc de munca”?

 41. Păi nu înțelege pentru că e un trol retardat in „intelepicunea sa”, ăștia sunt pusi sa scrie la punctaj, nu sa înțeleagă. Oricum, o astfel de aberație n-are cum să fie pusă în practică. Aici e vorba doar de propagandă de doi lei a unor dobitoci care încă își mai închipuie că pot păcăli lumea. Mafia a pierdut si ca ajunge la gunoi, degeaba se mai zvârcolesc toți distrușii. O sa aibă ocazia toți escrocii care cred că încă mai pot fura să meargă la muncă și să pună răsaduri de roșii. Românești.

 42. pe mama lu oprisan cine o intretine ?

 43. asta e inca o pierdea de fum ca lumea sa se abata de la problemele reale, mafia acuma se ocupa cu darimarea justitiei, furturi, nu cred ca legea aceasta o sa treaca ca e anticonstitutionala. cel mai probabil in zilele urmatoare o sa apara inca citeva bombe de tipul „completurilor cu 3 judecatori”. asta e tactica kgbista, asa fac si toreadorii care ii arata taurului pinza rosie ca sa-i înfige sulita in inima

  • o varianta ar fi ca ccr-psd-kgb lucreaza ca sa il scoata pe Dragnea de la puscarie zilele astea, de asta si au organizat mitingul de sustinere a criminalului doar ca nu a fost sustinut de nimeni, poate numai de vreo 2-3 prosti

 44. Foarte frumos ! Si la ce taxa se prevede impozitarea acestor ” pensii de ascendent ” ?

 45. Accept asta doar atunci cand vom ajunge sa platim Intr-adevar in abonament lumina / lanterna telefonului, cum spunea alt retardat din aceeasi adunatura.

 46. Cu toată considerația: Multe plăcuțe suedeze pentru haita roșie!

 47. Sunt de acord cu plata aceasta , direct catre mama mea , cu conditia sa nu mai platesc impozit la stat pentru plata pensiilor. Doamne, ce idioti, nu stiu ce sa mai faca. Mai departe nu mai zic nimic, ca oricum n-o sa ma lase G4Media , ar fi cenzurat.

 48. Obligația asta a existat mereu, încă de pe vremea comuniștilor ( în vechiul Cod al familiei) și există și în prezent ( în Codul civil ), la fel și infracțiunea ( abandon de familie ) , a existat și există în Codul penal, în toate formele de la Ceaușescu până azi.
  Deci nu este nevoie de nici o lege în qc st domeniu.
  E nevoie de oameni măcar mediu pregătiți și mai ales, ONEȘTI în Parlament .
  Prioritățile legislative al acestei Țări sunt foarte, foarte numeroase, dar cu astfel de indivizi ca autorul „inițiativei”, nu se poate progresa , dimpotrivă se poate foarte sigur regresa.

 49. Astia au cacat la creier!
  Prin astfel de initiative, cretinii astia vor distruge orice idee despre familie si ce inseamna ea. Si cand te gandesti ca organizasera un referendum pentru „familia traditionala”!!!!!
  PSD+ALDE+UDMR au pus pitrele de temelie pentru distrugerea societatii romanesti si poate chiar a tarii insasi prin OUG cu codul administrativ si cu initiativa asta daca va deveni lege.

 50. Dar ce-mi place mie cel mai mult e activitatea societatii civile, a cetatenilor!
  Dupa disparitia lui Dragnea nu mai vezi sa se organizeze vreun protest impotriva PSD, impotriva guvernului, impotriva CCR, impotriva cuiva care sare calul…
  Nimic, liniste totala in strada! Bravo baieti! Dar sa nu va treziti cand deja va fi prea tarziu, ca atunci nu mai are niciun rost!

  • Exact. Ne-au aruncat galusca cu Dragnea, ala o sa scape in 1 an jumate, maaaaaaxim 2, intre timp scapa si cei mai mari hoti ai Romaniei, Mazare, Udrea, Bica , Voiculescu, Ghita, iese si Dragnea, si-si vad in continuare de treaba. Popor de prosti.

  • Dl Mihai N. , sau Mihaita cum ii zic eu , are dreptate.
   Idiotii isi merita soarta

 51. De acord cu initiativa, cu o singura conditie – nu mai platesc CAS.
  Adica desfiintam sistemul de pensii de stat si fiecare isi administreaza problema.
  Dar, sa le facem pe amandoua in acelasi timp, e mai stupid decat un discurs al dancilei (ceea ce e destul de greu de imaginat).
  psd este un izvor nesecat de tampenii…..

 52. Dar daca un bosorog are 3 copii, de exemplu ? Primeste 3 x 20%, ca s-a reprodus intensiv ?!

 53. Bai, tu esti prost sau doar provocator?!

 54. Vidul din creerul mercenarilor din PSD, genereaza proiecte , fie ele si de legi monstruoase ptr. Romania. Ori , stiinta putina de care va da batai de cap, ori sentimentele patriotarde v-au parasit. Este de neimaginat un astfel de proiect. Nu numai ca nu-i viabil , dar este o mostra de lipsa de respect ptr. persoanele varstice si pentru munca depusa de acestea de-a lungul timpului, precum si de cretinism la patrat , care evidentiaza calitatea de parlamentar cu stiinta de carte si respect fata de munca , zero.

  • Asa-i! PSD s-a specializat in legi neviabile, cum e si legea pensiilor, OUG 13/ 2017, OUG 114/ 2018, OUG cu codul administrativ de ieri, etc.

 55. Lovitura de maciuca in capul PSD

 56. In anticiparea intrarii in vigoare a acestei legi, l-am somat pe fi-miu sa cotizeze cu 20% din alocatie, 20% din jucarii si 20% din pampersi. Niciodata nu e prea devreme. Sa se invete canalia de mica cu responsabilitatile, altfel il bag la parnaie.

 57. Proiectul de lege e… ciudat, asta in mod clar. Trebuiesc vazute si normele de adoptare si amendamentele. Dar altceva e mai fain, reactia sugagilor si pupacilor la cur de pe mizeria de G4! Imi confirma ce stiam deja, majoritatea sunt atarnatori postaci pentru hastag si secu care nu sunt in stare sa produca un de o suta. De unde sa scoata panaramele comentatoare bani sa-i intretina pe altii cand # nu e in stare sa se intretina pe el?! :))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

  • Tu inde ai învățat să scrii bă sugăule?
   Tu ce pixu meu produci înafară de mătreață ?
   In p.la mea, îi fi și tu vreun bugetar cu figuri în cap …halitor de kkt pesedist

  • Ia explica matale, pisoiule, ce intelegi prin „ciudat”. Are cumva proiectu’ asta si vreo latura buna si n-o vedem noi, postacii incapabili de a produce „una de-o suta”?
   Nepoate, aia care nu produc una de-o suta nu au a se ingrijora de-o astfel de aberatie fantasmagorica avortata de niste creiere prajite si disperate ca le fuge pamantul de sub picioare…
   Tu intrasi aici sa judeci „postacii”, de fapt, ca tot cea-i avut de zis la adresa articolului e ca aberatia asta e „ciudata”? Ia recunoaste, produsesi una de-o suta, sau mai ai de troll-uit pana desesara, tarfa pesedista?!

 58. Proiect legislativ este minunat, insa pentru a fi absolut desavarsit ar trebui ca cei 20% din venitul plodului nerecunoscator pe care ii primeste amaratul parinte neglijat sa fie impozitati. Abia atunci s-ar face dreptate cu adevarat!

  Probabil acesta este rezultatul atunci cand PSD intra pe legale…

 59. Hal de initiativa și la berbecul ăla de papagal pesedist, Gherman!
  „Bunicii și străbunicii inapti de munca”
  Auzi ba p.lache, tu ai văzut străbunici apți de muncă ? Orice dobitoc are fantezii legislative?. Nu mai aveți bani de pensii bă pokemonule ?

 60. Oh…daaaa. „sparlamentarul” bihorean pesedist Gherman mitică…cap de ..lă mică.
  Anul trecut ipochimenul ăsta zicea că pu.imea, adică fraierii care l-au votat, ar trebui să stea la cel puțin 200 de metri de parlamentari.( probabil ca să nu se molipsească de nesimțire).
  Asemenea dobitoci primesc pensii speciale plătite de noi, deși nu ne sunt părinți. Păcat de banii ăia . Ar putea fi cheltuiți cu folos .

 61. TREBUIE IMPUSCAT IMEDIAT ANIMALUL CARE A PUTUT GANDI ASA CEVA!!!!!!!!

 62. O informatie de ultima ora, pe surse, confirma faptul ca opozitia a pregatit deja o serie de amendamente la proiectul de lege: potrivit sursei citate, doar cei cu scula mai mica de 3cm vor fi obligati sa plateasca parintilor 20% din venit. La auzul acestei vesti, copiii pesedistilor s-au cutremurat.

 63. Vor sa fie siguri ca nu-i mai poți amenința pe bosorogi, ca daca mai votează javre si slugoi draknarioti, nu mai vad un leu din banii tai munciti cu greu printre străini.

 64. Pe mama lu’ oprisan a obligat-o legea sa-l intretina p-ala micu’.

 65. Vai de noi, ne meritam soarta!

 66. Propun ca parlamentarilor sa le asigure Pensiile SPECIALE URIASE tot copiii lor!!!
  Javreo ordinare, au adus Tara in faliemnt sia cum isi storc creierele goale sa gaseasca bani pentru supravietuirea votantilor lor!

 67. Da, dar nici copiilor majori sa nu li se mai retina de catre stat contributia la pensie din veniturile salariale, din pfa, etc., banii pe care ar fi trebuit sa.i retina statul din veniturile copiilor majori pt contributia la pensie sa fie trimisi direct de catre acesti copii membrilor familiei. Nu se poate plati pensie in 2 locuri.

 68. o astfel de lege ar trebui sa se aplice doar pentru parintii care au dat propriilor copii bani si/sau bunuri in valoare de cel putin cateva milioane de euro, in cazurile cand au fost condamnati si li s-a u confiscat averile!

 69. Ce-ati spune de urmatorul proiect de lege: parlamentarii,deputati ori senatori,sa-si exercite mandatul fara a beneficia de vreo remuneratie,asemeni asociatiei ..medici fara fronriere”.Avand un job,vor presta-in cadrul parlamentar-munca in folosul comunitatii,cateva ore pe saptamana,care cu siguranta vor fi mai mult decat deajuns pentru a initia si promulga legi .Hai,treaca-mearga,mancare si cazare platite de la buget.Pentru munca in teritoriu,deplasare cu tren,autobuz,avion,etc,platite din buzunaru propriu.Caci,nu-i asa,dragii nostrii parlamentari vor acolo sus,doar pentru binele nostru si al scumpei noastre tarisoare,iar nu pentru a-si burdusi buzunarele proprii si familiale.
  Intrebare: daca acest pseudo-proiect de lege ar prinde viata…cam cati romani bine intentionati ar mai dori sa candideze la parlamentare? …aceeasi intrebare si pentru functia de presedinte al tarii.

 70. Pai nu va intretinem pe voi parlamentari, pe cei cu pensii speciale pe avortonii lor care in loc sa invete is sa munceasca aichi se sparg prin strainatate…
  Maine o sa-mi spuneti sa va is spal…
  Hai siktir …vedeti ce inseamna democratia sa-ti puna doing nenorociti din care to sa alegi until…

 71. Pai nu va intretinem pe voi parlamentari, pe cei cu pensii speciale pe avortonii lor care in loc sa invete sa munceasca aichi se sparg prin strainatate…
  Maine o sa-mi spuneti sa va is spal…
  Hai siktir …vedeti ce inseamna democratia sa-ti puna doi nenorociti din care tu sa alegi unul..

 72. Dar daca parintii sunt la pensie? Daca parintii sunt la pensie, dar se plang ca nu au bani (chiar daca nu e deloc asa), se mai aplica legea? Nu exista posibilitatea de a fi exonerat de lege, daca parintii de fapt au bani sa se intretina, chiar daca zic ca nu au bani?
  Si daca parintii au proprietati pe numele lor, dar nu vor sa le vanda (treaba lor de ce, ca nu gandesc), mai au dreptul sa faca apel la aceasta lege?

  Oameni buni, legea asta cauzeaza situatii nereglementate! E o porcarie, mai ales daca te gandesti ca multi parinti nu vor decat sa isi suga cppiii de bani.

 73. Cand v-am spus ca aceasta guvernare psdalge inspecial ultima afecteaza structura morala a natiei, a parut exagerat !! Uite ca nu e ! Fiecare noua guvernare a Ciumei Rosii este mai nemernica decat precedenta si indiferent cum se numeste seful fiecare nou venit continua nemerniciile precedentului, fie el dragnea, Ceausila, Dej, Stalin…… Pentru borfasii astia nu exista morala, daca nu e trecuta in legi si iata ca aia care erau cu ”drepturile omului”in gura -cand era vorba de coruptie- si se tavaleau pentru detinuti , acum vor sa-i bage in inchisoare pe cei care comit ”delicte” morale ……………

 74. orice numai sa nu se vorbeasca despre nemerniciile cecere!
  sa fiti blestemati!

 75. Nici un copil nu a cerut sa fie nascut. Asta inseamna ca parintele isi asuma responsabilitatea de a creste un copil pana la varsta majorarii.

  Pentru reversul medaliei parintele se presupune ca a cotizat destul ca doar de aia esti obligat sa virezi 25% din salariu pentru pensie.

  In plus este responsabilitatea fiecarei persoane sa se ingrijeasca de batranetile ei/lui. Pensionarii din romania si-au trait viata cu (1). Siguranta unui LOC DE MUNCA (2). educatie asigurata, si (3). o casa alocata. Doar ca ei nu s-au gandit sa puna de-o parte bani in plus pentru „batraneti” cum fac milioane de alti oameni din alte tari pentru pensionare. Majoritatea batranilor din Europa de Vest si America au conturi speciale cu BANI pe langa pensie TOCMAI fiindca stiu ca ingrijirea lor va fii costisitoare.

  Proiectul asta de lege e de-a dreptul conceput de niste minti tampite si incompetente ce nu sunt in stare sa ghideze afacerile financiare ale unei tari si ale generatiilor viitoare, indiferent de partid sau valori trebuie sa te gandesti la contextul global.

  Chestia ca mai pui o povara unui tanar care oricum nu are certitudenea unei pensii la care cotieaza cu 25% din venit este defapt taxa de smecherie prin care se sterg pe maini de responsabilitatea sa.
  Si cam denota faptul ca statul recunoaste de pe acuma cat de groasa e treaba cu pensiile.
  E uma asteptam ca sa fie groasa treaba peste 10 ani cand toti baby boomeri(cea mai multi pensionari viitori!) erau la pensie..

  Trist. Pt cei tineri e clar ca e va fii fiecare pentru el/ea insisi.
  Investiti in voi. Investiti in educatia personala extracuriculara. Puneti bani de-o parte. Investiti diligent! Cautati independenta financiara de acuma.

  Traiti modest acum ca sa puteti sa traiti mai tarziu.. nimeni nu garanteaza siguranta.

  Succes!