G4Media.ro

Inima unei fete de 20 de ani aflată în moarte cerebrală, prima…

Inima unei fete de 20 de ani aflată în moarte cerebrală, prima prelevare de cord din istoria Spitalului de Urgență ”Carol Davila”

Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central ”Dr. Carol Davila” (SUUMC) a realizat, vineri, prima prelevare de cord din istoria sa medicală în Programul Naţional de Transplant, procedură care s-a derulat în cadrul protocolului de prelevare multi-organ şi multi-ţesut.

Potrivit unui comunicat de presă transmis AGERPRES, donatorul a fost o pacientă internată în stare critică în Secţia ATI, în vârstă de 20 de ani, declarată în moarte cerebrală, pe baza diagnosticelor formulate de o echipă medicală multidisciplinară.

„În urma discuţiilor purtate cu familia de către colonel medic dr. Narcis Tănase, coordonator al Programului de transplant la nivelul SUUMC, se obţine acceptul pentru donarea de organe. (…) Clamparea aortei s-a realizat la ora 7,30, acesta fiind momentul la care s-a demarat procedura de prelevare, conform protocoalelor Agenţiei Naţionale de Transplant (ANT), de către echipe medicale specializate de la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, Bucureşti, conduse de profesor universitar dr. Horaţiu Moldovan, Institutul de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant din Târgu Mureş, profesor universitar dr. Horaţiu Suciu; Institutul Clinic Fundeni, pentru recoltarea organelor interne (rinichi şi ficat), coordonate de dr. Radu Zamfir, director al Agenţiei Naţionale de Transplant, şi de la Spitalul Clinic Colentina, pentru recoltarea de ţesut osos, tendinos şi cartilagii, condusă de dr. Ştefan Păun”, menţionează sursa citată.

Echipa ATI care a asigurat suportul necesar întregii proceduri a fost condusă de colonel medic conferenţiar universitar dr. Dan Corneci, medic primar ATI.

„Menţinerea donatoarei aflate în moarte cerebrală a fost asigurată de maior medic dr. Oana Bratu, medic specialist ATI, şi dr. Mădălina Duţu, medic primar ATI”, se arată în comunicat.

După prelevare, cordul a ajuns să fie transplantat la Spitalul Clinic de Urgenţă Floreasca, aceasta reprezentând „o realizare a echipei medicale – reluarea activităţii de transplant cardiac după o perioadă de 20 de ani de întrerupere”.

Rinichii şi ficatul au ajuns la Institutul Clinic Fundeni, iar ţesuturile osteo-tendinoase recoltate au fost predate către banca de os a Spitalului Clinic Colentina, unde acestea sunt carantinate, validate, stocate şi apoi distribuite (conform cererilor de solicitare), către clinicile de ortopedie şi traumatologie a spitalelor cu care banca are încheiate protocoale de colaborare.

Reprezentanţii SUUMC precizează că unitatea medicală a obţinut, încă din februarie 2014, acreditarea Ministerului Sănătăţii, prin intermediul ANT, pentru desfăşurarea activităţi de prelevare şi transplant ţesut osos, tendinos şi cartilagii, precum şi pentru activitatea de prelevare organe, ţesuturi şi celule umane, în scop terapeutic, fiind, până la acest moment, singura instituţie medicală din reţeaua Ministerului Apărării Naţionale care poate desfăşura astfel de proceduri.

Prima prelevare multi-organ şi multi-ţesut realizată în Spitalul Militar Central a avut loc în data de 8 decembrie 2015.

sursa: Agerpres.ro, sursa foto: Facebook/ SUUMC

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Pregătite pentru export.

  2. Este o performanță medicala deosebita, mai ales după ce „sultanul ” Bradisteanu blocase secția de CCV de la Floreasca.
    Știrea este însă confuza (of, Agerpresule!…) menționând doar colectivul ATI de la prelevare, fără a pomeni niciun cuvânt despre echipa care a transplantat inima către pacientul beneficiar Sa speram ca de vina este doar jurnalistul, nu și „concurența ” medicilor…