G4Media.ro

INFOGRAFIC Anatomia unei catastrofe: turismul în Cluj-Napoca a ajuns la cifrele din…

INFOGRAFIC Anatomia unei catastrofe: turismul în Cluj-Napoca a ajuns la cifrele din 2003. În județ, numărul turiștilor străini a scăzut cu 84%

Pandemia a lovit dur turismul în județul Cluj. Astfel, numărul de turiști înregistrați în 2020 în toate structurile de cazare din județ a fost de puțin peste un sfert de milion de persoane (256.396), un număr atât de redus cum nu s-a mai înregistrat din anul 2010. Scăderea de la un an la altul, adică din 2019 în 2020, a fost de peste 60%, conform cifrelor din baza de date Tempo a Institutului Național de Statisică, anunță Economedia.ro.

La nivelul orașului Cluj-Napoca, evoluția a fost chiar mai pronunțată, înregistrându-se o scădere de la aproape jumătate de milion de turiști la sub 180.000, echivalentă cu 63%. Precedentul an în care numărul turiștilor înregistrați în oraș a fost sub pragul de 180.000 a fost 2003.

Cea mai accentuată scădere s-a observat la numărul de turiști din străinătate, care s-a diminuat, la nivel de județ, de la 136.401 de persoane, în 2019, la doar 21.254, în 2020, ceea ce înseamnă un minus de 84%. Cea mai lovită localitate a fost Sâncraiu, o comună cu 1.600 de locuitori și aproape 50 de unități de cazare, frecventată preponderent de turiști din Ungaria, care vin aici pentru tradițiile etno-folclorice ale microregiunii Țara Călatei. Numărul turiștilor care au vizitat acest sat a scăzut de la 6.087, în 2019, la 846, în 2020.

 

Profesioniștii din turismul de incoming spun că scăderea reală nici nu a fost surprinsă în totalitate de statisticile oficiale, deoarece în acestea nu figurează apartamentele închiriate în regim hotelier, de exemplu prin Airbnb.

„Scăderea turismului în Cluj a fost cât se poate de accentuată. Până în luna martie totul părea să meargă «normal», cu sectorul de business și evenimente în floare, dar și cu tot mai mulți turiști de leisure. Din martie, ca peste tot în lume, totul s-a prăbușit. Cred că dacă ar face cineva o statistică a apartamentelor care erau date în chirie în regim hotelier și a evoluției lor în ultimele 13 luni, ar avea cea mai clară imagine”, spune Traian Almășan, co-fondator al agenției City Tours&Events, specializată pe incoming.

După lockdown, a mers turismul de weekend, de pensiune, de cabană – de cele mai multe ori nefiscalizat – și de camping, mai spune Almășan. Dar „grosul”, reprezentat de turiștii care veneau la Cluj pentru evenimente, conferințe sau festivaluri, a dispărut aproape complet. „Cel mai grav este faptul că, odată cu absența turiștilor, s-au închis multe hoteluri sau restaurante și s-a pierdut cea mai importantă resursă, care oricum era extrem de rară și greu de găsit: personalul…”, mai spune Traian Almășan

În 2019, județul Cluj era al patrulea cel mai vizitat din țară, înregistrând 670.000 de turiști, după București (2,03 milioane), Brașov (1,42 milioane) și Constanța (1,38 milioane).

De altfel, tot turismul românesc a avut un an catastrofal, iar trendul continuă și în acest an, chiar dacă scăderea este mai atenuată. Scăderea la nivel național a fost de la 13,37 milioane, în 2019, la 6,39 milioane, în 2020, adică un minus de 52%. În București, scăderea a fost de 72%, până la 559.802.

Context. Comisia pentru transport și turism (TRAN) din Parlamentul European a solicitat un studiu privind impactul pandemiei COVID-19 asupra sectorului de transport și al turismului în Uniunea Europeană, analizând trei scenarii de revenire. Studiul arată că pandemia COVID-19 a afectat grav transporturile și turismul UE în 2020, atât cu impact direct asupra veniturilor industriilor, cât și indirect, prin schimbarea modelelor de mobilitate și turism.

Țările și regiunile dependente de turism sunt cele mai afectate, ducând în unele zone la pierderea a 40% din locurile de muncă, arată studiul consultat de G4Media.

Sosirile de turiști în Europa, în 2020, au scăzut cu 68% față de anul anterior. Turismul în interiorul UE a suferit, de asemenea, călătoriile în destinații populare, cum ar fi Franța, Germania și Olanda, au fost de doar 40% față de nivelul din 2019. În privința turismului intern, studiul notează că se așteaptă ca acesta să se redreseze în 2021, în timp ce turismul internațional va avea o revenire mai lentă, până în 2025.

Nicio altă criză nu a avut până acum un astfel de impact asupra industriei turismului, notează studiul. World Travel & Tourism Council avertizează că pandemia COVID-19 pune și va pune în pericol peste 60% din locurile de muncă legate de turism în UE în 2020.

Așteptările sunt că va urma un val de șomaj în industria turismului în 2021 și probabil și în 2022. UE găzduiește 2,4 milioane de afaceri de turism, dintre care 90% sunt mici și mijlocii și care sunt deosebit de vulnerabile.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

10 comentarii

 1. Păi tocmai aceasta problemă era în lista de rezolvări a doamnei Moldovan și a lui VeViță când cu celebrul ordin anulat a doua zi…
  Nasol, zic…
  Spor la treabă usere! Spor la tablă penele!

 2. Ce sa vezi in clujul ala ? tigani si moldoveni ?

  Teapa, ca si iasovul, teapa ati luat toti, mafia imobiliara evreiasca si moldoveneasca, v-a tepuit pe toti!

  • Ai fi surprins cate obiective turistice are judetul Cluj, numarul mare de turisti comparat cu alte judete nu e degeaba. Gandeste-te ca doar zona montana cuprinde muntii Gilaului, Muntele Mare si partial Trascau, Vladeasa, Padis, lacurile Fantanele/Belis, Gilau, Tarnita, Somesul Rece, partii de schi, etc. Si nu in ultimul rand bunica din Chinteni. 🙂

  • Cluj orasul nu e totuna cu judetul Cluj.

 3. Si totusi pretul la imobiliare in Cluj tot urca ….

  • Urca ca in basme pana intr-o zi 😉

 4. ȘI…? ȘOMERI DAR LE PASĂ! SE POT MÂNDRI!

 5. @ fane – esti un regatean ofticat Daca tu nu stii sa vezi atunci invata de la turistii care au fost in vizita Si au fost destui Daca nu ar fi avut ce vedea nu veneau ( ca la voi ) Acum toti sint loviti de restrictii dar nu inseamna ca nu vor mai veni