G4Media.ro

Inflaţia din SUA s-a menţinut la un nivel ridicat în luna mai,…

sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Inflaţia din SUA s-a menţinut la un nivel ridicat în luna mai, dar creşterea lunară a fost sub aşteptări, potrivit unui indicator al Departamentului pentru Comerţ

Inflaţia din Statele Unite s-a menţinut la un nivel ridicat în luna mai, dar creşterea lunară a fost sub aşteptări, potrivit unui indicator al Departamentului pentru Comerţ, urmărit cu atenţie de Rezerva Federală (Fed), transmite CNBC.

Preţurile de bază pentru cheltuielile de consum personale de bază au crescut cu 4,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 0,2 puncte procentuale sub avansul din luna anterioară, dar în jurul creşterii înregistrată ultima oară în anii 1980. Wall Street anticipa o creştere a preţurilor de circa 4,8%.

Faţa de luna precedentă, indicatorul, care exclude preţurile volatile ale alimentelor şi energiei, a arătat o creştere de 0,3%, uşor sub avansul de 0,4% estimat de Dow Jones.

Inflaţia generală a accelerat la 0,6% în termeni lunari, cu mult peste cea de 0,2% consemnată în aprilie. Inflaţia anuală s-a menţinut la nivelul din aprilie, de 6,3% şi uşor sub cea de 6,6% din martie, cel mai ridicat nivel atins din ianuarie 1982.

În plus, raportul reflectă presiunile asupra cheltuielilor consumatorilor, care reprezintă aproape 70% din întreaga activitate economică din SUA. În timp ce venitul personal a crescut cu 0,5% în mai, peste estimării de 0,4%, venitul după impozite şi alte taxe, sau venitul personal disponibil, a scăzut cu 0,1% în luna respectivă şi cu 3,3% faţă de un an în urmă.

Cheltuielile ajustate pentru inflaţie au scăzut cu 0,4%, o scădere bruscă faţă de creşterea de 0,3% din aprilie, deşi au crescut cu 2,1% de la un an la altul.

”Creşterea costului vieţii a absorbit toată puterea de cheltuieli crescută din locurile de muncă adăugate şi salariile mai mari în luna mai”, a declarat Bill Adams, economist şef la Comerica Bank.

sursa: News.ro, sursa foto: Pexels/ Karolina Grabowska

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. Asta este raportul PCE core.
  CPI este la 8.6% pe luna mai.

 2. Curtea Suprema nu face politici de mediu și n-a împiedicat Congresul sa ia ce măsuri dorește. Nu va trebuie majoritate la Curtea Suprema, aveți majoritate în Congres: legiferati și răspundeți pentru urmările legilor. E foarte simplu.

 3. Oricum aveai reduceri mari și pana acum. Chinuiește americanii de dragul noii ordini mondiale liberale.
  Dar China, India și alte tari poluatoare nu-si pun problema reducerilor de emisii de carbon, element esențial vieții pe pământ?
  Moșul iezuit are ideologia în sânge, cât mai mulți săraci și praduiti de mijloacele de trai ii asigura puterea lui și partidului sau de radicalisti nebuni și satanici.

  • Si totusi cine ii voteaza pe democrati? daca sunt la conducere inseamna ca majoritatea americanilor.

 4. ZERO sanse ca acordul de la Paris sa fie respectat de SUA

  Biden MINTE cu nerusinare